Fotók

Budapest: március 15

Országunk történetében kiemelkedő jelentőséggel bírt az 1848. március 15-i dátum. A nagybetűs SZABADSÁG szimbóluma.
Kapcsolódó anyag: Budapest: március 15.
Fotók: Szatmári Zoltán

Gödöllöi Királyi Kastély

Ahol megelevenedik a magyar történelem több száz éves izgalmas históriája.
Kapcsolódó anyag: Gödöllői Királyi Kastély: „ahol nyugta lehet az embernek”
Fotók: Szatmári Zoltán

Norvégia

Norvégia olyan ország, amelyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Norvégiát joggal nevezhetjük a fjordok és a vízesések országának.
Kapcsolódó anyagot: Gleccserek, fjordok és vízesések országa: a csodálatos Norvégia
Fotók: Szatmári Zoltán

Paarsee

A tavaknál érdemes elidőzni és megcsodálni, hogy a közeli hegyek smaragdzöld ormai hogyan állnak tótágast a tükörsima vízfelszínen.
Kapcsolódó anyag: Paarsee: idilli tavak a Haßeck ölelésében
Fotók: Szatmári Zoltán

Málta

Máltát minden bizonnyal jókedvében teremtette a Mindenható, hiszen már a fekvése is festői: a Földközi-tenger közepén fekvő meseszép szigetecske kiváló úti cél.
Kapcsolódó anyag: Málta: az azúrkék tenger színes gyöngyszeme
Fotók: Szatmári Zoltán

Zakynthos

Ha szeretjük a tengert, a görög szigeteket és az ott élők temperamentumát, nos, akkor a változatos és meseszép Zakynthos kiváló választásnak bizonyulhat.
Kapcsolódó anyag: Zakynthos, a teknőssziget
Fotók
: Szatmári Zoltán

Drávaiványi

A vadregényes Dráva vidék, vagyis az Ormánság egyik aprócska falujában, Drávaiványiban bújik meg hazánk egyik legszebb festett kazettás református temploma. Isten hajlékának eme csodáját mindenkinek látni kell.
Kapcsolódó anyag: Drávaiványi: isteni templombelső a királykazetta alatt
Fotók: Szatmári Zoltán

Edinburgh

Skócia fővárosába nemcsak fiatalos lendülete, nyüzsgő bárjai és történelmi épületei miatt eshetünk szerelembe, hanem emberléptékű atmoszférája, családias hangulata miatt is. Jó itt a városi forgatag részesévé válni.
Kapcsolódó anyag: Edinburgh: Harry Potter szülővárosa
Képek:
Szatmári Zoltán

Dachstein: Jégbarlang

A Dachstein vidéke Ausztria egyik legszebb és legnépszerűbb túravidéke, ahol minden évszakban izgalmas kalandok várnak ránk.
Kapcsolódó anyag: Dachstein: Most megtudhatod, mi mindent rejt egy gleccserhasadék
Fotók: Szatmári Zoltán

Tura - Schossberger kastély

A Schossberger família ezen építészeti remekművét vétek lenne kihagyni a felfedezésre váró kastélyok közül.
Kapcsolódó anyag: Tura: tündérmesébe illő kastély
Fotók: Szatmári Zoltán

Bécsi Advent

A város meseszép épületei, utcái, terei és parkjai advent idején pompába öltöznek. Ne csodálkozzunk rajta, ha a hangulatos, mézeskalácstól és a forralt bor illatától átitatott levegőben egyszeriben hatalmába kerít a karácsonyi hangulat.
Kapcsolódó anyag: Bécsi Advent
Fotók: Szatmári Zoltán

Tatai vár

Uralkodóink legszívesebben itt töltötték volna minden idejüket, a töröknek pedig hosszú évtizedekig fájt rá a foga. A magyar várak közül Tata mindenképp megér egy hosszabb kirándulást.
Kapcsolódó anyag: Tata - Királyi kiruccanás az Öreg-tó partján
Fotók: Szatmári Zoltán

Dr. Vogelgesang-szurdok

A vadregényes Dr. Vogelgesang-szurdok jócskán bővelkedik vízesésekben és meredek sziklafalakra épített lépcsőkben, létrákban. Minden egyes lépés élmény és kaland a javából.
Kapcsolódó anyag: Dr. Vogelgesang-szurdok
Fotók: Szatmári Zoltán

Sonkád

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén bújik meg Sonkád, az a parányi kis település, amely református templomának mennyezetét virágok és tulipánok díszítik.
Kapcsolódó anyag: Sonkád: virágok és mosolygós tulipánok temploma
Fotók: Szatmári Zoltán

Skogskyrkogarden - temető

Stockholmot sok mindenért érdemes felkeresni, de talán nem sokan sejtik, hogy a svéd főváros egy UNESCO Világörökséghez tartozó nyughellyel is büszkélkedik, ahova mindenképp megéri ellátogatni.
Kapcsolódó anyag: Stockholm: sírkert az erdőszélen
Fotók: Szatmári Zoltán

Boldogkőváralja: Vár

Egy vadregényes hétvégéért nem kell a szomszédba menni. Elég felkerekedni, és meg se állni az ország észak-keleti feléig, ahol az elénk táruló látványban biztosan nem fogunk csalódni. A Hernád völgyének peremén magasodó várnak már a neve is mosolyra csábít, itt az ideje felfedezni!
Kapcsolódó anyag:Boldogkőváralja: A Zemplén büszke gyöngyszeme
Fotók: Szatmári Zoltán

Almabtrieb

Amikor Ausztriába beköszönt az ősz, sok helyen szerveznek ún. Almabtrieb-et, amikor az alpesi legelőkről leterelik a szarvasmarhákat a biztonságot jelentő völgyekben lévő legelőkre,  vagy Erntedakfest-et -  vérbeli betakarítási ünnep -, amellyel számos esetben egybekötik a szarvasmarhák leterelését is.
Kapcsolódó anyag: Almabtrieb: Cicomába öltöztetett tehenek masírozása
Fotók: Szatmári Zoltán

Almavidék

Egy „kőhajításnyira” fekszik a magyar határtól Ausztria bájos almavidéke, amely nemcsak az egymillió szép kiállású almafájáról és a hamisítatlan osztrák hangulatot árasztó takaros, patyolattisztaságú, színes virágoktól „roskadozó” falvairól híres, hanem kiváló adottságának köszönhetően a túra- és extrém sportok igazi szentélye is egyben.
Kapcsolódó anyag: Az illatos almavidék bájai!
Fotók: Szatmári Zoltán

A Hanság kapujában

A Fertő-Hanság Nemzeti Park több részből tevődik össze, amelynek fontos része a Hanság. Ezt, a valamikor ősi háborítatlan láp- és mocsárvilágot nevezi a népnyelv "Hanynak".
Kapcsolódó anyag: A Dél-Hanság kapujában
Fotók: Szatmári Zoltán

Madeira

Portugália partvonalaitól kevesebb, mint 1000 kilométerre az Atlanti óceán kék felszínét megtöri egy aprócska sziget, Madeira, amelyet az örök tavasz szigeteként emlegetnek, joggal.
Kapcsolódó anyag: Madeira: Üde virágoskert az óceán közepén
Fotók: Szatmári Zoltán

Ékszerdoboz a hegyoldalban: Hallstatt

Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy ellátogassak - az eddig csak az interneten talált képekről ismert, festői szépségű - Hallstattba, amelyet az UNESCO-világörökség részeként tartanak számon.
Kapcsolódó anyag: Ékszerdoboz a hegyoldalban: Hallstatt
Fotók: Szatmári Zoltán

Vizsoly: a magyar Betlehem

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Vizsolyban több mint 400 éve csoda született, amely meghatározó mérföldkő nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúrában is. 1590-ben Károli Gáspár megalkotta a világ első magyar nyelvű Bibliáját, amely korszakalkotó tett volt a magyar nyelv és irodalmi fejlődése szempontjából.
Kapcsolódó anyag: Vizsoly: a magyar Betlehem
Fotók: Szatmári Zoltán

Monnickendam

A holland fővárostól, Amszterdamtól egy kőhajításnyira északra, a festői Gouwzee kicsiny öblében bújik meg egy aprócska városka, Monnickendam.
Kapcsolódó anyag: Monnickendam: hajdani halászközpontból nyaralóhely
Fotók: szatmári Zoltán

Korfu

A vakítóan tündöklő azúrkék Jón-tenger végtelen vizét nem messze a görög partoktól megszakítja egy parányi szigetecske, Korfu, amely mérete ellenére szinte mindennel rendelkezik, amire egy vérbeli turista vágyik.
Kapcsolódó anyag: Korfu - a Jón-tenger gyöngyszeme
Fotók: Szatmári Zoltán

Zsámbék: templom- és kolostorrom

Igazi időutazásban lehet részünk, ha körbejárjuk hazánk egyik leghíresebb templom- és kolostorromját.
Kapcsolódó anyag: Időutazás a Zsámbéki templom- és kolostorrom körül
Fotók: Szatmári Zoltán

 

Pico Ruivo

Madeira bármely szegletén túrázunk, minden egyes lépésnél felejthetetlen és egyedi élményekkel leszünk gazdagabbak. Ezt éltük át a Pico Ruivora vezető túraútvonalon is.
Fotók: Szatmári Zoltán
Kapcsolódó anyagKikövezett út vezet a Pico Ruivo csúcsára

Róma: az Örök Város

Minden út Rómába vezet – tartja a mondás. Ha valamikor beteszed a lábadat a városba, rá fogsz jönni, hogy miért is találták ki a fenti mondást, merthogy volt alapja, az biztos. Az örök várost, Rómát mindenkinek látnia kell, legalább egyszer.
Fotók: Szatmári Zoltán
Kapcsolódó anyag: Róma: az örök város bűvöletében

Admont: Kolostorkönyvtár

Admont bencés kolostorát a maga korában Ausztria legnagyobb kolostoraként tartották számon. Az apátság könyvtára szintén „megér egy misét”, hisz ez a világ legnagyobb kolostorkönyvtára.
Kapcsolódó anyag: Admont: a világ legnagyobb kolostorkönyvtárában
Fotók: Szatmári Zoltán

Zillis meseszép temploma

A svájci Graubünden kantonban található egy aprócska falvacska, Zillis, amelynek XII. századi román kori Szent Márton temploma igazi kincseket rejt.
Kapcsolódó anyag: Zillis - román kori képregény a templomban
Fotók: Szatmári Zoltán

Brugge, az ékszerdoboz

A bűbájos Brugge nem egy szarfészek
Az „Erőszakik” (in Bruges) című, fanyar humorral megáldott filmben többször elhangzik, hogy Brugge egy szarfészek. Bizton állíthatom, hogy a „főszereplőnek” nagyon nincsen igaza, ugyanis a Csipkerózsika-álmát alvó város inkább hasonlít egy hamisítatlan, középkori ékszerdobozra, mint bármi másra.
Kapcsolódó anyag: Brugge, az ékszerdoboz
Fotók: Szatmári Zoltán

 

« 1 A 3 »