Fotók

Bécsi Advent

A város meseszép épületei, utcái, terei és parkjai advent idején pompába öltöznek. Ne csodálkozzunk rajta, ha a hangulatos, mézeskalácstól és a forralt bor illatától átitatott levegőben egyszeriben hatalmába kerít a karácsonyi hangulat.
Kapcsolódó anyag: Bécsi Advent
Fotók: Szatmári Zoltán

Tatai vár

Uralkodóink legszívesebben itt töltötték volna minden idejüket, a töröknek pedig hosszú évtizedekig fájt rá a foga. A magyar várak közül Tata mindenképp megér egy hosszabb kirándulást.
Kapcsolódó anyag: Tata - Királyi kiruccanás az Öreg-tó partján
Fotók: Szatmári Zoltán

Dr. Vogelgesang-szurdok

A vadregényes Dr. Vogelgesang-szurdok jócskán bővelkedik vízesésekben és meredek sziklafalakra épített lépcsőkben, létrákban. Minden egyes lépés élmény és kaland a javából.
Kapcsolódó anyag: Dr. Vogelgesang-szurdok
Fotók: Szatmári Zoltán

Sonkád

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén bújik meg Sonkád, az a parányi kis település, amely református templomának mennyezetét virágok és tulipánok díszítik.
Kapcsolódó anyag: Sonkád: virágok és mosolygós tulipánok temploma
Fotók: Szatmári Zoltán

Skogskyrkogarden - temető

Stockholmot sok mindenért érdemes felkeresni, de talán nem sokan sejtik, hogy a svéd főváros egy UNESCO Világörökséghez tartozó nyughellyel is büszkélkedik, ahova mindenképp megéri ellátogatni.
Kapcsolódó anyag: Stockholm: sírkert az erdőszélen
Fotók: Szatmári Zoltán

Boldogkőváralja: Vár

Egy vadregényes hétvégéért nem kell a szomszédba menni. Elég felkerekedni, és meg se állni az ország észak-keleti feléig, ahol az elénk táruló látványban biztosan nem fogunk csalódni. A Hernád völgyének peremén magasodó várnak már a neve is mosolyra csábít, itt az ideje felfedezni!
Kapcsolódó anyag:Boldogkőváralja: A Zemplén büszke gyöngyszeme
Fotók: Szatmári Zoltán

Almabtrieb

Amikor Ausztriába beköszönt az ősz, sok helyen szerveznek ún. Almabtrieb-et, amikor az alpesi legelőkről leterelik a szarvasmarhákat a biztonságot jelentő völgyekben lévő legelőkre,  vagy Erntedakfest-et -  vérbeli betakarítási ünnep -, amellyel számos esetben egybekötik a szarvasmarhák leterelését is.
Kapcsolódó anyag: Almabtrieb: Cicomába öltöztetett tehenek masírozása
Fotók: Szatmári Zoltán

Almavidék

Egy „kőhajításnyira” fekszik a magyar határtól Ausztria bájos almavidéke, amely nemcsak az egymillió szép kiállású almafájáról és a hamisítatlan osztrák hangulatot árasztó takaros, patyolattisztaságú, színes virágoktól „roskadozó” falvairól híres, hanem kiváló adottságának köszönhetően a túra- és extrém sportok igazi szentélye is egyben.
Kapcsolódó anyag: Az illatos almavidék bájai!
Fotók: Szatmári Zoltán

A Hanság kapujában

A Fertő-Hanság Nemzeti Park több részből tevődik össze, amelynek fontos része a Hanság. Ezt, a valamikor ősi háborítatlan láp- és mocsárvilágot nevezi a népnyelv "Hanynak".
Kapcsolódó anyag: A Dél-Hanság kapujában
Fotók: Szatmári Zoltán

Madeira

Portugália partvonalaitól kevesebb, mint 1000 kilométerre az Atlanti óceán kék felszínét megtöri egy aprócska sziget, Madeira, amelyet az örök tavasz szigeteként emlegetnek, joggal.
Kapcsolódó anyag: Madeira: Üde virágoskert az óceán közepén
Fotók: Szatmári Zoltán

Ékszerdoboz a hegyoldalban: Hallstatt

Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy ellátogassak - az eddig csak az interneten talált képekről ismert, festői szépségű - Hallstattba, amelyet az UNESCO-világörökség részeként tartanak számon.
Kapcsolódó anyag: Ékszerdoboz a hegyoldalban: Hallstatt
Fotók: Szatmári Zoltán

Vizsoly: a magyar Betlehem

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Vizsolyban több mint 400 éve csoda született, amely meghatározó mérföldkő nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúrában is. 1590-ben Károli Gáspár megalkotta a világ első magyar nyelvű Bibliáját, amely korszakalkotó tett volt a magyar nyelv és irodalmi fejlődése szempontjából.
Kapcsolódó anyag: Vizsoly: a magyar Betlehem
Fotók: Szatmári Zoltán

Monnickendam

A holland fővárostól, Amszterdamtól egy kőhajításnyira északra, a festői Gouwzee kicsiny öblében bújik meg egy aprócska városka, Monnickendam.
Kapcsolódó anyag: Monnickendam: hajdani halászközpontból nyaralóhely
Fotók: szatmári Zoltán

Korfu

A vakítóan tündöklő azúrkék Jón-tenger végtelen vizét nem messze a görög partoktól megszakítja egy parányi szigetecske, Korfu, amely mérete ellenére szinte mindennel rendelkezik, amire egy vérbeli turista vágyik.
Kapcsolódó anyag: Korfu - a Jón-tenger gyöngyszeme
Fotók: Szatmári Zoltán

Zsámbék: templom- és kolostorrom

Igazi időutazásban lehet részünk, ha körbejárjuk hazánk egyik leghíresebb templom- és kolostorromját.
Kapcsolódó anyag: Időutazás a Zsámbéki templom- és kolostorrom körül
Fotók: Szatmári Zoltán

 

Pico Ruivo

Madeira bármely szegletén túrázunk, minden egyes lépésnél felejthetetlen és egyedi élményekkel leszünk gazdagabbak. Ezt éltük át a Pico Ruivora vezető túraútvonalon is.
Fotók: Szatmári Zoltán
Kapcsolódó anyagKikövezett út vezet a Pico Ruivo csúcsára

Róma: az Örök Város

Minden út Rómába vezet – tartja a mondás. Ha valamikor beteszed a lábadat a városba, rá fogsz jönni, hogy miért is találták ki a fenti mondást, merthogy volt alapja, az biztos. Az örök várost, Rómát mindenkinek látnia kell, legalább egyszer.
Fotók: Szatmári Zoltán
Kapcsolódó anyag: Róma: az örök város bűvöletében

Admont: Kolostorkönyvtár

Admont bencés kolostorát a maga korában Ausztria legnagyobb kolostoraként tartották számon. Az apátság könyvtára szintén „megér egy misét”, hisz ez a világ legnagyobb kolostorkönyvtára.
Kapcsolódó anyag: Admont: a világ legnagyobb kolostorkönyvtárában
Fotók: Szatmári Zoltán

Tura - Schossberger kastély

A Schossberger família ezen építészeti remekművét vétek lenne kihagyni a felfedezésre váró kastélyok közül.
Kapcsolódó anyag: Tura: tündérmesébe illő kastély
Fotók: Szatmári Zoltán

Zillis meseszép temploma

A svájci Graubünden kantonban található egy aprócska falvacska, Zillis, amelynek XII. századi román kori Szent Márton temploma igazi kincseket rejt.
Kapcsolódó anyag: Zillis - román kori képregény a templomban
Fotók: Szatmári Zoltán

Brugge, az ékszerdoboz

A bűbájos Brugge nem egy szarfészek
Az „Erőszakik” (in Bruges) című, fanyar humorral megáldott filmben többször elhangzik, hogy Brugge egy szarfészek. Bizton állíthatom, hogy a „főszereplőnek” nagyon nincsen igaza, ugyanis a Csipkerózsika-álmát alvó város inkább hasonlít egy hamisítatlan, középkori ékszerdobozra, mint bármi másra.
Kapcsolódó anyag: Brugge, az ékszerdoboz
Fotók: Szatmári Zoltán

 

Bergen

Norvégia ékszerdoboza, a hajdani Hanza-város, Bergen, amelynek tip-top makettre emlékeztető idilli faházacskái varázslatos hangulatot kölcsönöznek a girbegurba utcácskáknak.
Kapcsolódó anyag: Bergen, az egykori Hanza-város
Fotók: Szatmári Zoltán

Budapest: jégzajlás a vén Dunán

A héten nemcsak az élet zajlott teljes hévvel, hanem a jég is a vén Dunán. Mi sem voltunk restek, és utánajártunk, hogy ilyenkor milyen metamorfózison megy keresztül az a folyam, amely ketté szeli Budapestet.
Kapcsolódó anyag:Budapest: jégzajlás a vén Dunán
Fotók: Szatmári Zoltán

Budapest: Párisi Udvar

A Párisi Udvar, vagy ahogy régen hívták, a Brudern-ház, Budapest szívét, a Ferenciek terét ékesíti.
Kapcsolódó anyag: Budapest: Párisi Udvar
Fotók: Szatmári Zoltán

Zubogy: a megnyugvás parányi csodája

Az Aggteleki-karszt tőszomszédságában, gyönyörű természeti környezetben bújik meg a mintegy fél ezres lélekszámú parányi település, Zubogy. És hogy miért érdemes ide ellátogatni? Mert bűbájos református templomában megnyugszik a szív és a lélek.
Kapcsolódó anyag: Zubogy: a megnyugvás parányi csodája
Fotók: Szatmári Zoltán

Budapest Advent

Budapest Advent
A Duna által kettészelt Budapest gyönyörű. Advent idején csodálat színpompába és fényárba öltözik a város. Kinek ne lenne kedve sétálni egyet a karácsonyi díszbe burkolózó utcákon és tereken, s közben elvegyülni a vásárok forralt boros, kürtős kalácsos, hangulatos forgatagában.
Kapcsolódó anyag: Budapest Advent
Fotók: Szatmári Zoltán

Erdei karácsony

Bajor-erdő Nemzeti Park

Mintha egy sejtelmes Grimm-mesében lennénk: egy varázslatos erdő kellős közepén a világ egyik leghangulatosabb karácsonyi forgataga, ahol üstben főzik a forralt bort, kemencében sütik a bajor lángost, tűz mellett lehet melegedni, beszélgetni, a háttérben pedig fúvósok játsszák a karácsonyi dalokat. Mézeskalács-illat járja át a fenyők gyantás levegőjét, gyertyák és mécsesek világítják meg a barátságos arcokat.
Kapcsolódó anyag: Karácsonyi meghittség az erdő mélyén
Fotók: Szatmári Zoltán

Kamalduli remeteség

Az Észak-Vértes lábánál, olyan erdők rejtekén, ahol talán még a lélek is lábujjhegyen jár, bújik meg a majki kamalduli remeteség kolostoregyüttese. A korábban méltánytalanul elhanyagolt műemléket tavaly újították fel.
Kapcsolódó anyag: Kamalduli remeteség: A némaság kolostora
Fotók: Szatmári Zoltán

 

Ráckeve: Szerb templom

Ráckeve egyik éke a Nagyboldogasszony szerb ortodox templom, amely valójában egy igazi műemlékegyüttes.
Kapcsolódó anyag: Időutazás hazánk egyetlen gótikus szerb ortodox templomában
Fotók: Szatmári Zoltán

Kuba

Kuba – a szónak íze van, zamata és aromája. Jellegzetes képek villognak akkor is, ha sohasem jártunk ott: matuzsálem korú autók, hámló házfalak, forró ritmus, rum, szivar, homokos tenderpart, Che Guevara portréja, a Disznó-öböl, hős partizánok: ¡Viva la Revolución! Esetleg eszünkbe jut Hemingway is és a daiquiri, amit a legenda szerint a La Floriditában neki talált ki a mixer.
Kapcsolódó anyag: Kuba: egy ország a közhelyek mögött
Fotók: Szatmári Zoltán

« 1 A 2 »