Fotók

Ékszerdoboz a hegyoldalban: Hallstatt

Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy ellátogassak - az eddig csak az interneten talált képekről ismert, festői szépségű - Hallstattba, amelyet az UNESCO-világörökség részeként tartanak számon.
Kapcsolódó anyag: Ékszerdoboz a hegyoldalban: Hallstatt
Fotók: Szatmári Zoltán

Vizsoly: a magyar Betlehem

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Vizsolyban több mint 400 éve csoda született, amely meghatározó mérföldkő nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúrában is. 1590-ben Károli Gáspár megalkotta a világ első magyar nyelvű Bibliáját, amely korszakalkotó tett volt a magyar nyelv és irodalmi fejlődése szempontjából.
Kapcsolódó anyag: Vizsoly: a magyar Betlehem
Fotók: Szatmári Zoltán

Monnickendam

A holland fővárostól, Amszterdamtól egy kőhajításnyira északra, a festői Gouwzee kicsiny öblében bújik meg egy aprócska városka, Monnickendam.
Kapcsolódó anyag: Monnickendam: hajdani halászközpontból nyaralóhely
Fotók: szatmári Zoltán

Korfu

A vakítóan tündöklő azúrkék Jón-tenger végtelen vizét nem messze a görög partoktól megszakítja egy parányi szigetecske, Korfu, amely mérete ellenére szinte mindennel rendelkezik, amire egy vérbeli turista vágyik.
Kapcsolódó anyag: Korfu - a Jón-tenger gyöngyszeme
Fotók: Szatmári Zoltán

Zsámbék: templom- és kolostorrom

Igazi időutazásban lehet részünk, ha körbejárjuk hazánk egyik leghíresebb templom- és kolostorromját.
Kapcsolódó anyag: Időutazás a Zsámbéki templom- és kolostorrom körül
Fotók: Szatmári Zoltán

 

Róma: az Örök Város

Minden út Rómába vezet – tartja a mondás. Ha valamikor beteszed a lábadat a városba, rá fogsz jönni, hogy miért is találták ki a fenti mondást, merthogy volt alapja, az biztos. Az örök várost, Rómát mindenkinek látnia kell, legalább egyszer.
Fotók: Szatmári Zoltán
Kapcsolódó anyag: Róma: az örök város bűvöletében

Admont: Kolostorkönyvtár

Admont bencés kolostorát a maga korában Ausztria legnagyobb kolostoraként tartották számon. Az apátság könyvtára szintén „megér egy misét”, hisz ez a világ legnagyobb kolostorkönyvtára.
Kapcsolódó anyag: Admont: a világ legnagyobb kolostorkönyvtárában
Fotók: Szatmári Zoltán

Pico Ruivo

Madeira bármely szegletén túrázunk, minden egyes lépésnél felejthetetlen és egyedi élményekkel leszünk gazdagabbak. Ezt éltük át a Pico Ruivora vezető túraútvonalon is.
Fotók: Szatmári Zoltán
Kapcsolódó anyagKikövezett út vezet a Pico Ruivo csúcsára

Zillis meseszép temploma

A svájci Graubünden kantonban található egy aprócska falvacska, Zillis, amelynek XII. századi román kori Szent Márton temploma igazi kincseket rejt.
Kapcsolódó anyag: Zillis - román kori képregény a templomban
Fotók: Szatmári Zoltán

Brugge, az ékszerdoboz

A bűbájos Brugge nem egy szarfészek
Az „Erőszakik” (in Bruges) című, fanyar humorral megáldott filmben többször elhangzik, hogy Brugge egy szarfészek. Bizton állíthatom, hogy a „főszereplőnek” nagyon nincsen igaza, ugyanis a Csipkerózsika-álmát alvó város inkább hasonlít egy hamisítatlan, középkori ékszerdobozra, mint bármi másra.
Kapcsolódó anyag: Brugge, az ékszerdoboz
Fotók: Szatmári Zoltán

 

Bergen

Norvégia ékszerdoboza, a hajdani Hanza-város, Bergen, amelynek tip-top makettre emlékeztető idilli faházacskái varázslatos hangulatot kölcsönöznek a girbegurba utcácskáknak.
Kapcsolódó anyag: Bergen, az egykori Hanza-város
Fotók: Szatmári Zoltán

Budapest: jégzajlás a vén Dunán

A héten nemcsak az élet zajlott teljes hévvel, hanem a jég is a vén Dunán. Mi sem voltunk restek, és utánajártunk, hogy ilyenkor milyen metamorfózison megy keresztül az a folyam, amely ketté szeli Budapestet.
Kapcsolódó anyag:Budapest: jégzajlás a vén Dunán
Fotók: Szatmári Zoltán

Budapest: Párisi Udvar

A Párisi Udvar, vagy ahogy régen hívták, a Brudern-ház, Budapest szívét, a Ferenciek terét ékesíti.
Kapcsolódó anyag: Budapest: Párisi Udvar
Fotók: Szatmári Zoltán

Zubogy: a megnyugvás parányi csodája

Az Aggteleki-karszt tőszomszédságában, gyönyörű természeti környezetben bújik meg a mintegy fél ezres lélekszámú parányi település, Zubogy. És hogy miért érdemes ide ellátogatni? Mert bűbájos református templomában megnyugszik a szív és a lélek.
Kapcsolódó anyag: Zubogy: a megnyugvás parányi csodája
Fotók: Szatmári Zoltán

Budapest Advent

Budapest Advent
A Duna által kettészelt Budapest gyönyörű. Advent idején csodálat színpompába és fényárba öltözik a város. Kinek ne lenne kedve sétálni egyet a karácsonyi díszbe burkolózó utcákon és tereken, s közben elvegyülni a vásárok forralt boros, kürtős kalácsos, hangulatos forgatagában.
Kapcsolódó anyag: Budapest Advent
Fotók: Szatmári Zoltán

Erdei karácsony

Bajor-erdő Nemzeti Park

Mintha egy sejtelmes Grimm-mesében lennénk: egy varázslatos erdő kellős közepén a világ egyik leghangulatosabb karácsonyi forgataga, ahol üstben főzik a forralt bort, kemencében sütik a bajor lángost, tűz mellett lehet melegedni, beszélgetni, a háttérben pedig fúvósok játsszák a karácsonyi dalokat. Mézeskalács-illat járja át a fenyők gyantás levegőjét, gyertyák és mécsesek világítják meg a barátságos arcokat.
Kapcsolódó anyag: Karácsonyi meghittség az erdő mélyén
Fotók: Szatmári Zoltán

Kamalduli remeteség

Az Észak-Vértes lábánál, olyan erdők rejtekén, ahol talán még a lélek is lábujjhegyen jár, bújik meg a majki kamalduli remeteség kolostoregyüttese. A korábban méltánytalanul elhanyagolt műemléket tavaly újították fel.
Kapcsolódó anyag: Kamalduli remeteség: A némaság kolostora
Fotók: Szatmári Zoltán

 

Ráckeve: Szerb templom

Ráckeve egyik éke a Nagyboldogasszony szerb ortodox templom, amely valójában egy igazi műemlékegyüttes.
Kapcsolódó anyag: Időutazás hazánk egyetlen gótikus szerb ortodox templomában
Fotók: Szatmári Zoltán

Kuba

Kuba – a szónak íze van, zamata és aromája. Jellegzetes képek villognak akkor is, ha sohasem jártunk ott: matuzsálem korú autók, hámló házfalak, forró ritmus, rum, szivar, homokos tenderpart, Che Guevara portréja, a Disznó-öböl, hős partizánok: ¡Viva la Revolución! Esetleg eszünkbe jut Hemingway is és a daiquiri, amit a legenda szerint a La Floriditában neki talált ki a mixer.
Kapcsolódó anyag: Kuba: egy ország a közhelyek mögött
Fotók: Szatmári Zoltán

Sziráki kastély

A vadregényes Cserhát és a Mátra ölelésében megbújó Sziráki kastély hófehér falai szépen tündököltek az ébredező napfényben. Érdemes bepillantást nyerni, hogy mit is rejtenek ezek az évszázados falak.
Kapcsolódó anyag: Ispotályból főúri kastély – Szirák gyöngyszeme
Fotók: Szatmári Zoltán

 

Szabadkígyós: Wenckheim-kastély

Szabadkígyós a Viharsarok egyik zugában bújik meg kőhajításnyira Békéscsabától.  A néhány száz fős település és környéke hajdanán jelentős szerepet játszott a Wenckheimek életében, erről árulkodik a család legendákat és meghökkentő furcsaságokat rejtő kastélya is. Nem csoda, hogy a helybéliek nagyon büszkék arra, hogy szülőföldjükön tündököl a patinás építmény.
Kapcsolódó anyag: A Wenckheim-kastély története Jókait is megihlette
Fotók: Szatmári Zoltán

Papod-hegy: Vitéz Bertalan Árpád kilátó

A vadregény Bakony szebbnél szebb tájait megéri a magasból is megcsodálni. Az elmúlt években szinte „gombamód” szaporodtak a kilátók, a turisták nagy örömére. A 644 méter magas Papod-hegyen álló Vitéz Bertalan Árpád kilátóból letekinthettünk az alant elterülő Bakony erdeinek és hegyeinek hullámzó borostyán zöld íveire.
Kapcsolódó anyag: Impozáns kilátó hirdeti a magyar táj szépségét a Papod-hegyen
Fotók: Szatmári Zoltán

Cserkút meseszép Árpád-kori temploma

Cserkút, a Baranya megyei parányi kis falvacska, a Babás-szerkövektől és a Zsonglőr-kőtől szinte kőhajításnyira bújik meg a Mecsek lábánál. A csupán néhány száz lelket számláló takaros kis település igazi látványosságot rejt: hazánk egyik legszebb Árpád-kori templomát.
Kapcsolódó anyag: Cserkút meseszép Árpád-kori temploma
Fotók: Szatmári Zoltán

A királyi Madrid

A mediterrán hangulatú spanyol főváros nem csupán él, hanem lüktet, fáradhatatlanul nyüzsög. Legyen nappal vagy késő éjszaka, sosem találsz üres utcákat, elnéptelenedett tereket, unalmas embereket.
Kapcsolódó anyag: A királyi Madrid titkai
Fotók: Szatmári Zoltán

 

Reykjavík, a színes buliváros

Reykjavík ideális „támaszpont” egy hosszúhétvége eltöltésére is, hisz mindene van, amire egy városlakó vágyhat: múzeumok, kiállítások, sétálóutcák, parkok, történelmi, érdekes épületek, városi tó, este pedig csalogatnak a jobbnál jobb bárok, pubok, éttermek és az éjszakai élet legkülönlegesebb színterei.
Kapcsolódó anyag: Reykjavík, a színes buliváros
Fotók: Szatmári Zoltán

Csaroda: Bereg égbe nyúló ékszerdoboza

A Beregbe utazó turista semmi estre se hagyja ki Csaroda késő román stílusú templomának megtekintését.
Kapcsolódó anyag: Csaroda: Bereg égbe nyúló ékszerdoboza
Fotók: Szatmári Zoltán

A debreceni virágkarnevál forgatagában

Tavaly ünnepelte fél évszázados fennállását a debreceni virágkarnevál, vagyis az első virágba öltöztetett kocsik 1966-ban gördültek végig a cívis városban. A messze földön híres virágkarneválra az idén is érdemes lesz ellátogatni.
Kapcsolódó anyag: A debreceni virágkarnevál forgatagában
Fotók: Szatmári Zoltán

Tura - Schossberger kastély

A Schossberger família ezen építészeti remekművét vétek lenne kihagyni a felfedezésre váró kastélyok közül.
Kapcsolódó anyag: Tura: tündérmesébe illő kastély
Fotók: Szatmári Zoltán

Nemeshany - Vízimalom

A vízimalom megtekintése után érdemes szétnézni a malomportán is, ahol csűröket, régi eszközöket figyelhetünk meg, sőt a kisebbek még csacsit, kecskét, racka juhot is simogathatna.
Kapcsolódó anyag: A vízimalom, ahol „A padlóra köpni tilos”
Fotók: Szatmári Zoltán

Tákos: a mezítlábas Notre Dame

A keleti országrészben, pontosabban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bújuk meg Tákos, az a néhány ezres lelket számláló bájos tiszaháti település, amelynek festett kazettás temploma messze földön híres.
Kapcsolódó agyag: Tákos: a mezítlábas Notre Dame
Fotók: Szatmári Zoltán

 

« 1 A 2 »