Ars poetica

Az utazás olyan, mint egy könyv, amelynek csak a borítóját látod, ha sosem kelsz útra. Mi magunk döntjük el, hogy porhüvelynyi életünket hogyan éljük, milyen tartalommal töltjük meg azt.  Nagyapám akkor volt boldog, ha nem kellett elhagynia a falu határát, télen a szoba melegéből nézhette az alászálló hópelyheket, nyáron pedig azt, hogyan szökken szárba a borsó, fejlődik a paradicsom vagy érik a szőlő az általa gondozott háztájiban. Az ő generációja így élt, számukra ez volt természetes.

Azóta hihetetlen metamorfózison ment át a világ. Elérhető közelségbe került szinte minden, s karnyújtásnyi távolságnak tűnik a tengerentúl is.  Az okostelefonok, a digitális világ szélsebességgel uralja el életünk minden szféráját. A világra való kitekintés, az utazás sokaknak természetes igényévé vált, és minden lehetőséget megragadnak, hogy megismerjék a világ egy-egy különleges szegletét. Vannak, akik nem mernek belevágni, mert bizonytalanok, míg másokban ott lappang a kurázsi. Én mindig is olthatatlan vágyat éreztem az emberek és a környezetem megismerésére.

Számomra az utazásban éppen az a jó, hogy kiszámíthatatlan, ez adja az élmény sava-borsát. Utazásaim során imádom a váratlan dolgokat, az izgalmas meglepetéseket, a helyiekkel történő tartalmas beszélgetéseket. Nem bánom, ha esik az eső és fúj a szél, ha koszos a gúnyám, mert mindezekért a dolgokért az élet egy másik síkon busásan kárpótol. A lényeg, hogy úton legyek, és úgy élhessem az életemet, ahogy valóban szeretném.

Cikkeinkkel, fotóinkkal úgy szeretnénk megmutatni a világot, mint ahogy mi  látjuk, a maga nagyszerűségében, sallangmentesen.  Mindig ott fürkészik bennünk a nyughatatlan kíváncsiság és érdeklődés a közeli és messzi „idegen” tájak iránt. Az utazás felismerés és ráeszmélés az ismeretlenre, a különlegesre.

travelzona_SzZ_tzv

Szatmári Zoltán
Alapító-főszerkesztő
TravelZona.hu