Krimml-vízesés: Európa leghosszabb gigazuhataga

A Hohe Tauern Nemzeti Park egyik ékessége a Krimml-vízesések (Krimmler Wasserfälle), amely Európa leghosszabb zuhataga.  Ha meglátogatod a vízesést, számolj azzal, hogy száraz bőrrel nem fogod megúszni…

travelzona_Krimml_vizeses1

Panoráma a régi Gerloß-útról

Már a cikk elején tisztázzuk a többes számot: miért is vízesések és nem vízesés szerepel e természeti látványosság nevében? A Krimml-vízesés voltaképpen egy óriási vízesés, amely három lépcsőben zúdul alá, ezért indokolt a Wasserfälle többes számú alakot használni.

travelzona_Krimml_vizeses3

A Krimml-vízesésnek már az elhelyezkedése is kivételes: északon a Kitzbühli-Alpok (Kitzbühler Alpen), délen és keleten a Hohet Tauernhez tartozó Venediger-Gruppe, nyugaton pedig a Ziller-völgyi Alpok (Zillertal Alpen) ölelésében hömpölyög. Bármelyik irányba is indulnánk el a vízeséstől, Ausztria legmagasabb és legszebb hegycsúcsaiba „botlanánk”.

De maradjunk most a Krimml-vízesésnél, amelyet kelet felől a 165-ös úton, nyugatról pedig a Gerloß-hágón (Gerloß-Pass) érhetünk el legegyszerűbben.

TIPP: A Gerloß-hágó díjköteles út, de a régi Gerloß-úton is haladhatunk, itt nem kell fizetni, gyér a forgalom és még az út is szebb.
A Grossglockner Hochalpenstrasse is útdíjköteles, ahol bizony borsos árat kell fizetni az átkelésért.

A Krimml-vízesés „nem csupán egy vízesés”: egész napos programot kínál

A lélegzetelállító Krimml-vízesés 1460 méter magasból 390 méteren át hihetetlen robajjal bukik a mélybe.

travelzona_Krimml_vizeses23

A vízesés kialakulásában kulcsfontosságú tényező a Krimmler Ache gleccserpatak, amely mintegy 20 km-en keresztül hömpölyög a magashegyi Almok között, hogy aztán több lépcsőben, brutális robajjal zúduljon a mélybe, majd a Salzach-folyóban folytassa tajtékzó útját.

travelzona_Krimml_vizeses2

A vízesés lábától egész a tetejéig feltúrázhatunk, ami kb. 1,5-2 órát vesz igénybe, persze az attól is függ, hogy az útközben kiépített panoráma-kilátókon mennyi időt töltünk gyönyörködéssel és fényképezéssel. Egyes kilátópontokon valószínűleg nem sokat, mert ott úgy betakar minket a zuhatag vízpermete, mintha egy komoly esőzésbe kerültünk volna. Azonban ennek is van egy előnye: a kutatók hosszú évekig elemezték a vízpermet jelentőségét és megállapították, hogy ez jótékony hatással van a légutakra és a légzőrendszerre. A vízesés közelében érezhetjük is, mennyire friss a levegő és milyen kellemes a lélegzetvétel.

travelzona_Krimml_vizeses13

A következő panorámakilátó-pontokon csodálhatjuk meg a 415 méter hosszú Krimml-vízesést:

Schettkanzel 1460 m
Bergerblick 1390
Staubige Reib 1330 m
Gasthaus Schönangerl 1306 m
Bergersteig 1245 m
Jaga Sprung 1220 m
Jung Kanzel 1210 m
Sendtner Kanzel 1170 m
Regen Kanzel 1150 m
Riemann Kanzel 1110 m
Kürsingerplatz 1070 m

travelzona_Krimml_vizeses12

Ahogy említettük, a Krimml-vízesés három lépcsőből áll: az alsó és a legfelső közel azonos hosszúságú, kb. 140 méter, de a középső is több mint 100 méter hosszú. Sokak szerint a legfelső a legszebb, de mindegyik monumentális és lenyűgöző. Ha olyan időszakban érkezünk, amikor bővizű a zuhatag, olyan érzésünk támadhat, mintha Izlandon lennénk, hiszen ott is ilyen robosztus vízesések tarkítják a tájat.

travelzona_Krimml_vizeses17

Gyaloglás közben érdemes egy-egy pillantást vetni a vízesés közvetlen környezetére is: a szinte állandó vízpermetnek köszönhetően igen dús és különös vegetáció alakult ki.

travelzona_Krimml_vizeses4

Ha útközben szeretnénk egyet szusszanni vagy megéhezünk, a Schönangerl ház finom ételekkel és hűsítő italokkal vár minket, sőt még ajándékkiosk is van a vízesés mellett.

travelzona_Krimml_vizeses9

Hasznos :

Budapest – Krimml: Krimml 650 km

Parkolás: 5 euró/nap

Látogatható: Április közepétől október végéig.

Túra: kezdőpont: 1070 m – vízesés teteje: 1460 m táv: 4,2km-es idő: 1,5 – 2 óra (csak felfele) ugyanazon az úton vissza. Útközben van étkezési lehetőség és WC.

Kinek alkalmas: Jól kiépített turistaút, bárki teljesítheti, sőt babakocsival is kiválóan lehet közlekedni rajta.

TAXI: Létezik taxi-szolgáltatás is, amely felvisz a vízesés tetejéhez és visszahoz a lábához.

Belépőjegy: felnőtt jegy 4 euró, gyerek jegy 6-15 év között 1 euró. Érdemes kombinált jegyet váltani, ez feljogosít arra, hogy megtekintsük a parkolónál lévő Wasserwelten kiállítást is.

Egyéb: Elérhető a látogatóközpont és aquapark, közel 10.000 négyzetméteres interaktív játszótér

travelzona_Krimml_vizeses10

A Krimml-vízesés méretei lenyűgözőek:

Krimmler Ache gleccserpatak kb. 20 km-en keresztül hömpölyög a magashegyi Almok között

Krimml-vízesés 1460 méter magasból 390 méteren át bukik a mélybe.

11 panorámakilátó található út közben, ahol premier plánban látjuk a vízesés jelentősebb részeit.

Vízhozama átlagosan: 5,6 m3/sec.

Legnagyobb vízhozama: 57,2 m3/sec.

Képgaléria:

 

 

Térkép: