Colmar: Elzász elvarázsolt mesevárosa

Colmar szinte egy kőhajításnyira fekszik a svájci határon fekvő Baseltől, és Strasbourgból is könnyen elérhető. Minden Elzászba látogató turistánál Colmar szinte kötelező „kűr”. Alább mutatjuk, miért.

travelzona_Colmar43

Festményekre  és történelemkönyvekbe kívánkozó – a szivárvány minden színében tündöklő – házai, a csatornaövezte La Petite Venise (Kis-Velence) történelmi negyede, bájos terei, kedves és kedélyes vendéglői könnyen mulattatják az időt a látogatóval.

travelzona_Colmar40
A városon átívelő csatorna vízében nyugodt időben tótágast állnak az egymáshoz ragasztott fagerendás „mézeskalácsházak”. Ha kedvünk szottyan, evezhetünk is, vagy helyi ladikokban, bárkákban romantikus utat tehetünk: a vízről teljesen más arcát mutatja a város.

travelzona_Colmar39

A város egyik leghíresebb háza az 1537-ben épült reneszánsz Maison Pfister, amelynek freskókkal díszített homlokzata elbűvöli az embert. E régi polgári-kereskedő ház fedett, kiugró balkonján két domborművet is felfedezhetünk, ami a hajdani jómódú tulajdonosokra utal.

travelzona_Colmar18

Fel a fejjel:

Elzászban és persze Colmarban is érdemes felfelé tekintenünk, mert a házakon csodás, ódon cégérek mutatják, hogy egykor és ma milyen mesterségek, szolgáltatások működtek/működnek a városban.

 

travelzona_Colmar11

A sok szép elzászi ház között másik üde színfolt a szintén reneszánsz stílusú “fejek háza” (Maison des Têtes), amelyet 1609-ben építettek. Ha türelmesek vagyunk, összesen száztizenegy fejet és fura alakot számolhatunk össze rajta. Ma hotelként működik.

travelzona_Colmar17

De érdemes felkeresni az 1480-ban épült hosszúkás, homlokzatán díszes Ancienne Douane-t is, amely anno vámházként funkcionált.

A város jelentős temploma az Église St-Matthieu, amely Ferences rendi templom: monumentális, robosztus alakja miatt nem fogjuk szem elől téveszteni. Az óváros másik díszes ékessége a gótikus stílusú Collégiale St-Martin templom, ezen óriási napórát fedezhetünk fel.

travelzona_Colmar29

A csatorna mellett működik a helyi piac, amit vétek lenne kihagyni. Itt megkóstolhatjuk az elzászi specialitásokat és a térségre jellemző csecsebecséket is vásárolhatunk.

travelzona_Colmar23

 

A kultúrára fogékony látogató semmi esetre se hagyja ki az Unterlinden múzeumot (Musée d’ Unterlinden), itt látható ugyanis az 1510-es évekből származó, féltve őrzött isenheimi szárnyas oltárt, amely Matthias Grünewald keze munkáját dicséri. Az oltár azért is rendkívül különleges, mert több jelentős bibliai jelenetet is ábrázol: Keresztrefeszítés, Angyali üdvözlet, Krisztus születése, Feltámadás.

Tudtad? A híre francia író, Voltaire is élt a város falai között.

 

travelzona_Colmar38
Ha időnk engedi, nézzük meg Colmar északi részén, egy körforgalom közepén álló New York-i Szabadság-szobor kicsinyített eredeti mását. Hogy mit keres itt? – vetődhet fel a kérdés. Pofonegyszerű a magyarázat: az amerikai szobor alkotója, Frédéric Auguste Bartholdi szobrászművész 1834-ben Colmarban született, így az ő emlékének adózva került ide a 4 méter magas szobor. A városban egyébként Bartholdi szülőházában működik a szobrászmester kiállítása, ami szintén megér egy misét.

travelzona_Colmar42

Jó tudni:

A Colmar karácsonyi piaca az egyik leghangulatosabb ünnepi forgatag Elzászban, ahol megkóstolhatjuk colmar specialitását, a mazsolás kuglófot (Kougelhopf) és más finomságokat is.

travelzona_kuglof_44

Így jutsz el Colmarba:

Strasbourgba és Baelbe is indulnak Budapestről fapados légitársaságok járatai.

Colmar Strasbourgtól mintegy 60 km-re délre található. Vonattal 35- 40 perc alatt ott lehetünk.
Basel – Colmar vonattal 45 perc.

travelzona_Colmar40

 

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

Térkép: