Ha a Pireneusokban csak egy túrát tennél, ez legyen az

Ki nem szeretne zöld mohatakarós meseerdőben, türkizkék, kristálytiszta patakok mentén, robajló vízesésekkel és csodás sziklaképződményekkel tarkított túraútvonalon barangolni, ahol amfiteátrumként ölelnek körbe a hegyóriások. Mindezt megtaláljuk egyetlen túrán, a spanyol Pireneusok UNESCO Világörökségi oltalmát élvező Ordesa-völgyében, Európa Grand Canyonjában.

 travelzona_Pireneusok_Ordesa3

A négyszáz kilométeres fal

A Pireneusok égbenyúló masszívuma mintegy természetes határként húzódik Franciaország és Spanyolország (Aragónia) között, mintha egy monumentális fal választaná el az Ibériai-félszigetet Európa jelentős részétől.

A jóisten minden bizonnyal jókedvében teremtette ezt a több mint 400 km hosszan elnyúló hegyláncot a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán között.

travelzona_Pireneusok_Ordesa13

Tájai lenyűgözőek és változatosak, gigantikus katlanok és cirkuszvölgyek színesítik az amúgy sem szokványos túraútvonalakat.

Mindkét országban – Franciaország és Spanyolország – több ezer kilométernyi túraútvonal szövi át a hegységrendszert és annak környékét, így mindenki választhat állóképességének és kedvének megfelelő hosszabb-rövidebb túrát. A hatalmas hegyláncok között ideális otthonra leltek a keselyűk, így ne csodálkozzunk, ha olykor megpillantjuk őket, ahogy méltóságteljesen vitorláznak a levegőben.

travelzona_Pireneusok_Ordesa1

Élménytúra Európa Grand Canyonjában

A spanyol Pireneusokban az egyik legcsodálatosabb túraútvonal az Ordesa Monte Perdido Nemzeti Parkban érhető el. A túraútvonal kiindulópontja a bájos és gyönyörű fekvésű középkori hangulatot árasztó Torlától nem messze található La Pradera parkolóból indul és 9,8 km hosszan kanyarog az Ordesa-völgyben.

travelzona_Pireneusok_Ordesa2

Ez a túraútvonal nem véletlenül áll UNESCO Világörökségi oltalom alatt, hiszen jelentős Bioszféra Rezervátum, így aztán ne csodálkozzunk, ha túránk során mormoták éles füttyjelei billentenek ki minket elmélázó gondolatainkból. A völgy végében pedig zergékkel is „farkasszemet” nézhetünk.

travelzona_Pireneusok_Ordesa7

Minden egyes megtett lépés maga a gyönyör

Akik Torlából kezdik a túrát, azok először az Ara-patak mentén a GR 11 / GR 15 túraútvonalon gyűrik a kilométereket, amely egy igen régi útvonal: már hajdanán is ez kötötte össze Torlát az Ordesa-völggyel.

travelzona_Pireneusok_Ordesa22

Ez az út a már említett La Pradera parkolótól már csak GR 11 útvonal alatt fut. Innen az Arazas változatos és gyorsfolyású patak völgyében haladunk, majd nemsoká beérünk egy árnyas és vadregényes meseerdőbe, ahol zöld mohaszőnyegben és faóriásokban gyönyörködhetünk.

travelzona_Pireneusok_Ordesa26

Az útvonal szép lassan emelkedik, miközben egymást érik a dübörgő vízesések: ezek nem mindig a túraútvonal közvetlen közelében találhatók, de a kiválóan kitáblázott útvonalon nem tudjuk egyik vízesést sem elvéteni. Cascada Aripas, Cascada Chordonal  Cascada El Estrecho vízeséseket látva egyik ámulatból esünk a másikba. Itt sem pihenhet a fényképezőgép.

travelzona_Pireneusok_Ordesa27

Tipp: Aki szép felvételek szeretne készíteni, annak érdemes fotósállványt vinni.

travelzona_Pireneusok_Ordesa24

Vízesés a lépcsőkön

Az út igen változatos, ha fel-felnézünk a katlanból, mindkét irányban monumentális sziklakaréjok tornyosulnak felénk. Miután kiérünk az erdő árnyas sötétjéből, az útvonal továbbra is hűségesen követi a robajló patakot.

travelzona_Pireneusok_Ordesa23

A tág katlan felé haladva egy erőteljesebb emelkedő következik, aminek legszebb gyöngyszeme a Gradas Soaso (1700 m), ami voltaképpen az Arazas-patak rendkívül látványos és impulzív teraszos vízesése, ahol több lépcsőben zúdul alá a hegyekből érkező kristálytiszta víz.

travelzona_Pireneusok_Ordesa21

Itt az út mentén kiváló vízvételi forrást is találunk, ahol megtölthetjük kulacsainkat.
A látványos zuhatagtól csupán 30 perc könnyű sétával – mindkét oldalt monumentális sziklafalak szegélyezte úton – érjük el a völgykatlan végében megbújó Lófarok-vízesést (Cola de Caballo – 1730 m), amely impozáns alakjáról kapta találó nevét.  Sokaknak ez a végcél, hisz itt a hegyek övezte szentély az impozáns vízeséssel felejthetetlen élményt nyújt. A parkolótól a vízesésig kb.9 km-t kell megtennünk.

travelzona_Pireneusok_Ordesa19

 

travelzona_Pireneusok_Ordesa10

Lófarok-vízesés (Cola de Caballo – 1730 m)

travelzona_Pireneusok_Ordesa9

 

Variációk több témára

A Lófarok-vízesésnél a patakon átkelve eldönthetjük, hol folytatjuk utunkat: vagy meredeken emelkedünk a drótkötelekkel biztosított kitett, sziklás úton, vagy cikk-cakkban a biztonságosabb, de valamivel hosszabb útvonalon a Saoso (plató) tetejéig.  A vízeséstől a GR11 útvonalát követve mintegy 1,5 óra járással érhetjük el a különösen jó fekvésű Góriz menedékházat (Góriz Refugio – 2195 m)

travelzona_Pireneusok_Ordesa16

Innen két opció kínálkozik. Vagy visszaereszkedünk a vízesésig és a patak másik oldalán térünk vissza a parkolóba, vagy tovább megyünk a híres Roland-hágó irányába, és néhány kilométer megtétele után már Franciaországban érezhetjük magunkat. Ez utóbbi esetben gondoskodnunk kell az autós visszaútról túránk kiindulóhelyére.

travelzona_Pireneusok_Ordesa15

A túra során többször gyönyörködhetünk a Pireneusok egyik különös háromezresének (Monte Perdido, 3348 m) látványában. Neve annyit tesz: elveszett hegy, amit azért kapott, mert sajátságos fekvésének és elhelyezkedésének köszönhetően a hegy csúcsa francia oldalról rejtve marad, nem látszik.

travelzona_Pireneusok_Ordesa11

Túraadatok:
A La Pradera parkoló főszezonon kívül saját gépkocsival megközelíthető Torlából (kb. 6 km), szezonban (július, augusztus) csak a nemzeti park buszaival lehet feljutni a parkolóba.
Táv: La Pradera parkoló – Lófarok-vízesés (Cola de Caballo) 8,9 km
Idő: 3,5 óra a Lófarok-vízesésig (Cola de Caballo)
Szint: 629 m fel és le (vissza)
Vízvételi lehetőség: A völgyben tiszta forrásvizet tudunk vételezni egy kútból a lépcsős vízesés közelében. (parkolótól kb. 5 km-re)

travelzona_Pireneusok_Ordesa12

További lehetőségek:

A Lófarok-vízeséstől még 1,5 órányi járásra elérhetjük a Góriz menedékházat (Refugio de Góriz), itt meg is tudunk szállni.

Innen folytathatjuk utunkat a méltán híres Roland-hágóra (2800 m), itt tudunk átkelni Franciaországba, és leereszkedhetünk a Gavarnie-völgybe. (Ezt az útvonalat csak kiváló időjárási körülmények között ajánljuk, amikor nincs hó.) Refugio de Góriz (2195 m) – Roland-hágó (2800 m) – Gavernie (1360 m) – 14 km. Jó állóképességet és kitartást igénylő túra.

Képgaléria:

« 1 A 2 »