Elzász: időutazás egy mesevilágba

Festői tájak, dombtetőkön gubbasztó várak, idilli hangulatú mesefalvak, képeslapra illő, színes mézeskalácsházak, dimbes-dombos szőlőültetvények, jóféle borok, vendégszerető, kedves emberek – mindez Elzász, és még ennél is több.

Riquewihr9

Elzász (Alsace) Franciaország északkeleti sarkában bújik meg, amelyet nyugatról a Vogézek változatos hegyvonulata zár le, keleten pedig a méltóságteljesen kanyargó Rajna és annak termékeny völgye határol.

A nem egészen 200 km hosszú és 40-50 km széles elzászi „földfolyosó”  két részre tagolódik: északon az Alsó-Rajna vidékére, délen pedig Felső-Rajna vidékére. Az ország Nagy Keleti régióját előszeretettel hívják Grand Eastnek, és ezzel a kiírással számos helyen találkozhatunk elzászi túránk során.

Riquewihr13

A korábban hányattatott sorsú és igen mozgalmas történelmi háttérrel rendelkező Elzászban nagy számban megtalálható a német ajkú kisebbség.

Korábban a Német-Római Birodalomhoz tartozott, majd a vallásháborúkat lezáró vesztfáliai béke (1648) Franciaországhoz csatolta. A történelem vérzivataros időszakaiban aztán újra Németország részévé vált, majd a II. világháborút követően végleg Franciaországhoz került.

Riquewihr1

Elzász bájos falvacskáinak szűk sikátoraiban, kacskaringós, macskaköves utcáin bóklászni, olyan, mintha középkori díszletek között barangolnánk. Az egymáshoz tapasztott színes házak, az évszázados faragások, a házfalak szúette fagerendái, az ódon szökőkutat mind-mind azt az érzetet keltik, mintha egy mesébe vagy egy különleges álomvilágba cseppentünk volna, azzal a különbséggel, hogy itt akkor is ez az „enteriőr” vesz körül, ha ebből az álomvilágból felébredünk.

Ribeauville9

 

Colmar – Elzász Kis-Velencéje

Colmar szinte egy kőhajításnyira fekszik a svájci határon fekvő Baseltől. Minden Elzászba látogató turistánál Colmar szinte kötelező „kűr” – teszem hozzá, joggal. Festményekre  és történelemkönyvekbe kívánkozó házai, a csatornaövezte La Petit Venise (Kis-Velence) történelmi negyede, bájos terei, kedves és kedélyes vendéglői könnyen feledtetik az idő múlását a látogatóval.

colmar1
A városon átívelő csatorna vízében nyugodt időben tótágast állnak a fagerendás színes „mézeskalácsházak”. Ha kedvünk szottyan, evezhetünk is, vagy helyi ladikokban romantikus utat tehetünk: a vízről teljesen más arcát mutatja a város.  A csatorna mellett működik a helyi piac, amit vétek lenne kihagyni. Itt megkóstolhatjuk az elzászi specialitásokat.

colmar6

Tipp:

A város egyik leghíresebb háza az 1537-ben épült Maison Pfister a sétálóutcában.

Üde színfolt a “fejek háza” (Maison des Têtes), amelyet 1609-ben építettek.

colmar9

Frédéric Auguste Bartholdi kiállítás és a szobrász New York-i Szabadság-szobrának  4 méter magas eredeti mása.

 

Eguisheim4

Equisheim – Grimm-mese a valóságban

Egyik legbájosabb elzászi falvacska, amely könnyűszerrel rabul ejti az embert. Itt könnyű szerrel az az érzésünk támadhat, hogy jó párszáz éve megállt az idő.

Eguisheim7

Elbűvölő tipikus elzászi házak vetik az árnyékot a girbe-gurba macskaköves utcákra. Az imitt-amott feltűnő autentikus boltocskák pedig csalogatóan – szó szerint – tárt ajtókkal csábítanak, ahol jóféle elzászi borokat, vagy éppen az e tájra jellemző édességeket kóstolhatunk.

Eguisheim1

A falu főterén egy reneszánsz szökőkút csobogásait hallgathatjuk a kutat körülvevő padok egyikéről. A templomtorony tetején – stílusosan – gólya fészkel, és ha szerencsénk van, a hangulatot még autentikusabbá teheti a népszerű gólyák kelepelése. Itt bizony nem érdemes a hátizsákban mélyre tenni a fényképezőgépet vagy az okostelefont.

Ribeauville2

Nincs Elzász gólya nélkül

A gólyák Elzász „védjegyei”, szinte bármely településen találkozhatunk velük. Régen se szeri, se száma nem volt az elzászi gólyáknak, s e madarak olyannyira belopták magukat az ittlakók szívébe, hogy szinte minden ajándéktárgyon (pólókon, hűtőmágneseken, csodaszép cserépedényeken, terítőkön, stb.) fellelhetők. Ne lepődjünk meg, ha az ablakokból e közkedvelt madár szoborba öntött másai köszönnek ránk vissza. Az 1980-as években létrehozott gólya-kutatóközpont sokat tesz azért, hogy egyre több szárnyassal találkozzunk Elzász tájain és településein.

 

Riquewihr18

Riquewihr – mint a mesében

Ha következetesek akarunk lenni, akkor azt mondhatnánk, hogy az elzászi mesekönyv egy következő fejezete tárul a szemünk elé; ezt az érzést erősíti az is, miként a valamikor szebb napokat látott hotel árkádjain keresztül „bebocsátást” nyerünk  az aprócska „középkori” városba és annak bájos sikátoraiba.

Riquewihr17
Reneszánsz szökőkút, színek kavalkádja, fények, faragások, bájos boltok, csalogató éttermek, teraszok várnak ránk. Hatalmába kerít a falu minden épületével és minden egyes szegletével. Jó lenne, itt sétálni, megérinteni az évszázados gerendákat, falakat, kutakat. A főutca végén magasodik egy fagerendás torony, tetején egy harangtoronnyal.

 

Tipp: Ha turistamentes fotót kívánunk készíteni, érdemes korán reggel útra kelni, ilyenkor a fények is szebbek.

 

Ribeauville4

Ribeauvillé – Vár a falu fölött

Elzász szép ívű dombja között – Colmartól mintegy 20 km-re – található e kellemes fekvésű falvacska, ahol szintén megéri néhány órát gondtalanul sétálgatni, vagy kiülni egy csalogató kávézó teraszára és körültekinteni a többszáz éves házak között. A faluból egy kaptatón keresztül juthatunk fel a település felett trónoló várba, ahonnan lélegzetelállító kilátás kínálkozik az elzászi tájra és borútra.

Ribeauville1

Fotótipp: A falu fölött lévő várból páratlan kilátás kínálkozik. Innen jó perspektívájú, szép fotókat készíthetünk.

Riquewihr4

Elzászi borúton – szőlőtőkék és borospincék között

Elzász évszázadok óta híres borairól és a 120 km hosszan húzódó Elzászi Borútról, amit franciául Route du vin d’Alsace- ként, németül pedig Elsassische Weinstrasse-ként találunk meg. A borút csodálatos vidéken tekergőzik és jó érzékkel  Grimm-mesébe illő falvakat és hangulatos pincészeteket érint. Útközben több várat és várromot is útba ejthetünk. Sokan bringát bérelnek, és úgy járják be a táj egy részét, amely óriási élményt nyújt az erre vállalkozóknak. A borrégió tipikus bora a fehérbor, azok közül is a rizling és a tramini, de persze más fajtákat is kóstolhatunk a pincékben, amiket franciául cavas néven kereshetünk.

 

Hunawihr1

Hunawihr csupán párszáz lelkes elzászi település, amelynek határától kívül eső domboldalon egy 16. században épült – ma szőlőskertek által körülölelt – templom uralja a képet. Innen festői látvány fogad minket az alant elterülő tájra.

Strasbourg23

Strasbourg – tradíció és a megújulás

Elzász „fővárosa” önmagában megér egy külön fejezetet abban a bizonyos mesekönyvben. Rangjához méltón képviseli az elzászi tradíciókat és Európa fejlődését is: itt székel az Európa Tanács, az Európai Parlament és az Emberi Jogok Európai Bírósága is.

Éppen ezért a várost furcsa kettősség jellemi, ez azonban nagyszerűen megfér egymás mellett. A történelmi óváros macskaköves utcáinak ódon épületei, kávézói és vendéglátóhelyei egész más stílust képviselnek, mint az Európai Parlament épületének környéke.

Strasbourg22

A város híres nevezetessége és egyben jelképe a „csonkatornyú” katedrális, amelynek déli tornya sosem épült meg. A katedrális nyugati szárnyában található a 16. században készített csillagászati óra.

Strasbourg13

Turisták és látogatók tömegeit vonzza az Ill-szigtén található (Grande Ile) csatornák ölelésében lévő Petite France (Kis Franciaország), amely a város színes ékszerdoboza. Nem véletlenül emelték ezt a városrészt 1988-ban UNESCO Világörökségi rangra. Bóklásszunk kedvünkre a városban,  fedezzük fel az apró csodákat, sikátorokat és ha elfáradtunk, leljünk pihenésre egy bájos kávézó vagy étterem teraszán.

Fotótipp: Reggeli órákban szép felvételeket készíthetünk a csatornák mentén, és ha nyugodt a víz, szép tükröződéseket is elcsíphetünk.

Strasbourg11

 

Így jutsz el Elzászba:

Fapados járatokkal eljuthatunk Strasbourgba vagy Baselbe, innen pedig vonattal vagy bérelt autóval járhatjuk be a környéket.

Szállástipp: A falvakban számos vendégszoba található, és sokaknál bicikli is rendelkezésre áll, így kiválóan felfedezhetjük az elzászi borútat.

Ezt nézd meg még a környéken: Vogézek hegyvidék, Kaysersberg, számos vár, árrom és kastély

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

Térkép: