A Notre-Dame

A Notre-Dame fogalom, nemcsak a franciák számára, hanem minden olyan ember számára, aki fogékony az egyetemes kultúra, a műemlékek és a történelem iránt. Szívbemarkoló látvány volt látni a felvételeken, ahogy lángol a Notre-Dame. Bízzunk benne, hogy sebeiből mielőbb felépül.

travelzona_Notre_Dame52

A felújítás alatt álló, több mint 850 éves francia keresztény székesegyház tetőszerkezete húsvét előtt néhány nappal (2019. április 15-én) gyulladt ki. Szerencsére a tűzoltók és az oltásban résztvevő szakemberek áldozatos munkájának köszönhetően a Notre-Dame („Mi Asszonyunk”) nem vált teljesen a tűz martalékává.

travelzona_Notre_Dame51

A Notre-Dame a francia főváros egyik legnépszerűbb kultúrtörténeti nevezetessége: évente több mint 12 millióan látogatják meg.

travelzona_Notre_Dame7

A Notre-Dame gótikus templomának alapkövét a XII. században, egész pontosan 1163-ban tette le III. Sándor pápa a Szajna Ile de Cité szigeten. Az építkezés több mint másfél évszázadig tartott.

travelzona_Notre_Dame13

A gótikus katedrális kőből építették; kiemelkedő jelentőségű, hogy monumentális méretei ellenére, igazi építészeti bravúrként keresztboltozattal készült. A faszerkezetes tető építéséhez anno a nagy tudású ácsmesterek kb. 1300 tölgyfát használtak fel, és igazi mesterművet hoztak létre (Sajnos ez a fa tetőszerkezet a mostani tűzvészben megsemmisült.)

travelzona_Notre_Dame46

Homlokzatát mesésen faragott szobrok, míg óriási kapuit míves kovácsoltvas díszek ékesítik.

A Notre-Dame számokban:
a katedrális hossza 128 méter
szélessége 41 méter
belmagassága: 48 méter
két ikonikus tornya 69 méter magas
templomi orgona: 7800 sípból áll
10 harang lakik benne
6000 fő befogadására képes

 

Az UNESCO világörökségéhez tartozó székesegyházat nem kímélte a történelem vas foga, többször került vészesen romos állapotba, de túlélte a Francia Forradalmat és mind a két világháborút. A végzet fura fintora, hogy majdnem végérvényesen megsemmisült békeidőben.

travelzona_Notre_Dame2

A katedrális monumentalitását az is mutatja, hogy hosszanti tengelyében öt hajó épült, és egy kereszthajóval is rendelkezik. A kettő metszéspontjában állt a tűzvészben most ledőlő huszártorony.

travelzona_Notre_Dame14

A Notre-Dame, vagyis a „Mi Asszonyunk” szobra a főhajó jobb oldalán látható az oltár előtti területen.

 

travelzona_Notre_Dame35

Az apszis mindkét külső falán bibliai jelenetek futnak, ahol főként a passió történését fedezhetjük fel.

 

travelzona_Notre_Dame20

A templom számos felbecsülhetetlen értékű relikviának ad otthont. Többek között itt őrzik Krisztus töviskoronáját, és Krisztus keresztjéből egy szöget is, valamint a Szent Kereszt egy kisebb darabját. A monda szerint ezekre a kincsekre még a szentté avatott IX. Lajos király tett szert és az egyháznak ajándékozta. (Ezeket az értékes kincseket sikerült kimenekíteni a tűzvészből.)

 

travelzona_Notre_Dame18

Az orgona a XV. századból származik és mind a mai napig működik.

 

travelzona_Notre_Dame37

A katedrális három monumentális ólomüvegből készített rózsaablakkal büszkélkedhet, amelyeket 1220-as évek környékén készítettek. Ezekből az egyik sajnos a tűzvész áldozatává vált.

 

travelzona_Notre_Dame16

A templom története legnagyobb kárát a Francia Forradalom idején szenvedte el, de az utókor méltóképpen felújította. Reméljük, az áprilisi tűzvész után mielőbb ismét teljes fényében pompázik a világ egyik legszebb keresztény temploma.

 

travelzona_Notre_Dame41

Híres események a katedrálisban:
Napóleon itt koronáztatta magát császárrá.
Itt avatták szentté Jeanne d’Arcot
Victor Hugo A párizsi Notre-Dame című regényének egyik meghatározó színtere, ahol a púpos harangozó Quasimodo is lakik.

Képgaléria:

« 1 A 2 »