A katalán metropolisz: Barcelona

A katalán főváros, Barcelona legalább olyan izgalmas és érdekes, mint Spanyolország fővárosa, Madrid. E két város öntudatlanul is mindig verseng egymással, de egy biztos: mindkettőt látni kell. Most Barcelonát vesszük górcső alá.

 travelzona_Barcelona17

A Szent Család-templom – a város híres jelképe

A La Sagrada Familia temploma az UNESCO Világörökség része Barcelona jelképe, amelyet minden turista felkeres, aki a városba érkezik. Éppen ezért nehéz olyan időpontot találni, amikor ne kígyózna a sor a bejáratnál, de talán a legideálisabb időpont jóval nyitás előtt érkezni, vagy online előre megvásárolni a belépőjegyet.

travelzona_Barcelona39

A templom kétségkívül Gaudí fő műve, amelyen hosszú évtizedekig dolgozott, de így sem lett kész, sőt, mind a mai napig építik; nem is lehet olyan fotót készíteni, amelyeket ne látszana egy-egy építési daru. Állítólag 2026-ra fejezik be a munkálatokat.

Stílusában szecessziós és kubista jegyek is felfedezhetők. Igazi mestermű, nem túlzás azt állítani, hogy a világ legextravagánsabb temploma.

travelzona_Barcelona7

Fotótipp: A templomban érdekes és izgalmas fényviszonyok uralkodnak, így nagyszerű fotókat készíthetünk belülről is.

travelzona_Barcelona37

La Sagrada Familia számokban:

A templom építése 1882-ben kezdődött és állítólag 2026-ra tervezik az építési munkálatok befejezését.
A templom 90 méter hosszú és 45 méter széles.
A világ legmagasabb temploma (elkészülése esetén 172 méteres magas lesz).
18 tornyot terveztek hozzá, de még nincs kész mindegyik.
5 hajója van
Gaudí több mint 40 évig dolgozott rajta

travelzona_Barcelona8

Érdekesség:

XVI. Benedek pápa a templomot 2010-ben szentelte fel és bazilika rangra emelte.

Gaudí 73 évesen úgy halt meg, hogy elütötte egy villamos, a templomban helyezték végső nyugalomra.


Güell park – egy furcsa „lakópark” a város peremén

Barcelona „tobzódik” az UNESCO Világörökség részét képező épületekben, szinte már nem is meglepő, hogy a La Sagrada Familia mellett a Güell park is ebbe a kategóriába tartozik.

travelzona_Barcelona25

Természetesen a Güell park is Gaudí kreativitását és munkásságát dicséri. A négy évig (1900-től 1914-ig) épült – olykor polgárpukkasztó stílusú –  park voltaképpen egy „kommersz” lakóparknak készült, de a sors furcsa fintora, hogy soha senki nem lakott itt, hanem teljesen más funkciót kapott.

travelzona_Barcelona40

A parkban színes porcelánnal díszített  padokon pihenhetünk, de formabontó szobrai és épületei is folyamatosan arra késztetnek, hogy sorra készítsük a mobilos vagy fényképezős fotókat. A Güell parkban működik egyébként a Gaudí-múzeum is, amelyet érdemes végigjárnunk.

Fotótipp: A kora reggeli és késő délutáni órákban szép fényekben készíthetünk fotókat nemcsak a parkról, hanem a városra pazar kilátást nyújtó helyszínekről és szobrokról, izgalmas árnyékrajzokról.

travelzona_Barcelona29

Két extravagáns ház Gaudítól

Casa Batlló – a szecesszió csúcsa

A Casa Batlló a Passeig de Gracia híres sugárútján a 43. szám alatt található.

Ez az „eklektikus” stílusú ház is Gaudí szellemét dicséri, aki „kísérletezésképpen” egy már meglévő házat alakított át. Egyenes vonalat ne nagyon keressünk benne (kivéve az ablakkereteket), éppen ezért kivételesen egyedi ez a Gaudí-ház is. Belső terei is magával ragadóak.

travelzona_Barcelona4

 

Casa Milá   – ismét egy UNESCO Világörökségi épület

A Passeig de Gracia 92. szám alatti lakóház (Casa Milá) is Gaudí alkotása, amelyet – ne tévesszen meg senkit – La Pedreraként is megtalálhatunk a leírásokban. Nemcsak megjelenésében különleges, hanem abban is, hogy ez Gaudí utolsó munkáinak egyike. Szintén kivételesen egyedi stílusú épület.

TIPP: Figyelemreméltó a Casa Lleo i Morera (35. szám alatti ház) és a Casa Amatller (41.szám alatti ház)

 travelzona_Barcelona31

 

La Rambla – több mint 1000 méter élmény

Több európai nagyváros büszkélkedhet egy karakteres sugárúttal vagy promenáddal: Barcelonának a La Rambla olyan, mint Párizsnak a Champs-Élysées.

A több mint 1000 méteres sétálóutca a Placa Catalunya és a Colombus-szobor között igen népszerű a turisták körében. Nemcsak ősöreg platánjai alatt találunk oltalmat a nyári hőségben, hanem hangulatos bárjai, kávézói, éttermei is csalogatóan hívogatnak minket. Üzleteiben pedig kedvünkre vásárolhatunk, igaz, elég borsos árakon.

Fotótipp: A Rambla tengerhez közelebb eső végén álló Kolombusz-oszlop tetejéről csodás kilátás nyílik a városra, ahonnan kiváló fotók készíthetők. Az oszlop tetejére lifttel tudunk feljutni.

travelzona_Barcelona-45

Parc de la Ciutadella  – a város zöld tüdeje

Az óriási kiterjedésű Parc de la Ciutadella a kikapcsolódás, feltöltődés végtelen szigete. Itt aztán mindenféle furcsa arcokkal találkozhatunk, mutatványosokkal, zsonglőrökkel,  érdekes portékát kínáló árusokkal. Ha kicsit el akarunk távolodni a város zajától, és le akarunk heveredni egy pléden a zöld fűben, itt nyugodtan megtehetjük. A park legnépszerűbb helyszíne a vízeséssel tarkított Cascada, ahol még evezni is tudunk. Nem csak a turisták látogatnak ide szívesen, hanem a helyiek is.

travelzona_Barcelona6

Font Mágica  – egy elvarázsolt mesebeli szökőkút

Az 1992-es olimpiai stadiontól nem messze semmi esetre se hagyjuk ki a város leggyönyörűbb és legszínesebb szökőkútját, a Placa de Espanyan. Esténként turisták tömkelege lepi el a szökőkút környékét, akik nagy kedvvel fotózkodnak a fény- és vízjátékkal, valamint zenével „megspékelt” turistalátványosság előtt.

Fotótipp: Az esti szökőkút változatos színeinél csodás képeket készíthetünk, ahol egy városi fotósállvány is jól jöhet.

travelzona_Barcelona42

Ha estére marad még jártányi erőnk, „ugorjunk fejest” a város éjszakai életébe. Nem fogjuk megbánni. Ilyenkor Barcelona egész más arcát mutatja. A város vidám „arcai” ilyenkor könnyűszerrel beszédbe elegyednek velünk az utcákon, tereken, bárokban és éttermekben. Hangulatos estet szerezhetünk magunknak, ha viszonozzuk kedvességüket, közvetlenségüket.

travelzona_Barcelona14

Egyéb látványosságok:

Katedrális (Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia)
Santa María del Mar Székesegyház és El Born-negyed
Gótikus negyed
Múzeumok pl. Picasso múzeum
Tibidabo
Gyerekekkel a Parc de la Ciutadella és Állatkert
Parque del Laberinto de Horta
Torre Agbar
Camp Nou-stadion
tengerpartok
piacok különleges forgataga

A városból kiruccanva:

Montserrati kolostor

travelzona_Barcelona15

Így úszhatod meg olcsón a várost:

Utazás Barcelonába: Ma már több fapados repülőtársaság is indít járatokat Barcelonába.
Bejutás a reptérről a városba: Ha már a reptéren megvásároljuk T-10-es gyűjtőjegyünket, vagy a Barcelona Cardot, akkor elenyésző összegért, néhány euróért könnyűszerrel bejuthatunk a városba.
Tömegközlekedés a városban: A Barcelona Carddal kedvezményesen lehet utazni és sok múzeumba is kapunk kedvezményt, illetve ingyenes bebocsátást. Többféle kártya is elérhető, érdemes utánajárni. De elérhető T-10 gyűjtőjegy is.
Szállások: érdemes a szállásfoglalós oldalakon utánajárni már jó előre, hogy kedvező ár/érték arányú szállást tudjunk foglalni. Viszonylag sok ilyen van a külső kerületekben.
Jó tudni: Ma már sok helyre lehetőségünk van online belépőjegyet vásárolni (pl. La Sagrada Familia temploma) . Ezek azért is előnyösek, mert általában nem kell sorba állni, másrészt viszont sokszor még olcsóbbak is így a belépőjegyek.

Képgaléria:

« 1 A 2 »