Kallósd: egy bűbájos 700 éves templomocska a dombtetőn

A Zalai-dombság keleti nyúlványának lágyan ívelt hullámai között bújik meg egy parányi település, Kallósd, amely méltán büszkélkedhet az ország egyik legmeghittebb templomával.

travelzona_Kallosd_8

A pár tucat lelket számláló falvacskától egy kőhajításnyira lévő dombon trónoló Szent Anna-templom igazi zarándokhely, amelyet mindenkinek látni kell egyszer.

A meseszép kastéllyal rendelkező Zalaszentgróttól csupán 10 km-re, a Balatontól pedig mindössze 20 km-re lévő Kallósdot mindenképp érdemes felkeresni, ha az ország eme szegletében járunk.

travelzona_Kallosd_4

Nem csupán a rousseau-i természet hívogat és csábít kikapcsolódásra, hanem Kallósd történelmi emlékhelye, a XIII. században (1263) emeltetett körtemplom is.

Írásos dokumentumokban azt olvashatjuk, hogy a körtemplomot Nagykalos Szent Miklósnak szentelték, mivel az építtető nem más, mint Karancs fia, Miklós volt.

travelzona_Kallosd_3

Az évszázadok nem kímélték Isten eme szent helyét, de Fortuna kegyéből szerencsére nem vált az idő martalékává. A meglehetősen romos állapotban lévő templomot 1740-ben felújították.

travelzona_Kallosd_5

A sajátságos, egyedi formavilágú kerektemplom igen különleges a maga nemében. Ez a román-kori templom meglehetősen kis alapterületű, amelyhez keleti irányból egy parányi szentély kapcsolódik.

travelzona_Kallosd_2

A templomfal a legtöbb helyen eléri az egy métert, azonban a templom belső átmérője még a 6 métert sem éri el, egész pontosan  5,8 méter. A templom faszerkezetes tetőszerkezettel rendelkezik, apszisa pedig patkóíves kialakítású.

travelzona_Kallosd_16

A szintén kis méretű karzatra a vaskos falban futó meredek és szűk lépcsősor visz fel. Innen jobbra megpillanthatjuk a falba vájt apró ablakokat.

travelzona_Kallosd_21

Fehérre meszelt körfalban a szentéllyel szemben több ülőfülkét is faragtak.

travelzona_Kallosd_22

Megkapó látvány, ahogy a dombtetőn, a temetőben álló templomtól végigpásztázzuk a völgyben elterülő bájos falvacskát és a felette húzódó – szinte szabályos –  szinuszgörbe-szerű Zalai-dombság lankáit.

travelzona_Kallosd_24

A templom körül elterülő gondozott és ápolt temető még autentikusabbá teszi e szent helyet és környezetét.

Rotunda:

Körtemplom vagy kerektemplom. A rotundáknak történelmi és építészeti értékük igen jelentős, mert széles körben elterjedtek Közép-Európában. Magyarországon kívül több országban is megcsodálhatók, például Horvátországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban. A rotundák általában kis alapterületű építmények. (forrás:wikipedia)

Templomkulcs:

A Kossuth utcán, a bezárt italbolttal szembeni ház kerítésén van egy faláda, ez rejti a templomkulcsot, amit bárki elvihet, és ha megcsodálta a templomot, oda is kell visszatenni.

Így jutsz el Kallósdra:

Elérhető: A 76-os számú országúton

 Képgaléria:


Térkép: