A vadregényes Gössnitz-völgy a mesebeli három tóval

Aki háta mögött szeretné tudni a civilizációt, és szabadsága alatt nem vágyik motorzúgásra és a kamionok dübörgésére, csak a természet hangjaival szeretne telítődni, annak az orvos is a Gössnitz-völgyet „írná fel” pihenésként.

travelzona_Gossnitztal_15

A Magas Tauern nemzeti park tőszomszédságában, a Schober-csoport hegyei között található a Keleti-Alpok egyik legromantikusabb völgye, a Gössnitz-völgy (Gössnitztal).

A csodálatos adottságokkal rendelkező völgy szegélye mentén magasodik több háromezres hegycsúcs is. Felemelő érzés a magasságokba nyújtózkodó hegycsúcsok között túrázni.

A völgy bejáratánál tajtékzó Gössnitzfall (vízesés) már önmagában is elég turistacsalogató, de a vad morajlású, tipikus gleccserpatak, a Gössnitz élénk-kék színével szintén markáns meghatározója a tájnak.

Évekig heves viták tárgyát képezte a völgyet átszelő országút kiépítése, de szerencsére az egész füstbe ment terv maradt.

A völgy – amelybe mindössze egy gyalogút vezet –, a Schober-csoport északi részén vonul keresztül északkeleti irányba.

travelzona_Gossnitztal_8

A völgy végében 2346 méter magasságban található az Elberfelder-Hütte, amely kiváló támaszpontul szolgál jónéhány impozáns háromezres csúcs elérésére (például das Böse Weibl, Roter Knopf, Großer Hornkopf, Klammer-köpfe), hiszen a 1928-ban felavatott menedékházat több mint harminc háromezres csúcs veszi körül.

A menedékház nagy részét 1982/83-ban egy lavina tönkretette, de szépen felújították és kibővítették. Jó konyhájával, barátságos atmoszférájával és kényelmes vendégszobáival kiváló lehetőséget biztosít a pihenésre.

travelzona_Gossnitztal_1

A menedékház a Grossglockner-Hochalpenstrasse déli lábától, Heiligenblutból érhető el 6-7 órai gyaloglással. A túra pontos kiinduló pontja „Retschitzbrücke“ (1.260m).

Ha túránk célja „csak” a menedékház elérése, akkor is érdemes minimum két napot rászánni. Csodálatos és vadregényes út vezet a még működő magashegyi Almok (magashegyi gazdálkodás) érintésével a völgy végében álló menedékházig.

A parkolótól elindulva egy vadregényes láposabb terület érintésével egy kissé meredek úton érjük el a Gössnitz-völgyet. A 915-ös úton haladva az impozáns Gössnitz-szurdokon át jutunk a völgy idilli fekvésű Almjaihoz. A Wirtsbauer Hütte (1730 m) a patak másik oldalán hívogatóan fogad minket ínycsiklandozó finomságaival. Ha itt kipihentük magunkat és folytattuk utunkat,  egy kis meredek szakasz után csodaszép vörösfenyő- és később egy cirbolya fenyőerdőn vezet a hangulatos túraútvonal a völgy magasabban fekvő régióiba. Már egy laposabb területen érjük el a több mint 2000 méteres magasságban fekvő Ochsnerhüttét és a Mooshüttét (2.162 m). Útközben hallhatjuk a játékos mormoták éles füttyeit, láthatunk kőszáli kecskét s némi szerencsével ragadozó madarakat is. Innen már nem kell sokat gyalogolnunk és elérjük a völgy legtávolabbi és egyben legszebb fekvésű menedékházát, az Elberfelder- Hüttét (2348 m).

travelzona_Gossnitztal_12

Kiváló úti cél a 3121 méter magas Böses Weibl

A menedékházban megpihenve másnap számos lehetőség között tobzódhatnak a túrázni vágyók. A vállalkozó szellemű turisták jónéhány háromezres csúcsot szemelhetnek ki maguknak. Ezek egyike a Böses Weibl (3121 m), a Schober-csoport gyönyörű hegye. Csúcsára közepes nehézségű túraútvonal vezet, de „csúcshódítást” csak a magashegyi túratapasztalatokkal és jó kondícióval rendelkezőknek javasolják. A menedékházból a csúcsra és vissza 10 kilométeres út vezet. A szintkülönbség 773 méter. A túrára 5-6 órát kell számolni. Akik a hegy megmászására vállalkoznak, kijelölt túraútvonalon haladhatnak, s szerencsére kitett útszakaszok nincsenek. Az út egyébként helyenként biztosított. Ha feljutunk a csúcsra, páratlan szépségű kilátás kárpótol a fáradalmunkért.

travelzona_Gossnitztal_10

Három meseszép tó idilli környezetben

A kevésbé sportosabb túrázóknak sem kell szomorkodniuk, mert nekik kiváló lehetőséget kínál a 920-as túraútvonal mentén található három tavacska megcsodálása. Ez a magaslati út azért is különleges, mert itt található a Gössnitztal három meseszép tava a Langtalseen (vordere, mittlere, és hintere Langtalseen). Ehhez a túrához nem kell más, csak jó állóképesség és némi kitartás. Lélegzetelállítóan szép környezetben vezet az út a 2.363 méter magasan fekvő hátsó Langtal-tóhoz (hintere Langtalsee), amelynek partján egész késő nyárig alpesi harangrojtok nyílnak és himbálóznak a nyári szellőben.

travelzona_Gossnitztal_6

Az út ezt követően kicsit elkeskenyedik, és a túrázás is nagyobb figyelmet igényel, különösen friss hó esetén. 20 percnyi gyaloglás után elérjük a 2372 méteren fekvő „szomszédot”, a  középső Langtal-tavat (mittlere Langtalsee), amely szintén csodálatos színeket „produkál”. Vizét egy óriási tömbgleccsernek „köszönheti”. Szinte már giccses, ahogy a kékvizű tó partján a szélben ringatózik a fehér gyapjúsás és a háttérben a Grossglockner havas csúcsa tűnik fel a szemünk előtt.  Innen már csak az első Langtal-tavacskánál (2310 méter) állunk meg „kötelező” jelleggel, amelyet a Seekampkees táplál. A tavacska türkizkék színe egyből rabul ejt.  Ha telítődtünk a grandiózus táj szépségeivel, a Wirtsbauer Hütte érintésével ismét leereszkedünk az Almokhoz, majd az erdőt elhagyva a kör bezárul és visszaérünk túránk kiindulópontjához, Heiligenblut Winkl részébe.

Képgaléria: