Hótalpazás a Stuhleck tetejére

A téli természetnek különös atmoszférája van, főleg a hegyekben. Sőt az is előfordulhat, hogy itthon már – kis túlzással – nyílik a hóvirág, de a szomszédos Ausztriában még javában hótalpazhatunk a Stuhlecken, Holle anyó birodalmában.

travelzona_Stuhleck_hotalp11

Ha olthatatlan vágyat érzünk egy vérbeli téli túrára, érdemes célba venni a Stuhleck 1782 méteres csúcsát, méghozzá hótalppal. Ha nem rendelkezünk e sportfelszereléssel, „keine Panik”, a helyszínen akár bérelhetünk is.

Autóval Budapestről mintegy 4 óra alatt Semmeringen lehetünk, és csatolás után már indulhat is a téli kaland.

Holle anyó birodalma a cukorsüveges fenyvesek között olyan, mintha a mesében lennénk.

travelzona_Stuhleck_hotalp12

Zihálunk, izzadunk, de jó érezni, hogy kristálytiszta levegő járja át a tüdőnket.

Fent a csúcson pedig – ha jó időnk van – a látvány kárpótolja fáradozásainkat. 1782 méter magasan körülnézve gyönyörködhetünk a Schneeberg, a Rax, vagy akár a Hochschwab havas csúcsaiban.

travelzona_Stuhleck_hotalp21

Ha pedig némi pihenésre vágyunk, üljünk be a csúcson található Alois-Günther Hüttébe, ahol a frissítő italok mellett ízletes étkeket is választhatunk a Speisekarte-ről.

travelzona_Stuhleck_hotalp24

Mi a hótalp?

Egy olyan téli sporteszköz, amelynek segítségével könnyűszerrel akár a mély hó felszínén is képesek vagyunk haladni. Magát a hótalpat évszázadokkal ezelőtt Skandináviában találták fel, csak akkor még kezdetleges formát öltött. A mai hótalpak könnyűek, műanyagból készülnek, aljukon fémből készült tüskék találhatók, hogy tudjon „kapaszkodni” a hóban és a jeges felületen. Szíja révén pedig bármilyen téli bakancsra stabilan rögzíthető.

travelzona_Stuhleck_hotalp6

Jó tanács a hótalpazáshoz:

Különösebb előképzettséget és tudást nem igényel.

Mivel fizikai erőkifejtést végzünk, számíthatunk rá, hogy jó eséllyel izzadni is fogunk, így érdemes úgy felöltözni, hogy induláskor akár egy kicsit fázzunk is. Ha pedig megállunk pihenni, legyen nálunk egy réteg ruha, amit ilyenkor felveszünk.

A téli túrákon is nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ne felejtkezzünk meg róla, még akkor sem, ha a hidegben nem kívánjuk úgy a folyadékot, mint a nyári nagy melegben.

travelzona_Stuhleck_hotalp7

Túraadatok:

Kiindulópont: Spital am Semmering (Parkoló) 800 m

Túratáv: 10 km

Túra menetideje: felfelé kb. 3-4 óra, lefelé kb. 3- 3,5 óra

Szint: kb. fel 980 m és ugyanennyi le ugyanazon az útvonalon.

Túra legmagasabb pontja: Stuhleck 1782 méteres csúcsa

Túra nehézsége: közepes, általános fizikai erőnléttel problémamentesen teljesíthető

travelzona_Stuhleck_hotalp2

 

Képgaléria:

 

 

 

 Térkép: