Észak-Vietnam: Délkelet-Ázsia sokszínű szeglete

Meseszép templomok, történelmi emlékhelyek, örökké pulzáló városok, csendes vidéki falvak, harsányan zöldellő rizsföldek, lenyűgöző természeti kincsek, kedves és barátságos emberek: mindez Vietnam, és még ennél is több.

 

06_travelzona_Eszek_Vietnam40

Délkelet-Ázsia egyik legnépszerűbb úti célja Vietnam. Nem csoda, hisz ez az ország rengeteg előnyös adottsággal rendelkezik és számos kiváló lehetőséggel kecsegtet, legyen az városnézés, történelmi emlékhelyek felkeresése, ahol elmerenghetünk a történelem vad időszakain, vagy a természeti kincsek felfedezése. Ha ellátogatunk ebbe az országba, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy időutazáson vennénk részt.

Az alábbi képes beszámolóból láthatjuk, hogy milyen színes és változatos is ez az ország, pedig az alábbi képriport csak Észak-Vietnamot mutatja be.

01_travelzona_Eszek_Vietnam46

Észak-Vietnam hegyei között elszórt településeken élnek az emberek, ahol takarosan rendbe szedett portákon gazdálkodnak.

02_travelzona_Eszek_Vietnam33

Hmong nő faluja határában Észak-Vietnam hegyei között.

 

03_travelzona_Eszek_Vietnam36

A Sapa régió hegyei között élők szinte kizárólag rizstermesztéssel foglalkoznak. A hegyek oldalában teraszokat hoztak létre, ahol a hegyi patakok elegendő vízellátást nyújtanak az úgynevezett nedves rizstermesztéshez, ami azt jelenti, hogy egész nap térdig vízben állva kell dolgozniuk a földeken.

 

04_travelzona_Eszek_Vietnam37

Ez a szép kislány korán reggel éppen iskolába készül, édesanyja az ajtóban fésülte meg. (Sapa régió)

 

05_travelzona_Eszek_Vietnam42

Észak-Vietnam hegyei között a különböző népcsoportok nagy szegénységben élnek, tűzhely szinte sehol sincs, ételeiket a házuk padlózatába vájt mélyedésében kialakított szabad tűzön készítik el.

 

08_travelzona_Eszek_Vietnam30

Kemény munka naphosszat görnyedni a rizsföldön, olykor közel 38-40 C fokos hőmérsékletben.

 

09_travelzona_Eszek_Vietnam38

A vietnamiak gondos szülők, nagy szeretettel gondozzák gyermekeiket.

 

travelzona_Eszek_Vietnam14

Vietnamban szinte mindennapos látvány, hogy motorkerékpáron különféle állatokat szállítanak a piacra összezsúfolódott, embertelen körülmények között.

 

10_travelzona_Eszek_Vietnam45

A hegyekben megbújó falvakban vajmi kevés esélye van a gyermekeknek a felkapaszkodáshoz. Kevés az iskola, sok helyen rosszak a higiéniai körülmények.

 

travelzona_Eszek_Vietnam51

Szentély a hegyekben, ahova sokan elzarándokolnak. (Észak-Vietnam)
travelzona_Eszek_Vietnam52

Öreg vietnami földműves, aki bivalya segítségével próbál némi pénzre szert tenni: feldíszíti állatát, ő maga tipikus vietnami viseletbe bújik, és fotóztatja magát a forgalmasabb turistalátványosságok közelében.

travelzona_Eszek_Vietnam26

Sapa környékén felfedezhetünk több kastélyt is, bár nincsenek túl jó állapotban. Ez az 1921-ben épült kastély talán az egyik legszebb. (Bắc Hà -Hmong King-‘ Palace)

travelzona_Eszek_Vietnam58

Egy falusi benzinkút Észak-Vietnam Sapa régiójában.

 

travelzona_Eszek_Vietnam59

Vietnamban alapélelmiszer a rizs, így csak az európai ember számára meglepő, ha a falvak utcáin, közterein több négyzetméteren kiterítik a termést, és ott szárítják, tisztítják.

 

travelzona_Eszek_Vietnam54

Így néz ki egy internetező hely a fővárosban, ahol javarészt fiatalok jelentik a közönséget, és főleg internetes játékokkal múlatják az időt.

 

travelzona_Eszek_Vietnam11

Reggeli nyugi.

travelzona_Eszek_Vietnam9

Reggel sokan fogják a motyójukat, és nekivágnak a városnak. Egy alkalmas helyen aztán „tanyát vernek”, főznek, majd kínálják ételeiket az utca emberének.

 

travelzona_Eszek_Vietnam12

The word must be at peace!

 

travelzona_Eszek_Vietnam23

A piacok mindig nyüzsgő, pulzáló élettel teltek, ahol mindent lehet kapni, kígyót, békát, hernyót, s mindent, mi szem-szájnak ingere…

 

travelzona_Eszek_Vietnam13

A főváros egyik hétvégéjén fiatalok buliznak.

 

travelzona_Eszek_Vietnam4

Vietnam az utcán él – legalábbis nekem ez ugrott be már az első nap Hanoiban. Az emberek az utcán főznek, étkeznek, mosnak, mosogatnak, szerelnek, pihennek, stb. Ez a jó kedélyű fodrász nem rég eresztette útjára egyik kuncsaftját, a levágott haj még a tükör előtti járdán tisztán kivehető.

 

travelzona_Eszek_Vietnam3

Templombelső Hanoiban.

 

travelzona_Eszek_Vietnam2

Egyetemisták önfeledt boldogsága a diplomaosztón. (Hanoi)

07_travelzona_Eszek_Vietnam39

Díszes ünneplőbe öltözött lányok táncolnak (Észak-Vietnam)

 

travelzona_Eszek_Vietnam5

Ho Si Minh mauzóleuma. Ho Si Minh a vietnami nemzeti mozgalom vezetője volt 1954-től 1969-ig. Nguyen Tat Thanh néven született egy szegény tanító fiaként. Amint tudott, elmenekült hazájából. 1915-től két évig Londonban, majd Franciaországban élt. Dolgozott kertészként, pincérként, fotósként és kazánfűtőként. Párizsban került kapcsolatba a kommunistákkal, de Moszkvát is megjárta. 1925-ben Kínában az ő vezetésével alakult meg a Vietnami Forradalmi Ifjúsági Liga, majd 1930-ban a Vietnami Kommunista Párt. 1945. szeptember 2-án Hanoiban hatalmas tömeg előtt jelentette be a független Vietnami Demokratikus Köztársaság megalakulását. Ezt követően tört ki az Indokínai háború.

 

travelzona_Eszek_Vietnam20

A világörökség részét képező Halong-öblöt évente több millióan keresik fel, többnyire luxushajókon  töltve az éjszakát.

 

travelzona_Eszek_Vietnam16

A Halong-öböl egy különleges részlete az egyik mészkőhegy tetejéről. A párás időben is jól kivehetők a háttérben a vízből kiálló hegyek.

 

travelzona_Eszek_Vietnam49

Vietnam folyóit előszeretettel használják az ottani lakosok. Kis bárkáikban, csónakjaikban furcsa mód nem a kezükkel, hanem a lábukkal eveznek és boszorkányos ügyességgel kormányozni is tudnak vele.

 

travelzona_Eszek_Vietnam15

Az igazgyöngy olyan, koncentrikus héjakból felépülő, biogén féldrágakő, amit egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve. Éppen egy  kagyló belsejébe „applikálnak” egy parányi gömböt. A kagyló köpenyének nyálkahártyája meszes anyagot választ ki, hogy betokozza a héjába bejutott idegen anyagot.

 

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

Vietnámi Szocialista Köztársaság
fővárosa: Hanoi
területe: több mint 30. 000 km²
lakosa: 95 millió
időzóna: (UTC+7)
szomszédai:Kína (É), Vietnámi-öböl (K),Thai-öböl (D), Laosz, Kambodzsa(NY)