Budapesti Mangalica Fesztivál

Az idén rendezték meg 12. alkalommal a Mangalica Fesztivált Budapesten. Ínycsiklandozó étkek, mangalica-különlegességek és magyaros fesztivál-hangulat bűvölte el a rendezvényre kilátogatókat. Tomcsányi Gusztáv fotográfus hozott egy kis „kóstolót” a népszerű rendezvényről.

travelzona_Mangalica_Fesztival_11
2007-ben rendezték az első Mangalica Fesztivált, amelynek már akkor egyik nem titkolt célja volt a hagyományteremtés. Az azóta eltelt 12 évben sok víz lefolyt a Dunán, és nagyot lépett előre a fesztivál is: Budapest mellett 2010-tól már több helyszín is helyt ad hasonló Mangalica Fesztiválnak, így Debrecen (április), Szombathely, Székesfehérvár (szeptember) és Szeged (november) is bekapcsolódott a rendezvénybe.

travelzona_Mangalica_Fesztival_18

A budapesti Szabadság téren zajló fesztiválon csak olyan termék kerülhetett az érdeklődők elé, amelyet a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete ellenőrzött, a szervezők ezzel is odafigyelnek a minőségre. Az idén is találkozhattunk tenyésztőkkel, őstermelőkkel, akik az ország minden szegletéből jöttek.

travelzona_Mangalica_Fesztival_2

A Mangalica Fesztiválon igazi jó magyaros hangulat uralkodik. A „mangalica-malacságok” mellett természetesen találkozhattunk más kiváló magyar termékekkel is.

travelzona_Mangalica_Fesztival_14

Nyálcsorgatóan finomak voltak a helyben sült mangalica étkek, az egészben sült malac, amelyeket ízletes borokkal és pálinkákkal lehetett „meglocsolni”. Sőt az idén sem maradt el a nagy érdeklődésre számot tartó főzőverseny. Igazi, magyaros gasztro-élmény volt a javából.

travelzona_Mangalica_Fesztival_22

A mangalicáról
A mangalica sertés több mint 200 éves múlttal rendelkezik a Kárpát-medencében és hazánkban. Korábban megbecsült sertés fajta volt, majd idővel alábbhagyott a tenyésztése, de az utóbbi évtizedekben a mangalicatenyésztés újra a reneszánszát éli. A hazai állományban három fajta mangalicát tenyésztenek. Ezek a következők: szőke mangalica, fecskehasú mangalica vagy a vörös mangalica.

travelzona_Mangalica_Fesztival_1

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_35

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_34

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_33

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_32

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_29

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_27

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_26

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_24

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_20

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_15

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_8

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_6

 

travelzona_Mangalica_Fesztival_9

 

Galéria:

« 1 A 2 »

 

 

helyszín: Budapest, Szabadság tér
A belépés az idén is ingyenes volt.
Fotók: Tomcsányi Gusztáv