Sárvár: a Nádasdy-vár titkai

Sárvár – termálvizének köszönhetően – az ország egyik legjelentősebb termálfürdő-fellegvára, de aki ide látogat, semmi esetre se hagyja ki a Nádasdy-vár megtekintését sem. Egy wellness-hétvégébe simán belefér és dupla élménnyel térhetünk majd haza.

travelzona_Sarvar_var_3

Sárvár abban a szerencsés helyzetben van, hogy kiváló adottságokkal büszkélkedhet, hiszen nem csak az nagy előnye, hogy közel van a Balatonhoz és a nyugati határhoz, hanem az is a javára írható, hogy kiváló minőségű termálvize mellett híres történelmi helyszínekkel is rendelkezik.

travelzona_Sarvar_var_31

Aki Sárváron vagy környékén jár, semmi esetre se hagyja ki a több mint 700 éves vár felfedezését. Az erősség kirívóan uralja a városképet, így akárhonnan érkezünk is, „minden út Rómába, vagyis a várba vezet”.  A vár kívül – belül megcsodálható.

travelzona_Sarvar_var_25

Tudtad?
Sárvár a nevét a vizekkel, lápokkal körülölelt Árpád-kori földváráról kapta. A települést már 1288-as dokumentumok is említik.

Itt halt meg Tinódi Lantos Sebestyén, a török idők nagy krónikása

 

travelzona_Sarvar_var_30

Királyok, hercegek a tulajdonosok között

A várat az első írásos emlékek már 1288-ban is jegyzik, amely akkor még a Kőszegi-család tulajdonában volt. A hosszú évszázadok alatt kézről-kézre adták a várkulcsot a tulajdonosok, így Károly Róbert király is a vár urai közé tartozhatott, miként Luxemburgi Zsigmond vagy éppen az esztergomi érsek is. A vár történetében az 1800-as években a Habsburgok is színre lépnek Habsburg Ferdinánd főherceg személyében. 1875-től pedig már III. Lajos bajor király és felesége, Estei Mária Terézia Dorottya „bitorolja” az erősséget. Érdekesség, hogy a várban halt meg 1921-ben III. Lajos, mint az utolsó bajor király, s ezt követően a bajor hercegi család egészen 1945-ig maradt a vár tulajdonosa.

travelzona_Sarvar_var_40

Az évszázadok során a várat többször átépítették, csinosították, amelynek következtében az építményen különböző korok építészeti stílusjegyei figyelhetők meg. Az átépítéseknek köszönhető, hogy az erősségnek háromszintes tornyot is emeltek, az épületegyüttest pedig kőből emelt várfallal erősítették meg. A XVI.  század első évtizedeiben Nádasdy Tamás nőül vette Kanizsai Orsolyát, így a két család óriási vagyona egyesült. Ebben az időben mutatkoznak meg a reneszánsz építészet jegyei (pl. ablakok, torony) a vár megújításán, kibővítésén.

travelzona_Sarvar_var_33

A törökök hódításai miatti megerősítéseket már Nádasdy Ferenc kezdeményezte. Az országbíró nevét fémjelzi az erősség utolsó jelentős átalakítása, amely az írásos dokumentumok alapján feleségének, Esterházy Anna Júliának is köszönhető. Igen hangulatos a várkastély falai által körülvett zárt udvar is, amelynek közepét a várkút díszíti.

travelzona_Sarvar_var_35

 

Tisztelet a nagyapának

A várban helyet kapó Nádasdy Ferenc Múzeumban – állandó kiállítás formájában – sokat megtudhatunk a Nádasdy-huszárok életéről, és ahogy körbejárunk a múzeumban, egyszer csak betoppanunk hazánk egyik legszebb barokk stílusú dísztermébe.

travelzona_Sarvar_var_21

Az intarziás parketta mellett érdemes felpillantanunk a freskókkal díszített teknőboltozatos mennyezetre is. Ezeket a freskókat Hans Rudolf Miller festette még az 1650-es években. A jeleneteken a tizenöt éves háború (1591 – 1606) csatái elevenednek meg előttünk.
Nádasdy Ferenc azért rendelte meg a díszterem mennyezeti freskóit, mert ezzel emléket akart állítani, nagyapjának.

travelzona_Sarvar_var_13

 

Ki volt Nádasdy Ferenc?

Nádasdy III. Ferenc főnemes, országbíró Csejtén született 1623. január 14-én és Bécsben halt meg, 1671. április 30-án. Felesége gróf Esterházy Júlia Anna volt. Nádasdy Ferencet 1671-ben a Wesselényi-felé összeesküvésben való részvételéért kivégezték. Ezután a család elveszítette ingatlan vagyonát és jelentős műkincsgyűjteményét.(forrás:wikipédia)

 

Titokszekrény és a Nádasdy-óra

A díszterem kétség kívüli ékessége a nagy vendéglőasztal faragott székeivel, valamint a XVII. századi díszes „titokszekrény”, amely az Ocskay-család birtokában volt. A figyelemre méltó műemlékszekrényt mívesen faragott és aranyozott futtatások díszítik, intarziáját féldrágakövek alkotják.

travelzona_Sarvar_var_17

Szintén a múzeum becses darabjai közé tartozik a Nádasdy óra, amely egykor a család féltve őrzött relikviája volt: 2010-ben ajándékozta a múzeum számára Rajottné Nádasdy Erzsébet, a család Kanadában élő rokona.

travelzona_Sarvar_var_11

Innen tovább sétálva több szépen berendezett főúri szobát és lakosztályt érintve merenghetünk el azon, hogy milyen körülmények között éltek a várurak és a nemesek.

A történelem szerencsés fordulatainak köszönhetően a sárvári vár épen megmaradt, sosem tették a földdel egyenlővé, bár a vár állaga a történelmi korokban többször kritikus állapotba került, de mindig akadtak mecénások, akik szívükön viselték a vár sorsát.

A ma is látható várárokban pedig kellemes sétát tehetünk az árnyas fák alatt.

 

Nádasdy Ferenc Múzeum

Nyitvatartás:

Szeptember – Június: Kedd – vasárnap 09:00 – 17:00

Július – Augusztus: Kedd – vasárnap 09:00 – 21:00

Az állandó kiállítás részét képezi a huszárkiállításon túl az üvegkiállítás, és a nyomdászati kiállítás, mindegyik egyedi a maga nemében.

A múzeum hétfőn zárva tart

Elérhetőség: 9600 Sárvár, Várkerület 1. (Nádasdy-vár)

Telefon: 06 95/320-158

E-mail: info@nadasdymuzeum.hu

A múzeumban a tárlatvezetés is megoldható.

 

Sárváron keresztülhalad az Országos Kéktúra nyomvonala is, a jelvényszerző túra pecsétje a vár közelében található.

Ezt nézd meg még a városban:
Csónakázó-tó
Hatvany-Deutsch kastély
Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
Sárvári Arborétum
Széchenyi utcai egykori iskola
Városháza
Védett zsidó-temető (a fürdő mellett)

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

 

 

Térkép: