Szicília fővárosa: a pulzáló Palermo

Palermo egy fogalom. Aki Szicíliában jár, szinte kötelező „kűr” átélni a sziget északnyugati szegletében ezen ősi város hangulatát, atmoszféráját, és közben felfedezni  építészetében a bizánci, arab, normann és kitudja még hányfajta építészeti elemet, amelyet a korábbi évszázadok kultúrái hagytak lenyomatként az utókorra.

travelzona_Palermo21

Palermo egy izgalmas város, ahol egy percig sem tudunk unatkozni, attól függetlenül, hogy a város melyik negyedében járunk, hiszen Palermo nemcsak hogy különleges építészeti örökséggel bír, de csodás templomokkal, katedrálissal és múzeummal büszkélkedhet, utcáin pedig izgalmas street foodok tömkelege csábítják a turistát.

travelzona_Palermo13

street food

A város meglehetősen eklektikus képet mutat, a málladozó házak, az omladozó erkélyek és a rozsdás, ámde csodás vaserkélyek árnyékában rácsodálkozhatunk a főúri palotákra, elegáns épületegyüttesekre és lenyűgöző szobrokra, szökőkutakra is. Nekem a maga összevisszaságában nagyon bejött a város, amely hamisítatlan, igaz laza dél-olasz temperamentumról tanúskodik.

travelzona_Palermo49

A kaotikus képet mutató város számos mesés történelmi emlékkel büszkélkedhet:

Katedrális

 

travelzona_Palermo32

A magával ragadó katedrálist hajdanán muzulmánok lakták, így mecsetként élte mindennapi letét. A míves faragásokban és díszekben bővelkedő templomot az írások már a XI századtól jegyzik, de csak a XII század óta szolgálja a kereszténységet. Belső enteriőrje is megér egy misét.

 

Piazza Pretoria rabul ejtő szökőkútja

 

travelzona_Palermo39

A viszonylag kis méretű Piazza Pretoriát uralja a város legszebb és leghíresebb szökőkútja, a Fontana Pretoria, amelyet a XVI. században építettek. Itt bizony nehéz olyan képet készíteni, hogy ne legyen rajta egy turista sem, de az alázatos türelem meghozhatja a gyümölcsét. A szökőkutat számos érdekes emberi és állati ábrázolás díszíti.

travelzona_Palermo45

 

A Palazzo dei Normanni és az udvari kápolna (Capelle Palatina)

A Palazzo dei Normanni és az udvari kápolna (Capelle Palatina) kétség kívül a város egyik legnépszerűbb turistalátványossága. A királyi palota már a IX. században is állt, amit a későbbi évszázadok során többször is átalakítottak. A normannok uralma alatt a Palazzo szolgált a királyok palotájaként. A meseszép udvari kápolna létrejöttét 1132-től datálják, amit szintén érdemes mindenképp felkeresni. Az enteriőr arab stílusjegyekben is bővelkedik, ahol nem lehet nem észrevenni a csodás mozaikokat, díszes oszlopfőket.

travelzona_Palermo41

 

A palermói székesegyház

A város legnépszerűbb épületkomplexuma, amelyet a XII. században emeltek, részint normann stílusban. Az évszázadok során számtalanszor átépítették, áttervezték. Különleges bejárata és óratornya figyelemre méltó, és ha belépünk a katedrálisba, számos jelentős király síremlékét kereshetjük meg. Ha időnk engedi, mindenképpen sétáljunk körbe a katedrális felső szintjén, ahova több mint 100 lépcső vezet. Innen azonban Pazar és megkapó kilátás nyílik a városra.

travelzona_Palermo7

Via Vittorio Emanuele és a Quattro Canti

Palermo egyik leghíresebb utcája a Via Vittorio Emanuele, amelyet igazi sokszínűség jellemez. Itt szinte mindig nagy a tömeg. Az út két oldalát építészeti remekműnek díszítik, és hangulatos éttermek, kávézókba is beülhetünk pihenni, átélni a város délolaszos hangulatát.

travelzona_Palermo3

Quattro Canti: ez a négy irányban nyitott körkörös tér a Vittorio Emanuele és a Via Nuova találkozásánál található. A tér mind a négy sarkát egy-egy lenyűgöző szépségű dombormű díszít kisebb szökőkúttal. A négy szobor a négy évszakot személyesíti meg.

travelzona_Palermo24

Érdemes még megnézni:

Kapucinus katakombái: A város egyik nevezetessége, ahol a bizarr pincékben ősrégi múmiákkal nézhetünk farkasszemet.

Piazza Verdi (Operaház közelében)

A XII. századi Matrorana (Santa Maria dell’Ammiraglio) templom külseje nem túl elegáns, de a belbecs felbecsülhetetlen kincseket rejt.

piacok: a város számos szegletében működik ilyen-olyan piac, egyik másik kinézete elég szánalmad, de izgalmas és főleg autentikus feelinggel ajándékozza meg a piacok világa iránt érdeklődőket.

Régészeti Múzeum (Museo Archeologico) gigantikus gyűjteménye

Palermo közelében lévő kiváló kirándulóhelyek: Cefalú, Monreale, Ustica.

travelzona_Palermo11

 

Jó tudni:

A városban elég sok a zsebtolvaj, így érdemes az értékeinket jól zárható helyen, eldugva tárolni, ha városban sétálunk.

Utazás: Cataniától Palermo kb. 200 km-re fekszik, így vonattal vagy bérelt autóval (autópályán) is elérhetjük néhány óra alatt.

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

Térkép: