Rosslyn-kápolna: még Dan Brownt is megihlette

A Rosslyn-kápolna misztikus aurája és rejtélyes mivolta évről évre egyre több turistát csábít e titokzatos „szentélybe”. Mi tagadás, az Edinburgh közelében lévő aprócska kápolnát valóban érdemes felkeresni és saját magunk számára megfejteni rejtőzködő titkait. Nem lesz könnyű dolgunk…

Ha Skóciában járunk és ráadásul Edinburgh közelében, akkor Roslin település tőszomszédságában semmi esetre se hagyjuk ki a Rosslyn-kápolna megtekintését. A kápolna a skót fővárostól autóval vagy tömegközlekedéssel is könnyedén elérhető.

DSC_7620

Dan Brownt is megihlette

Nem véletlen, hogy a kápolna Dan Brown író figyelmét is felkeltette, aki a Da Vinci-kód című népszerű könyvében megörökítette, hogy a történet szereplői a sejtelmes és évszázados titkokat őrző templomban kutatnak a Szent Grál után.
A Rosslyn-kápolna évszázadok óta közkedvelt összeesküvés-elméletek színtere. A kápolnát Sir William St Clair a Szent Máté kollégium kápolnájaként (Collegiate Church of St. Matthew) kezdte el építettetni 1446-ban. A nem túl nagy méreteket felmutató kápolna több mint 40 évig épült, kőfaragásai, szobrai pedig mind kívül, mind belül titokzatosak, ugyanakkor lenyűgöző szépségűek.

DSC_7617

A díszítések egy részében szabadkőműves jelképeket fedezhetünk fel, ami nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy az alapító a szabadkőműves Skót Nagypáholy prominens tagja volt.
Maga a kápolna mind a mai napig megoldatlan titkokat, legendákat és rejtélyeket tartogat a kutatók számára. A pince is számos síremléket és történetet őriz.

A kőkripta legendája
Az a legenda járja, hogy a kápolnában található kőkripta rejtette anno a templomos lovagok mesés kincseit, de sokan vélik, hogy a Szent Grált is itt őrizték egy ideig.

A kápolna díszítőelemei, szobrai egy-egy történetet mesélnek el a múltból vagy a Bibliából.
Ha betoppanunk a kápolnába és körbenézünk, az az érzésünk támadhat, hogy minden egyes négyzetcentimétert kifaragtak, nem hagytak egy parányi sima felületet sem: mindenhol furcsa, bizarr szobrok, angyalok, istenségek, bibliai jelenetek fedik a felületeket, oszlopokat, de még a mennyezetet is.

DSC_7773
A tudósok hosszú évtizedek óta törik a fejüket, hogy megfejtsék a kápolna faragványainak értelmét, jelentését, de nincsenek könnyű helyzetben, mert az alkotókról semmilyen információ sem áll rendelkezésre.

 

DSC_7637
Van, aki úgy véli, hogy a kápolna kődíszei titkos kódokat rejtenek, csak időbe telik, amíg megfejtik őket. Ahogy csodáljuk a kőszobrokat, érdemes ezen a teórián is elmerengeni…

 

ordog_szerelmesek
Ördög és a szerelmesek
Az ördög dühösen fordít hátat annak a szerelmespárnak, akik a szemben lévő kőbe faragott, kezében keresztet tartó angyalt figyelik.

alaszallo_angyal

Alászálló angyal
A kápolna számos faragásában tetten érhetők a szabadkőműves motívumok. Az alászálló Lucifert kötelek kötik gúzsba.

 

Isten_baranya

Isten báránya
Isten báránya a templomos lovagok szimbóluma is volt, amely óvta és vigyázta a lovagokat a keresztes hadjáratok során.

 

angyal_gralkereszt

Angyal kezében a grál-kereszttel
Az angyal kezében egy pajzs van, amely grál-keresztet ábrázol.

 

Krisztus_szuletese
Krisztus születése
A dombormű egy nyolcágú csillag, amely Betlehemet ábrázolja, de feltűnik Mária, József és a kisded alakja is, valamint a három bölcs és a pásztorok.

 

zold_ember

A zöld ember
A kápolna egyik leghíresebb szobra a zöld ember, amelynek a szájából kijövő kacsok a természet nagyságát és termékenységét szimbolizálják.

 

aloe_vera
Aloe Vera
A kápolna motívumai között felismerhető az aloe vera is, amely a világ szárazabb területein őshonos, és gyógyító hatást tulajdonítanak neki.

 

William

William
A lovag William St. Clairt ábrázolja (az azonos nevű alapító ősét), aki 1070-ben a skóciai Margit királynőt Malcom Canmore-ral kötött házassága során kísérte.

 

zaroko

Zárókő
A zárókő a kápolna tetőszerkezetén látható, amelyen két kéz tartja a St. Clair család címerét, rajta a grá-kereszttel.

 

halaltanc

Haláltánc
A kápolna egyik oszlopa haláltáncot jelenít meg.

 

skotdudas

Angyal skót dudával
Ez az angyal skót dudával ünnepli a megszületett Jézust. Ez a faragvány az egyik legfigyelemreméltóbb a kápolnában.

 

William_alapito

Az alapító, William
A kápolna alapítója, William St. Clair, aki 1446-ban kezdte építtetni a kápolnát, de a munkálatok befejezése előtt meghalt (1484-ben).

 

3_levelu_liliom

Háromlevelű liliom
Mint az aloe vera, a liliom motívum is egy egzotikus növényt ábrázol.

 

parasztannyony_travelzona

A kápolna homlokzatán felfedezhető egy parasztasszony, hóna alatt kacsával. A kutatók szerint az alkotók a környék vidéki jellegére akartak utalni az ábrázolással.

DSC_7625

A vörös homokkőből készült emlékmű a negyedik gróf síremléke, amelyen a gróf által komponált szonáta látható.

DSC_7668

A Rosslyn-kápolna kronológiája:
1446 Sir William St Clair, Orkney hercege elkezdi építtetni a kápolnát
1484 Sir William St Clair halála
1571 A reformáció idejében a kápolnát elvették a tulajdonosától
1650 Cromwell Oliver csapatai kifosztják a kápolnát
1736 Sir James Sinclair csodálatos üvegmunkával beüvegezteti a kápolna ablakait
1862 Az edinburghi püspök újból felavatja a kápolnát
1950 Elkezdődnek a restaurálási munkálatok
2007 Újból elkezdődik egy nagyszabású felújítás kívül és belül
2012 Látogatóközpont megnyitása

DSC_7645

A homokkőből épült kápolnát a hosszú évszázadok során igencsak megtépázta az idő, ezért a 2007-ben nagyszabású felújítás kezdődött. Mára már teljes pompájában megcsodálható a kápolna.

DSC_7630

Ők is meglátogatták a Rosslyn-kápolnát:

1740 Alexander Nasmyth fesltő és Robert Burns költő
1842 Viktória királynő

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

Térkép: