Nógrádsáp meghitt középkori temploma

Nógrád megye déli csücskében, ahol a Cserhát belefut a Gödöllői-dombság hullámos lankáiba, létezik egy alig ezer főt számláló település, Nógrádsáp, amely igazi kinccsel büszkélkedhet: egy meseszép középkori templommal, amelynek minden egyes köve régi évszázadok történelmét leheli.

travelzona_Nogradsap13

Hosszú évek óta járom az Országos Kéktúra nyomvonalát, és az a bevált „stratégiám”, hogy akármelyik szakaszt járom be az ország különböző szegletében, mindig utánanézek a környék érdekességeinek, nevezetességeinek, így a túrázás mellett még jobban megismerhetem az adott régiót. Nyilván ez több időt igényel, viszont az élmény is hatványozódik. Egy ilyen kéktúra-szakasz során jutottam el Nógrádsápra is, amelynek templomát örökre a szívembe zártam.

travelzona_Nogradsap7

A templom a falu szélén, egy dombtetőn áll, amelyet egy – régi sírokat is rejtő – temető ölel körbe. Az igazán meghitt környezetről a templom köré épített vaskos erődítményszerű körfal gondoskodik, amelyen lőréseket is felfedezhetünk. Már a templomkert és a templomkülső is elmélyülésre és elmerengésre csábít, hiszen a templomkertben ősrégi síremlékeket láthatunk (a középkorban szokás volt az idetemetkezés), de mindenképpen érdemes belépnünk Isten házába is.

travelzona_Nogradsap4

A középkori, gótikus, egyhajós templom építésének pontos dátuma nem ismert, de templommal foglalkozó régészek úgy vélik, hogy az épületet a XIV. században emelhették. A korábbi régészeti feltárások során a templom környékén Árpád-kori leletekre is bukkantak.

travelzona_Nogradsap9

Első pillantásra feltűnik a templom nyolcszögletű tornya, amelyről egy korabeli írás 1826-ban így vélekedik: „Különös itten az, hogy több századok előtt épült nyoltz szegletű tornya vagyon az itt lévő R.C. templomnak; méltó figyelemre ád az okot, hogy annyi viszontagságok között is, mellyeket szenvedett Magyar hazánk, a’ maga épségében fenn áll a’ mai napig ezen torony.”

travelzona_Nogradsap25

A tornyot egyébként a korábbi századokban kősisak védte, amit a XVIII. században építettek át, jelenleg  pedig fazsindely díszíti.

Ha kinyitjuk a vaskos ajtót és belépünk a templomba, egyből szembetűnnek a freskók és a felszentelési keresztek. Természetesen a bizonyos időközönként bekövetkezett átépítések, renoválások nem tettek jót a freskóknak és más egyéb belső díszítésnek, de szerencsére fennmaradtak értékes freskórészletek.

travelzona_Nogradsap23

Így megcsodálhatjuk a Golgota-ábrázolást a sekrestyeajtó fölött, de láthatunk itt Köpenyes Madonnát és a szentek közül Katalint, Borbálát és Miklóst is.

travelzona_Nogradsap14

A diadalív belső oldalán pedig jól kivehető egy páncélba öltözött férfialak egy részlete.

travelzona_Nogradsap20

Egyik átépítés során a régészek egy különös képre bukkantak, amely Szent Apollónia könyörtelen kínzását mutatja: az oszlophoz feszített Szent Apollónia fogait tépi ki fogóval a zöldruhás kínzója segédjei jelenlétében. Az északi falon feltűnik még a megfeszített Krisztus is.

travelzona_Nogradsap19

A templom címe: Nógrádsáp, Mártírok útja

forrás: nogradsap.hu

Képgaléria:

 

 

 

Térkép: