Elönti a szemét az országot

Kicsit ki akartam mozdulni otthonról, hogy jó levegőt szívjak, de nem akartam messzire menni Budapesttől. Ócsa felé vettem az útirányt, de már az odavezető úton elszörnyülködtem. Megdöbbentett és letaglózott, amit láttam, miközben saját magunkra, az emberekre gondoltam: mit teszünk saját magunkkal és gyermekeink jövőbeni életével.

travelzona_szemet_hulladek1

Ezt a cikket egyáltalán nem akartam megírni, és nagyon sajnálom, hogy mégis meg kell, de a téma kötelez. Szeretném, ha minél több emberhez jutna el ez a pár sor és a szívszorító képsor, amelyet az ócsai természetvédelmi területen és közeli vonzáskörzetében készítettem.

travelzona_szemet_hulladek3

Sajnos nem egyedi eset, mivel évek óta kéktúrázom és fotósként járom az országot, azt kell mondjam, hogy az ország szinte bármely szegletében lehetne  – kis túlzással – hasonló képeket készíteni.

travelzona_szemet_hulladek29

A legmegdöbbentőbb az, hogy az emberek összegyűjtik nylon zsákokba a szemetet, beteszik az autójukba, majd elviszik otthonról (ráadásul ekkor is erőforrást használnak fel, például üzemanyagot), és kidobják a természetbe. Ugyanezzel az erővel hulladékudvarba is vihetnék, hisz a legtöbb településen működnek már ilyenek.

travelzona_szemet_hulladek13

 

Jó, ha tudod:
Ezeket lehet leadni a hulladékudvarban.

 

travelzona_szemet_hulladek10

Ócsa környékén van az ország egyik legszebb fokozottan védett természeti területe, egy igazi vadregényes lápvidék, amely fantasztikus vizes élőhely. Nagy populációban élnek itt mocsári teknősök, de rengeteg más állat- és madárfaj is megfigyelhető. E mocsár növényvilága is egyedülálló. Szívszorító érzés látni, hogy egyesek mit tesznek e varázslatos élőhellyel.

travelzona_szemet_hulladek17

Az emberiség által nap mint nap használt, elhasznált és feleslegessé vált anyagok természetben történő lebomlási ideje megdöbbentő!

travelzona_szemet_hulladek15

Csak néhány példa:
üveg 1-2 millió év
hungarocell: minimum 1 millió év
műanyag, nylon szatyor 200-1000 év
eldobható pelenka 550 év
cigarettacsikk: 10-12 év
alumínium konzervdoboz: 200-500 év
PET palackok kb. 400-500 év
(A lista forrása: Ökotermék.hu)

travelzona_szemet_hulladek26

 

Ha illegális hulladéklerakót találsz, itt tudod bejelenteni:
A Hulladékvadász.hu bejelentő oldal

 

travelzona_szemet_hulladek23

Sajnos hazánkban még mindig sok a tudatlan ember, akik fikarcnyit sem gondolnak a környezetükre és a környezettudatos életmódra.  Semmiféle alázat és tisztelet nincs bennük saját környezetük iránt.

travelzona_szemet_hulladek25

Szerencsére vannak pozitív példák is, ahol már óvodában elkezdik a környezettudatos edukációt valamint a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívják fel a felnövekvő generációk figyelmét. De sajnos – képletesen – még sok (szenny)víznek kell lefolyni a Dunán, hogy egyszer majd csupán csak a tiszta víznek örülhessünk. Tiszta szívből kívánom. hogy ez az idő minél hamarabb bekövetkezhessen.

travelzona_szemet_hulladek21

 

Képgaléria: