Marken: színes falumúzeum egy aprócska holland szigeten

Hollandia-szerte számos meseszép várost és falvat csodálhatunk meg: ezek közül az egyik legnépszerűbb és legbájosabb az ország északi részén található Marken, amit mindenképpen érdemes tüzetesen megnézni, ha az ország ezen szegletében járunk.

travelzona_Marken21

Amszterdamtól északra fekvő Marken annyira tipikus holland halászfalu, hogy egy valamirevaló útikönyvet sem láttam, amelyben ne említették volna meg ezt az idilli kis „falumúzeumot”. Igen, nem elírás az előző mondat utolsó szava, hisz ennek az észak-hollandiai falvacskának atmoszférája tényleg olyan, mintha egy falumúzeumban sétálgatnánk, vagy egy holland dokumentumfilm forgatásához gondosan megtervezett díszletek között bóklásznánk.

travelzona_Marken9

Hajdanán semmilyen összeköttetés nem létezett Marken és a szárazföld között, így a település voltaképpen egy idilli szigetként élte mindennapjait, de elérkezett az idő (1957), amikor a környéken élők úgy gondolták, hogy praktikusabb, ha a sziget még szorosabb kapcsolatba kerül az „anyaországgal”, így a mérnökök köldökzsinór módjára egy földnyelvvel kötötték össze Markent a szárazfölddel.

travelzona_Marken28

A zegzugos macskaköves utcácskák között sétálgatva – szó szerint – bepillantást kapunk a takaros holland házak enteriőr világába, de a szépen gondozott és ápolt kertecskék és kiváló állapotban lévő színes házacskák is gondoskodnak a tipikus holland feelingről.

travelzona_Marken36

Ha a nyári hónapokban érkezünk, még nagyobb élményben lehet részünk, hisz ilyenkor a kerteket ellepik a színes virágok, sőt a teraszok és a házak bejáratai is roskadásig megtelnek virágládákkal, virágcserepekkel.

travelzona_Marken12

Nem érdemes meglepődni, ha a kertekből – számunkra kissé giccses – kerti törpék és gipszből fröccsentett egyéb állatfigurák bámulnak ránk. Itt ez az általános és elfogadott: furcsamód, nem is zavaró, jól illeszkednek a tájba.

travelzona_Marken6

Ahhoz képest, hogy unos-untalan turisták lepik el a települést, az itt lakók barátságosak és kedvesek, sőt mi olyan „szigetlakóval” is találkoztunk, aki beinvitált minket a házába és büszkén mutogatta tipp-topp szobáit, bútorait.

travelzona_Marken15

A halászfaluban tetten érhető a tipikus holland hídrendszer mellett az egykori házépítési stílus is. Markent – mint a legtöbb holland települést – csatornarendszer szövi át, amely még hangulatosabbá varázsolja az aprócska falut.

travelzona_Marken45

A falvacska peremvidékén számos hangulatos kávézó, kézműves bolt, sajtárus árulja becses portékáját, és ha nem érkezünk időben, bizony nem sok sanszunk marad, hogy helyet kapjunk a közkedvelt éttermek, sörözök, kávézók egyikében.

travelzona_Marken26

Szállás

Markenben nem igen fogunk szállást találni, pedig a közelben érdemes néhány napot eltölteni, hiszen a környéken több bájos település is megér egy misét, elég csak Edamot, Volendamot vagy Monnickendamot említeni. Ez utóbbi falvakban, városokban vagy azok vonzáskörzetében könnyebben kaphatunk megfelelő szállást, ahonnan aztán elindulhatunk következő felfedezőutunkra.

travelzona_Marken2

Ezt olvasd még el:

A tulipánok és szélmalmok országában
Monnickendam: hajdani halászközpontból nyaralóhely

 

Képgaléria:

« 1 A 2 »

Térkép: