Bajor Erdő nemzeti park – vadregényes élmények

Végeláthatatlan erdők, számtalan hegyi csermely, zöldmohás kövek, csodálatos vegetáció. Erre számíthat az, aki a bajor erdők királyánál, a hiúznál teszi tiszteletét a Bajor Erdő Nemzeti Parkban.

travelzona_Bajorerdo38

A Közép-Európában egyedülálló Bajor Erdő Nemzeti Park (Nationalpark Bayerischer Wald) 1970. szeptember 1-jén jött létre, ezért Németország első nemzeti parkja címmel is büszkélkedhet.

A 240 négyzetkilométernyi nemzeti park Bajorország keleti részén fekszik,  kereken 60 km-es szakaszon határos Csehországgal, ahol egyébként 1991-ben 690 km2-en létrehozták a Sumava Nemzeti Parkot. Így Európa szívében majd 1000 km2 en értékes természeti kincs került védelem alá a következő generációk számára.

travelzona_Bajorerdo28

Európában szinte sehol nem találni olyan nagy kiterjedésű erdőséget, mint a bajor erdőkben, ahol mindenfajta emberi beavatkozás tilos.

A nemzeti parkot egyébként 1981 óta bioszféra rezervátumként tartják nyilván.

travelzona_Bajorerdo25

 

1997-ben a nemzeti park 11000 hektárral bővült a bajor Eisensteinig, így 24000 hektárjával Németország legnagyobb erdőségi kiterjedésű nemzeti parkja.

Az érintetlen erdőségek ideális feltételeket kínálnak számos állatfajnak: a hiúz, a siketfajd, az uhu, a vidra, a szarvas és a vaddisznó a szabad természetben is fellelhetők. Némi szerencsével – ha csak rövid időre is –, de megfigyelhetjük a bajor erdők királyának, a hiúznak a mozgását és életét is.

 

travelzona_Bajorerdo9


A természet a természeté

A kéregszúbogarak (Scolytinae) 1994 óta folyamatosan támadják az erdőt, van ahol egész erdősávokat semmisítettek meg. Ez a pusztítás sok polémiát eredményezett, hiszen el kellett dönteni, hogy a nemzeti park vezetősége mit kezdjen ezzel a helyzettel: vegyék fel a küzdelmet a kéregszúbogarak ellen, vagy bízzák a folyamatokat a természetre. A park filozófiája ez utóbbi lett, érintetlenül hagyták a bogarak által megtámadott erdőségeket és a természet “kezébe” rakták a terület sorsát.

travelzona_Bajorerdo19

Itt nem hallani a fejszék és motoros fűrészek hangját, az erdő önmaga lehet, a növények, fák fejlődnek, majd meghalnak s “halálukban” már benne van az új élet lehetősége. A természet csodálatos regenerációs képessége leginkább a Rachel (1452m) és Lusen (1373m) körzetében figyelhető meg, ahol a kéregszúbogarak szinte letarolták az egész erdőséget. A kiszáradt és kidőlt fenyők holdbéli tájra emlékeztetnek. Látszólag az enyészet keríti hatalmába az erdőt, de a “totholz”, vagyis az elhalt, beteg fák nem céltalanul válnak a bogarak martalékává, hiszen évek hosszú során tápanyag képződik belőlük, ami egy új erdőgeneráció létrejöttének fontos feltétele.

travelzona_Bajorerdo20

Táblák is figyelmeztetnek a fokozott veszélyre: nagy viharban, szélben nem tanácsos az erdőkben túrázni és bóklászni, mert ilyenkor több hektáron is kidőlhetnek a fák.

Az érintetlen bajor erdőségekben természetesnek tartják az élet és a halál összefüggő folyamatait: a növekedést, a fejlődést, majd az elmúlást, amiből új élet keletkezik.

A nemzeti park jelmondata “Natur Natur sein lassen”, ami szabad fordításban annyit tesz, hogy a természet a természeté. Itt figyelnek arra, hogy az eredeti, érintetlen természet – szó szerint – természetes maradjon. Németország ezen szegletében még átélhető a természet igazi vadsága, érintetlensége és nyomon követhető az erdő fejlődése, a felnövő új “erdőgeneráció” kialakulása.

travelzona_Bajorerdo32

 

Túraútvonalak minden mennyiségben

Évente több mint 1 millióan keresik fel a Bajor Erdő Nemzeti Parkot. Neuschönau közelében található a Hans Eisenmann állami miniszterről elnevezett nemzeti park információs központja, ahol a látogatók videofilm segítségével, és egy informatív kiállítás keretében érthetik meg a bajor erdőkben zajló természeti folyamatokat, az ott élő növények és állatok életét. Az információs központ közvetlen környezetében pedig érdekes bepillantást kaphatunk az “arborétumszerű” növény és kőzet “kiállításból”.

travelzona_Bajorerdo8

A nemzeti park egyes területei gyermekkocsival, sőt kerekesszékkel is bejárhatók. A park munkatársai rendszeresen tartanak pár órás idegenvezetést, és szívesen mesélnek az érdeklődőknek a nemzeti park értékeiről és rejtelmeiről. A környék kiváló lehetőséget biztosít a mounten bike rajongóinak is, hiszen a három ország (Német, Cseh, Osztrák) határvidékén kétezer km-es kerékpáros-úthálózat érhető el, amiből 130 kilométer a nemzeti parkot is érinti.

Aki túrázni szeretne, annak sem kell kétségbe esnie, sőt inkább gondolkodóba, ugyanis nem könnyű a több mint kétszáz kilométeres, jól kitáblázott túraútvonalból kiválasztani a legérdekesebbeket.

Szép túracélpont a Lusen (1373m), Rachel (1452m) és a Falkenstein (1315m) hegyeinek elérése, ahonnan csodálatos napfelkeltében vagy naplementében gyönyörködhetünk. Túránk során morajló patakok, zöldmohás kövek, csivitelő madarak feledtetik velünk a civilizációt, s annak minden nyűgét és baját. Egyébként egy német felmérés alapján Németország egyik legkedveltebb hegye a Rachel. Csúcsáról jó időben akár az Alpokig is el lehet járni. De lenyűgöző szépségűek a nemzeti park lápos területei is, amik Zwiesel (Zwieseler Filz) és Lindberg (Latschenfilz és Klosterfilz) közelében találhatók. Számos turistára óriási hatást gyakorol a park dolgozói által kialakított Seelensteig (lelki lépcső), ami voltaképpen egy “őserdő”. Az erdő egyes részei mint igazi “őserdők” prezentálják az érintetlenséget, ahol a természet körforgása itt jól tetten érhető.  A 1,3 kilométeres megejtően szép túrához a lelki kapcsolatot táblába faragott természetközeli gondolatok adják. Sokan viszont szándékosan télen keresek fel a nemzeti parkot. Egyrészt a tél is számos csodát rejteget, másrészt viszont a sífutás szerelmesi a hosszú téli időszakban kedvükre hódolhatnak szenvedélyüknek.

 

Vadasparkok várnak ránk

Lusen a nemzeti park egyik központja, ahol a vadasparkban (Tier-Freigelände) számos vadállatot figyelhetünk meg természetes környezetükben. Nagy élmény közvetlen közelről szemügyre venni a hiúzt, a barnamedvét vagy a siketfajdot.

travelzona_Bajorerdo2

A védett területen több vadasparkot is felkereshetünk, ahol akár vaddisznókkal szelfizhetünk, ha kedvünk szottyan.

travelzona_Bajorerdo3

Karácsonyi vásár az erdő közepén
A nemzeti park területén minden évben rendeznek egy különleges karácsonyi vásárt, méghozzá az erdő közepén. Ha télen járunk a bajor erdőben, semmi esetre se hagyjuk ki.

travelzona_Bajorerdo16

Üvegmúzeum – ahol a cároknak készítették az üvegtárgyakat
Zwieselben működik a Theresienthal üvegmúzeum (Glasmuseum Theresienthal), ahol felbecsülhetetlen értékű üvegtárgyakat készítettek, készítenek mind a mai napig. Volt idő, amikor az orosz cároknak és különböző országok uralkodóinak készítettek itt csillárokat, poharakat, tálakat. A Theresienthal mint név a minőséget jelképezi.

travelzona_Bajorerdo36

A kiváló német sör nyomában
A Bajor erdő területén több helyen is működik sörfőzde, ahol egy bizonyos összeg leszurkolása után egy kóstolással egybekötött speciális bajor vacsorán is részt vehetünk. Aki szereti a sört, annak kötelező programpont.

 

Túratippek:
Különböző nehézségű túrák
Kerékpáros túrák
Hótalpastúrák
Sífutótúrák
Úti célok, kirándulóhelyek

 

Képgaléria:

« 1 A 2 »

Térkép: