Bódvalenke: színes falfreskókkal a boldogulás útján

A Borsod megyei Bódvalenke finoman szólva is igen távol esik az ország vérkeringésétől. Ez a csodálatos természeti környezetben lévő, de isten háta mögötti település kitalált valamit, amivel kitörhet a kilátástalanság és reménytelenség kátyújából. Jó szándékú emberek segítségével megteremtette magának a boldogulás csíráját: freskókkal a házak oldalán.

travalzona_Bodvalenke19

 Bódvalenkét jó néhány év óta már csak freskófalunak hívja a népnyelv. Egészen pontosan 2009 óta. A szinte elképzelhetetlen nyomorban, reménytelenségben itt élő roma embereknek esélyük se lenne a jobb létre, ha néhány tettre kész, agilis művész nem állt volna melléjük, hogy segítse boldogulásukat. A pár száz főnyi Bódvalenke élete néhány éve gyökeresen megváltozott. Hazánk egyik legszegényebb települése elindult egy úton, amely a süllyedés helyett egyre inkább felfele vezet.

travalzona_Bodvalenke17

Kilátástalan helyzetben

Hazánk ezen vidékén korábban több bánya is (pl. Esztramos) működött, ahol a helyi roma lakosság jelentős része dolgozott. A rendszerváltást követően megkezdődött a bányák évekig tartó haláltusája, vegetálása, majd bezárása. Ugyan ez a folyamat zajlott le a TSZ-eknél és a varrodáknál is A romák többsége elvesztette munkáját és menthetetlenül – még jobban – lecsúsztak. Esélyük sem volt új munkahelyet találniuk a régióban.

travalzona_Bodvalenke16

Elindult a Freskófalu Projekt

A bódvalenkei Freskófalu Projekt 2009-ben bontogatta szárnyait, amikor európai roma festőművészeket kértek fel arra, hogy fessenek képeket a falu házainak falára. A projektben oroszlánrészt vállalt Pásztor Eszter, aki szívügyének tekintette a nem mindennapi vállalkozást. Töretlen lelkesedését siker követte. Ma már sokat ismerik ezt a hányatott sorsú észak-magyarországi települést, hisz egyre többen látogatnak el a településre, és viszik annak hírét a nagyvilágban.

travalzona_Bodvalenke13

A különleges alkotásokat, amelyek helyi legendákat, cigány sorsokat dolgoz fel, 18 roma festőművész készítette. Jelenleg 33 freskó díszíti a szegényes házak külső felületeit.

travalzona_Bodvalenke12

Felfigyelnek rájuk

A projekt sikerét fémjelzi, hogy évről-évre egyre többen látogatnak el Bódvalenkére és annak csodálatos környezetébe. A falutól 4 km-re található Tornaszentandrás, amely hazánk egyik legszebb Árpád-kori templomával büszkélkedhet.

travalzona_Bodvalenke5

Különböző cégek és szervezetek – szó szerint – díjazták a bódvalenkei kezdeményezést. 2011-ben Bódvalenke elnyerte az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díját, a Magyar Képregény Szövetség pedig a projektvezetőt, Pásztor Esztert jutalmazta munkájáért. De közgazdászok és politikusok is felfigyeltek a faluban zajló pozitív változásokra: 2013-ban Andor László uniós biztos, valamint Balog Zoltán miniszter látogatott el a településre, ahonnan üdvözölték a projektet és köszöntötték a Nemzetközi Roma Napot. A Bódvalenke Freskófalu nyerte 2013-ban a SozialMare társadalmi innovációs pályázatának közönségdíját.

travalzona_Bodvalenke4

Mit érdemes megnézni a környéken:

Tornaszentandrás Árpád-kori temploma (műemlék)

Tornakápolna festett kazettás református temploma (műemlék)

Aggteleki-karszt

A régióban kanyarog az Országos Kéktúra nyomvonala

Szádelő-völgy

Szlovákia: Kassa, Szádelő-völgy, Krasznahorka vár (sajnos 2012-ben a tetőszerkezet leégett és azóta nem látogatható, de tőle nem messze van a meseszép Betléri Andrássy-kastély)

 

Szállástippek a környéken:
Bódvalenkén szálláslehetőség nincs, de a közeli aprófalvakban, nagyobb településeken találunk kedvező szállást (pl. Bódvaszilas, Szögliget, Bódvarákó)

Fesztivál Bódvalenkén:

Minden nyáron július elején rendezik meg a cigány kulturális fesztivált, ahol rangos roma művészekkel találkozhatunk, és még többet megtudhatunk a cigány kultúráról, e népcsoport életéről.

travalzona_Bodvalenke2

Bódvalenke forrás

Képgaléria:

 

 

 

 

 

Térkép: