Spiegelsee: ahol tótágast állnak a Dachstein csúcsai

A Spiegelsee egyike a legnépszerűbb természeti látványosságnak az ausztriai Schladming-Dachstein régióban. A Jóisten minden bizonnyal jókedvében teremtette a természet eme tavacskáját, hiszen tükrében szélcsendes napokon meseszépen „fürdenek” a Dachstein csúcsai.

travelzona_Spiegelsee_8

Nem csoda, hogy aki veszi a fáradságot és feltúrázik az 1860 méter magasan lévő Spiegelsee-hez – amelyet voltaképpen középső Gasselsee-nek hívnak – nem állja meg, hogy több tucat fotót készítsen róla.

travelzona_Spiegelsee_47

Pazar látvány nyújt, ahogy a Dachstein ormai tótágast állnak a tavacska kristálytiszta vizében.

travelzona_Spiegelsee_33

Bármely időszakban járunk ott, rosszul nem járhatunk, hiszen a természet színpada minden évszakban mást és mást mutat: tavasszal és koranyáron a Dachstein déli falának havas süvegei „fürdenek a tó vizében”, nyáron a látványt fokozzák a tó partján virágzó alpesi rózsabokrok, ősszel pedig változatos színek tobzódnak a hegyen.

travelzona_Spiegelsee_17

Ha a tavat középső jelzővel látták el, akkor könnyű rájönni, hogy létezik alsó tó (Untersee – Waldsee), és felső tó (Obersee) is. A három tavacska együtt és külön-külön is megér „egy misét”. Mindegyik egyedi környezettel büszkélkedhet.

travelzona_Spiegelsee_18

Tipp:
Tradicionálisan minden évben július 1-én rendezik a Reiteralmon Fest zur Almrauschblüte ünnepét, amely igazi látványosság.

travelzona_Spiegelsee_49

A tavakat könnyen elérhetjük a Reiteralmtól, ahová akár felvonóval, vagy autóval is felmehetünk. Kiváló parkolási lehetőség kínálkozik a Reiteralmnál. A tavakhoz a piros-fehér-piros 66 sz. túraútvonalon juthatunk el.

travelzona_Spiegelsee_38

Először a Gasselhöh’-Hüttét érintjük, majd a”Reiteralmsee” víztározót megkerülve jutunk be az erdőbe, és erről az útról már nem is kell letérnünk. Az ösvény változatosan kanyarog, s közben megcsodálhatjuk a gazdag alpesi vegetációt, de fel-feltűnik a Dachstein déli fala is. A jól kialakított útvonal Rippetegg és Gasselhöhe oldalában vezet, s kiválóan alkalmas akár kisgyermekek számára is.

travelzona_Spiegelsee_5

A Reiteralmtól kényelmesen sétálva kb. 1,5 óra alatt érhetjük el a Spiegelsee-t.

 

A túra típusa: könnyű hegyitúra (táv: 4,2 km, időtartam: 1,5 óra szint +,- 284 m)

travelzona_Spiegelsee_13

Innen csak pár percre található a felsőtó (Obersee), amely a Rippetegg (2126m) és a Schober csúcsai között bújuk meg.

travelzona_Spiegelsee_2

Út a csúcsok felé

Aki kicsit komolyabb kihívást keres magának, érdemes meghódítani a Rippetegg (2126m) vagy a Schober 2133 csúcsát. Mindkét út viszonylag meredek, de te3ljesíthető

travelzona_Spiegelsee_42

Jó tudni: A Reitaralmhoz vezető autósút fizetős útszakasz, és helyenként aszfalt helyett murvás, de kiválóan állapotban van, nyugodtan be lehet vállalni egy átlagos autóval is.
Sommercarddal ingyenes!

 

travelzona_Spiegelsee_24

Felvonó: Preunegg Jet felvonó (Reiteralm)
Üzemidő: Június 10 – Október 7 között, de csak keddi és pénteki napokon közlekedik (első 08.45 az utolsó 17.00)

 

travelzona_Spiegelsee_26

TravelZona Túratippje:


Reiteralm Höhen-Rundweg
(Rippetegg és Gasselhöhe érintésével) Ez viszont a túrát megdobja még kb. 2-2,5 órával, így a teljes túra kb. 3,5 órás lehet.  A visszaúton be lehet csatlakozni az út felénél a Nr. 66a sz. útba, amely az Untersee érintésével hoz le a túra kiindulópontjáig.

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

 

Térkép: