Hegyóriások szentélyében: Dél-Tirol

Égbenyúló hegycsúcsok, mesés alpesi fennsíkok, bűbájos tavak, hegyoldalakban, sziklaszirteken tanyázó fenséges várak, pazar kastélyok, történelmet idéző templomok, tündéri falvak, s túralehetőségek kimeríthetetlen tárháza: mindez Dél-Tirol, amelynek szépsége senki előtt nem maradhat rejtve.

travelzona_Del_Tirol44

Sok könyvet olvastam Reinhold Messnertől, aki izgalmas, szemléletes és szenvedélyes módon írt azokról a monumentális hegyvonulatokról, hegycsúcsokról, amelyek Dél-Tirolban húzódnak.

travelzona_Del_Tirol47

Ő az a dél-tiroli hegymászó, aki a világ hegymászótörténelmének egyik legnagyobb és megkérdőjelezhetetlen egyénisége. Ő volt az, aki a világon először – Tenzing Norgay oldalán – feljutott a világ tetejére, a Mount Everestre oxigénpalack használata nélkül, de ő volt az is, akinek a világon először sikerült Földünk mind a 14 nyolcezres csúcsára feljutnia.

travelzona_Del_Tirol13

Számos könyvében áradozott a dél-tiroli hegyekről, a régió szépségéről. Könyvei adtak inspirációt arra, hogy én is lássam azokat a csipkés és szabdalt hegycsúcsokat, amelyeken hajdanán ő pallérozta hegymászótudását.

travelzona_Del_Tirol36

Az identitásában olasz és osztrák terület már annyira egybemosódott Dél-Tirolban, hogy egyik pillanatban olyan érzésünk lehet, mintha Ausztriába lennénk, a másikban pedig már Olaszországban. Mindenhol kétnyelvű felirat jelzi, hogy itt komolyan veszik a kisebbségek egyenjogúságát.

Dél-Tirol sajátos helyzete:

Dél-Tirol korábban az Osztrák–Magyar Monarchia részét képezte, vagyis Ausztriához tartozott, de az I. világháború után kötött békeszerződések következményeként Olaszországhoz került.

 Dél-Tirol egyik legcsodálatosabb területe a 30 km hosszú Grödner Tal (Val Gardena), ahol már maga a völgy is óriási élményt nyújt: takaros falvacskái (Sankt Ulrich, Ortisei,  St. Christina in Gröden, , stb.), a zöldellő vidékből kimagasló tűhegyes templomtornyok harmóniával töltik el az utazót.

travelzona_Del_Tirol41

De ha leszurkoljuk a Secada-felvonó borsos árát, akkor néhány perc múlva egy olyan  különleges világba repít a felvonó, amelyet szinte csak a mesekönyvek oldalán láttunk.

A Seceda fennsíkon hegyek által körülvett szentélyben érezhetjük magunkat, alattunk pedig idilli Almok (magashegyi gazdaságok) nyújtózkodnak el a virágos legelőkön.

travelzona_Del_Tirol35

Ha szerencsénk van, a naplemente mély narancssárgára, majd vörösre festi meg a Secada csúcsait vagy a Langkofel szabdalt tömbjét (3181 m), és abban is örömünket lelhetjük, ha végignézzük, hogyan viháncolnak, játszanak a mormoták. Innen számtalan túralehetőség kínálkozik, csak győzzünk választani.

travelzona_Del_Tirol43

 

Tudtad?

Dél-Tirol fővárosában Bolzanoban (Bozen), a Régészeti Múzeumban tekinthetjük meg Ötzi-t, azt a korai vadászt, akit több mint 5000 évig őrzött a jég birodalma, míg a 2000-es években egy innsbrucki hegymászó meg nem találta az Ötztalban.

Vilnöss Tal (Val di Funes)

Az Eisack-völgyben nyújtózó Vilnöss Tal a régió egyik legnépszerűbb és legfantasztikusabb tája. Itt közvetlen közelről élhetjük át az illatozó hegyi legelőket, a kedves és romantikus falvakat (Teis, St. Peter, St. Magdalena), vadregényes túraútvonalakat (Adolf Munkel-Weg)  csipkés hegycsúcsokat (Sass Rigais, 3025 m).

travelzona_Del_Tirol32

Nem véletlen, hogy a területet oltalom alá helyezték, a Puez-Geisler nemzeti park részét képezi.

A gigantikus hegyek csipkéi előtt, törékeny hercegnőként áll a réten a St. Magdalena in Ranui karcsú temploma, amely megkapó fotótéma sokak számára

travelzona_Del_Tirol34

Fotótipp:

Ha a Seiser-Alm irányába felmegyünk egy darabon, vagy a templom előtt rét hátsó részénél állunk, szép felvételt készíthetünk naplementében a templomról és meseszép környezetéről.

Szemet gyönyörködtető alpesi tavak: Karrersee, Wilder Pragsersee és társai

A dél-tiroli utunk során kötelező kűr a Wilder Pragsersee és a Kararsee felkeresése. Mindkét alpesi tó szemet gyönyörködtető látványt nyújt, az utóbbi smaragdzöld vízfelszínén kedvező fényviszonyok mellett csodásan tükröződnek a Latemar-csoport tűznyelvekre emlékezettő csúcsai. A Wilder Pragserseenél pedig a hegykulisszák előtt csónakázhatunk. Dél-Tirolban tett túráink során több alpesi tavat is érinthetünk, amelyek maradandó emléket – szó szerint – tükröznek vissza lelkünkbe.

travelzona_Del_Tirol1

 

Mesés dél-tiroli városok

A régióban lépten-nyomon kastélyokba, várakba „botlunk”, valamint felfedezésre érdemes, emberléptékű, bájos városkák szegélyezik utunkat.

A már említett Bozen, a korábbi püspöki székhely Brixen, vagy Sterzing is „megér egy misét”, de érdemes tiszteletünket tenni Tirol régi központjában, Meranban is, amely gyógyturizmusáról és fantasztikus fekvéséről híres. Meránt is, úgy, mint az ausztriai Innsbruckot, hegykoszorú öleli körbe.

travelzona_Del_Tirol7

Merántól egy kőhajításnyira fekszik Juval vára, ahol megtekinthetjük Reinhold Messner öt kiállításának egyikét. Aki viszont látni szeretné a híres hegymászó várát, az kösse fel a gatyát, mert igen meredek út kanyarog a várhoz. (Persze a Juval Wirtnél autentikus „Messner-környezetben” csillapíthatjuk szomjunkat.)

travelzona_Del_Tirol18

Merántól néhány kilométerre nyugatra van Dél-Tirol legrégebbi temploma, a parányi St. Prokulus in Naturns, a karolingok előtti időből származó értékes freskókkal.

travelzona_Del_Tirol15

Tipp:
Ha „Messner-fanok” vagyunk, érdemes elmenni Suldenbe is, ahol szintén van egy Messner Múzeum Yeti-jakokkal, de Suldent nem csak ezért érdemes felkeresni. Itt már az útról premier plánban láthatjuk az aláereszkedő gleccsereket, ha pedig felmegyünk a Sulden-felvonóval, akkor kis fáradsággal a gleccserek lábához is eljuthatunk.

travelzona_Del_Tirol9

A vinschgau-i Glurns (Glorenza) pedig maga egy kis bűbájos ékszerdoboz, amelynek ódon házai, árkádjai sokat mesélnek a középkori történelemről. Innen mintegy 50 km-re kereshetjük fel Reschensee-t, amelynek egyik érdekessége, hogy a tó vizéből kandikál ki a hajdan szebb napokat is megélt templom tornya.

travelzona_Del_Tirol23

Mindenképpen megéri felkeresni Tirol kastélyát, amelynek nemcsak reneszánsz kődíszei figyelemreméltóak, hanem a tiroli történelmet bemutató tárlata is.

 

Ezt nézd meg még Dél-Tirolban:

Bletterbachschlucht, amelyet szinte mindenhol a Dolomitok Grand Canyonjaként aposztrofálnak.

travelzona_Del_Tirol24

Képgaléria:

« 1 A 2 »