Izland: a szuperlatívuszok országa

Izlandot joggal nevezhetjük a szuperlatívuszok országának, amelynek felszínét túlnyomórészt a tűz és a jég formál évezredek óta. Csodálatos tájak, kristálytiszta tiszta levegő, gigantikus hegyek, dübörgő vízesések, fortyogó gejzírek, végeláthatatlan jégmezők és változatos színekben tobzódó városok teszik örökre emlékezetessé izlandi utunkat.

 travelzona_Izland40

Nem mintha nem láttam volna már csodálatosabbnál csodálatosabb felvételeket Izlandról, de egyik sem ért fel azzal, amit az ember Izlandon átél. Az ottani földet taposva a következő gondolat fogalmazódott meg bennem: Izlandot nem elég fotókon megnézni, Izlandot látni kell, át kell élni!

 travelzona_Izland41

Alig tettem a lábam Izland földjére, egyből éreztem, hogy egy különleges világba csöppentem, ahol szó szerint értendő a mondás: „Itt izzik a lábad alatt a talaj”. A szigeten tucatnyi vulkán (természetesen nem mind aktív) és kráter található, a geotermikus hőforrásoknak, fortyogóknak se szeri, se száma. Leghíresebb vulkánja az 1491 m magas Hekla, amelynek egyik különlegessége, hogy kitörésekor nem bazaltot, hanem andezitet hoz a felszínre.

travelzona_Izland28

 

A táj a tűz és jég „játszótere” évezredek óta

Izland az Atlanti-óceán északi részén fekvő, – alig valamivel nagyobb területű ország (103 000 km²), mint hazánk. A sziget több szempontból is igen különleges. Itt kerül a „felszínre” az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemez találkozása, amely egyébként az Atlanti-óceán mélyén fut, és itt húzódik Európa legnagyobb összefüggő jégmezője, a Vatnajökull is.

travelzona_Izland22 

Évezredek óta a tűz és a jég szünös-szüntelen harca formálja Izland tájait. A Földanya méhe oly mértékben forr és izzik, hogy például a Stokkur gejzír (a gejzír szó maga izlandi eredetű), minden nap szinte pontosan 6-7 percenként a felszínre tőr, demonstrálva ezzel, hogy a talpunk alatt fortyogó „boszorkányok vegykonyhája” cseppet sem pihen. A gejzír gőze olyan forró, hogy akár septiben készíthetnénk egy instant kávét, ami igencsak jól jönne a hűvös izlandi nyárban.

travelzona_Izland44

Itt a földkéreg örök mozgásban van. Elég csak a gleccserek alatt húzódó, kimondhatatlan nevű Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörésére gondolnunk, amikor az izzó láva a jégen utat törve magának a felszínre került, és egy időre megbénította fél Európát. Ekkor realizálódott sokakban: micsoda természeti erők turbulenciája „dühöng” az izlandi földkéreg alatt. Izlandon könnyen tetten érhető a természet hatalmassága és nagysága az ember törékenysége mellett.

travelzona_Izland31

 

Mind e közben a jég és a gleccserek birodalma látszólag békésen alussza „Csipkerózsika” álmát. Ez azonban cseppet sincs így. A Jökulsárlon gleccserborjadzásán a szemtanúja voltunk, mint robbant szét gigantikus morajlás közepette egy 10 emelet magasságú jéghegy, amelynek darabjai aztán egymást „lökdösve” szép komótosan úsztak ki a kék lagúnán az óceán vizére. Kis lélekvesztőn cikázni az amorf jéghegyek kavalkádja között fantasztikus és felejthetetlen élményt nyújt. Kis szerencsével fókát is láthatunk a jéghegyek között (nekünk sikerült).

travelzona_Izland13

Izland elsősorban a természetimádók, és a madárfotósok édeni paradicsoma. A sziget egyes részein több százezres madárkolóniák élnek, amelyek ideális feltételeket teremtenek a madármegfigyelésre és madárfotózásra. (Megtalálható itt a lundák, sirályok, halfarkasok, sarki csérek, stb.) A fészkelő, költő madarakat nem igen zavarják az emberek, hisz az izlandiak rendkívüli módon figyelnek környezetükre és természeti értékeik megóvására.

travelzona_Izland45

Egyre inkább felfedezik a turisták Izlandot, de szerencsére még főszezonban sem túl nagy a „népsűrűség”. A végeláthatatlan tájban olykor 15-20 percig is kocsikázhatunk anélkül, hogy egy teremtett lelket is látnánk. Egyes vidékeken kilométer hosszan csak a meseszép mohával benőtt lávamezők ejtik rabul az embert, majd néhány km megtétele után „holdbéli” táj fogadja az utazót.

travelzona_Izland21

 

Izlandi felföld

 

travelzona_Izland5

Az izlandi felföldre eljutni kicsit kalandos, nincsenek kiépített aszfalt utak, és sokszor embert és kocsit próbáló dolog átkelni a híd nélküli kisebb folyókon, zúgókon, de a látványért mindenképpen megéri. Itt van a világ egyik legszebb és legnépszerűbb túra útvonala (Landmannalaguar- Pórsmörk 54 km kb. 4-5nap túrázás), amely lávamezőkön át, gyapjúsásos réteken, színes riolit hegyek között kanyarog.

travelzona_Izland8

Este pedig természetalkotta, gyapjúsások által szegélyezett geotermikus hőforrásokban (30-40 C fokos) pihentethetjük túrázástól megfáradt tagjainkat, miközben a színes riolithegyek bűvölnek el minket, valamint az alig néhány órára lenyugvó nap utolsó markáns sugarai.

travelzona_Izland10

 

Dübörgő vízesések

Ha Izlandon járunk, nem szabad kihagynunk a lenyűgöző vízeséseket. Mérhetetlen alázattal áll szemben az ember az ország legimpozánsabb vízesései előtt, amelyek dübörgését már messzi kilométerekről hallani lehet. Itt található Európa legnagyobb vízhozamú vízesése, a Dettifoss. E monumentális természeti látványosság nem mindennapi teljesítménnyel büszkélkedhet: zuhatagain másodpercenként mintegy 500 000 liter (!) víz zúdul a mélybe.

travelzona_Izland34

Természetesen képtelenség összeszámolni és megszemlélni valamennyi izlandi vízesést, de a „kötelezőbe” benne foglaltatik a Godafoss, a Skoga-foss, a bazaltoszlopairól híres Svarti-foss, és a kétlépcsős Gül-foss (Arany-vízesés). Ez utóbbit a Þingvellir Nemzeti Parkban csodálhatjuk, ahol az Európa és Amerika közötti geológiai törésvonal is felkereshető, és ha kedvünk tartja, felkereshetjük a világ legelső parlamentjének (930-ban) helyszínét is.

travelzona_Izland27

 

Egy kis gasztronómia

A bőrünkön, illetve a gyomrunkon kell érezni az ország gasztronómiájának néhány furcsaságát is. Legnagyobb megdöbbenésünkre ínyencségnek számít a lunda, az a kedves, papagájra emlékeztető szeretetreméltó madárka, amely egyébként Izland egyik jelképe, és alakjával, kedvesen tétova mozgásával mosolyra fakasztja az embert. Vagy gondoljunk az izlandiak híres/hírhedt nemzeti ételére a hakárl-ra. Ez ugyanis a világ egyik legvisszataszítóbb ízű eledele, ami nem más, mint rothasztott cápahús, amely hónapokig ammóniában „tocsog”. A cápáknak ugyanis nincs kiválasztó szervük, így a vizeletüket a bőrükön keresztül párologtatják el. Természetesen e „főétel” után érdemes keresni egy félreeső zugot egy köpőcsészével és egy jó nagy pohár Brennivín -t („fekete halál”), ami csillapítja gyomrunk felháborodottságát.

travelzona_Izland18

 

Reykjavík

A főváros Reykjavík jelentése, „füstölgő öböl”, sok minden elárul a város környezetéről. Többek között itt található a világhírű Kék Lagúna, ahol a fekete lávaföldek között található geotermikus gőzölgő tóban (vízhőmérséklet 37-39 fokos) felejthetetlen fürdőélményben lehet részünk, s kipróbálhatjuk arcunkra, testünkre kenve a fehériszap jótékony hatásait is.

travelzona_Izland4

Maradandó élményt nyújt átélni Reykjavík házainak és lakosainak színes kavalkádját, az állandóan nyüzsgő, pulzáló várost, amelynek lüktetését, magával ragadó hangulatát sok más európai nagyváros is megirigyelhetné. Hétvégenként valósággal méhkassá változik a belváros: színes ruhákban flangáló fiatalok járják a szórakozóhelyeket, s fergeteges hangulatot varázsolnak az utcákra.

travelzona_Izland2

A Hallgrímskirkja katedrális is megér egy misét, amely talán a késő esti naplementében nyújtja a legimpozánsabb képet.

 

travelzona_Izland17

Izland minden szempontból egyedülálló ország: aki ide egyszer beteszi a lábát, az örökre a szívébe zárja!

travelzona_Izland30

 

IZLAND DIÓHÉJBAN:
Fővárosa: Reykjavík
Államforma:Köztársaság
Hivatalos nyelv: izlandi
Terület: 103 000 km²
Népesség: kb. 320 000 fő
Népsűrűség: 3,1 fő/km²

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

 

Térkép: