A sokszínű, varázslatos Skócia nem fukarkodik a látnivalókkal

Csipkézett partszakaszok, mesés szigetek, gyönyörű sziklák és hegycsúcsok, kristálytiszta tavak, gyors zúgású patakok, valószínűtlenül zöld mezők, festői kastélyok, tüneményes városok, szoknyás úriemberek, kiváló whiskyk, szél, eső és hideg – mindez Skócia! Fedezzük fel bátran e nagyszerű ország természeti és kulturális kincseit!

travelzona_Skocia14

A skótok méltán büszkék országukra és kultúrájukra. Az Egyesült Királyság ezen része Skót Királyság néven 1707-ig független államként élte életét, majd az egyesülési törvényeknek köszönhetően  – az angol királysággal történő unióval – létrejött a több országot is magába foglaló Nagy-Britannia.

travelzona_Skocia33

Skócia közel 80.000 négyzetkilométernyi területét délről Anglia határolja, nyugati és északi oldalon viszont az Atlanti-óceán, keleten pedig az Északi-tenger mossa partjait. Nyugati partvidéke erősen darabolt, amelyet számos csodás sziget tesz izgalmassá. Az utolsó jégkorszak gigantikus jégárjai tündöklő tavak (Loch) és festői szépségű völgyek (Glen) formájában tették le névjegyüket a tájra. Hegyeinek kőzetei között pedig több milliárd éveseket (gneisz) is taposhatunk lábunkkal.

Felföld – a tipikus Skócia

A skót Felföldről ódákat lehet zengeni, hisz zordon hegyeibe, vadregényes tájaiba hamar szerelmes lesz az ember. A földrajzi értelemben három részből álló ország (Skót-Alföld, Dél-Felföld, Felföld) legnépszerűbbike a Felöld, amelynek nemcsak természeti adottságai megejtően szépek, hanem kultúrája is izgalmas, hiszen itt még megtaláljuk a gael kultúra nyomait, és sok helyen tetten érhető a kelta nyelv is.

travelzona_Skocia30

A közel 100 km hosszú Great Glen régiója több képeslapra illő tónak is a hazáját jelenti, amelyek közül kétség kívül a leghíresebb Loch Ness: itt fürkészhetünk a rendkívül népszerű, rejtélyes szörny, Nessie után. Ha őt nem találjuk meg, ne keseredjünk el, hanem mindenképp nézzük meg Loch Ness partján, egy magaslaton tanyázó Urquhart Castle-t. Innen egyedi kilátásban lehet részünk a tóra. Ha van kedvünk hajóra is szállhatunk, hogy más perspektívából láthassuk a várat és annak meseszép környezetét.

travelzona_Skocia18

A páratlan szépségű Glen Coe-n átkocsikázni pedig maga az igazi skót élmény. Itt több – a skótok számára kiemelt jelentőségű – történelmi helyszínt is felkereshetünk, de a völgy természeti szépsége sem fog hidegen hagyni minket, legfeljebb az időjárás…. Sajnos itt gyakran esik.

A hatalmas, zöld „posztóval” bevont hegyek és az izgalmas formációkat felmutató völgyek olyanok, mint egy jól megtervezett terepasztal. Nehéz innen elszakadni. Aki ide beteszi a lábát, biztosan visszavágyik még.

travelzona_Skocia27

Úton Skye felé pedig megpillanthatjuk az Egyesült Királyság legmagasabb csúcsát, az 1344 méter magas Ben Nevis-t. Mielőtt átkelnénk a szárazföldet Skye szigetével összekötő hídon, ne felejtsünk el egy kitérő erejéig megállni a gyönyörű fekvésű Elian Donan kastélynál. A különleges kastélylátogatás megalapozhatja további napunkat a szépséges Skye felé.

Kötelező kűr: Skye

Nem tudom, hogy létezik-e arra vonatkozóan adat, hogy a Skóciába látogató turisták közül hányan ruccannak át Skye-ra is, de az utóbbi időben napvilágot látott cikkek alapján gyanítom sokan, mivel a skótok már a médiában is megszellőztették azon elképzelésüket, hogy a szigetet érő túl nagy turistainvázió miatt „vámot” szednének a látogatóktól. De miért is olyan vonzó és népszerű e skót sziget?

travelzona_Skocia23

Skye-t a „köd” szigetének is nevezik, mert hatalmas hegyei, különleges sziklaképződményei gyakorta burkolóznak szégyenlősen a sejtelmes ködbe. Nagy szerencse kell ahhoz, hogy a szigeteken töltött idő alatt végig jó időt „fogjunk ki”. A zord időjárás ellenére Skye hegyeinek és tájainak érintetlensége lenyűgöző szépségű. Itt még sok helyen megtapasztalhatjuk az ősi természet semmi máshoz nem hasonlítható nagyszerűségét. Nem csoda, hogy Skye a hegymászók és túrázók földi paradicsoma.

travelzona_Skocia31

Hihetetlen mennyiségű hosszabb-rövidebb túraútvonal kényezteti el a látogatót. Ha „letudtuk” a kötelező nevezetességek (Kilt Rock, Oldmanstorr) megtekintését, húzzunk bakancsot és ismerjük meg Quirang vagy Fairy pools lélegzetelállító túraútvonalait.

travelzona_Skocia24

Portree

Skye egyik bűbájos városkája Portree, ami megér egy városlátogatást, és ha szeretjük a tengeri herkentyűket, a hangulatos kikötő számos nagyszerű étterme kényeztethet el minket. A sziget egyetlen whiskylepárlója, a Talisker, amelynek lepárlótúrái mindig „fully boocked” mennek.

travelzona_Skocia20

Történelmet lehelő várak, kastélyok, templomok

Európa öreg kontinensén Skóciát nyugodtan nevezhetnénk a várak, kastélyok és templomok őshazájának. Szinte lépten-nyomon mesekönyvekbe illő ódon várakba, kastélyokba, titkokat rejtő templomokba, kolostorokba botlunk. A már említett Eilean Donan kastély többször is szolgált filmforgatások (James Bond, Hegylakó Elizabeth) helyszínéül. De Stirling és St. Andrews kastélyai és katedrálisai is figyelemreméltóak, csakúgy, mint az Edinburgh közelében álló titokzatos Rosslyn Chapel. Nem véletlenül forgatták itt Dan Brown Da Vinci-kód című film utolsó epizódját.

travelzona_Skocia34

Eilean Donan kastély

Skót városmustra

Skócia számos bájos és kiváló hangulatú várossal büszkélkedhet.  Így, aki nemcsak a természetben érzi jól magát, hanem szereti a városok sajátos hangulatát is felfedezni, azok mindenképpen látogassanak el St. Andrews-ba, ahol szinte minden egyes kő a régmúltat idézi, és kis túlzással, szinte minden ház műemlékvédelem alatt áll.

travelzona_Skocia32

Stirling

De Stirling a várával, Inverness belvárosi hangulatával, vagy a megejtően szép és bájos Edinburgh történelmi épületeivel, stílusos bárjaival hamar levesz minket a lábunkról. Érdekesség, hogy a skót fővárosban írta J. K. Rowling a Harry Pottert.  Glasgow forgataga és éjszakai élete is tartogat izgalmakat mindenki számára.

travelzona_Skocia2

Edinburgh vára

Fények, színek, hangulatok

Aki Skóciába készül, az barátkozzon meg a gondolattal, hogy nem fogja száraz bőrrel megúszni, se kívül, se belül. Külsőleg a gyakori eső áztatja gúnyánkat (talán április, május a legszárazabb időszak), belülről pedig a kristálytiszta vízből és jóféle árpából készült világhírű skót whiskyk mossák át szervezetünket. Ez utóbbi kétség kívül a kellemesebb.

travelzona_Skocia6

Ez a palack Port Ellen 2630 fontba kerül…

travelzona_Skocia16

A híres Speyside-i Whisky Trail egyik állomása

Skócia épp az időjárása miatt is rendkívül izgalmas: hisz percek alatt változnak a felhők, a fények, a hőmérséklet. Egyik pillanatban még komor felhők csatornáiból zúdul ránk az eső, a másikban pedig már hihetetlen fénypászmák festik meg a völgyeket, hegyeket fantasztikusan izgalmas hangulatot varázsolva ezzel a tájnak. A fényképezőt ne hagyjuk otthon!

travelzona_Skocia29

Időeltolódás: Magyarországon 1 órával előrébb jár az óra, mint Skóciában.

Áram: Érdemes vinni európai átalakítót, mert sok helyen csak annak segítségével tudjuk használni az áramot.

Utazás: Már több fapados légitársaság is indít járatokat Skócia különböző városaiba, az országon belüli közlekedés egyik lehetséges formája a vasút, hisz az ország kiváló vasúthálózat rendelkezik. A bátrabbak viszont béreljenek autót.

travelzona_Skocia5

Szállás: Utazás előtt érdemes már hónapokkal lefoglalni a privát szállásokat, hoteleket, mert főszezonban a helyszínen már gyakran csak a „no vacancy”  táblával találkozhatunk.

Tudtad?

2014-ben tartott népszavazáson a szavazók 55%-a arra szavazott, hogy maradjon meg az unió  Angliával, Walessel és Észak-Írországgal.

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

 

Térkép: