Egy iparváros reneszánsza: Miskolc

Különös hangulat keríti hatalmába az utazót, amikor Budapest felől érkezik az észak-magyarországi település határához. Sokan csak az Avas lakótelep panelházait veszik észre, és már mennek is tovább, pedig megéri rászánni egy hétvégét, hogy belekóstoljunk ennek a sokarcú városnak a hangulatába. A TravelZona elárulja, miért.

travelzona_Miskolc16

Templomtúra kávézással

Miskolc ugyanis az eltelt évtizedekben komoly fejlődésen ment keresztül, amely olyan látványos beruházásokban nyilvánult meg, mint például a belvárosi Szinva terasz kiépítése a Villanyrendőr közelében. A felfedező utat épp ezért érdemes itt, a város szívében kezdeni. A Villanyrendőrt amellett, hogy fontos közlekedési csomópont, közkedvelt találkozóhely, 2005 óta pedig még ennél is több. A mögötte elterülő placcra kreatív, lépcsőzetes kialakítású teret álmodtak a tervezők, a nyugalomról itt a várost nyugat-keleti irányban átszelő Szinva-patak csobogása gondoskodik.

travelzona_Miskolc9

Az ücsörgés után irány a Széchenyi István utca, amelyet a miskolciak csak Főutcaként emlegetnek. A kávézásra csábító teraszokon kívül itt áll az ország első romantikus és klasszicista stílusú kőszínháza, amelynek a porondján többek között olyan művészek szórakoztatták a nagyérdeműt, mint például Bessenyei Ferenc, Latinovits Zoltán, Sztankay István vagy Komlós Juci.

travelzona_Miskolc8

A település három legszebb temploma is a belvárosban és annak környékén található. A színház mellett a Déryné utca felől gyalog könnyen megközelíthető a 18. század végén épült miskolci Szentháromság templom, amelynek 16 méter magas ikonosztázát Jankovics Miklós egri faszobrász faragta, és összesen 88 darab ikon díszíti.

travelzona_Miskolc21

A templomban kiemelt helyet kapott II. Katalin orosz cárnő ajándéka is, aki a 18. század végén a Szentséges Istenszülő Ahtirkai Csodatevő ikon másolatát ajándékozta az egyházközségnek. A hazai ortodox egyházi építészet mesterműve után a Deszkatemplomban se fogunk csalódni, amelynek külső és belső kialakításában erdélyi építészeti elemek dominálnak.

 

travelzona_Miskolc20

A többször átépített istenháza – amelyet 1997-ben sajnos szándékosan felgyújtottak – ma újra régi pompájában fogadja a látogatókat. A templom körüli sírkertben nyugszik Szabó Lőrinc költő édesanyja is. Az elcsöndesedés utolsó állomása lehet az Avasi református templom, amely a város legrégebbi épülete. A 13. századi, egykor román stílusú templomot később gótikus stílusban alakították át, orgonáját Angster József építette.

travelzona_Miskolc23

A templom harangjátékát negyedóránként hallhatjuk, de a teljes dallamot csak egykor játsszák le. Ne hagyjuk ki a templomot körülölelő templomkertet sem, ahol a mohás sírkövek között olyan hírességek neveire bukkanhatunk, mint például Szemere Bertalan egykori miniszterelnök, Palóczy László reformpolitikus, a Latabár család, de itt nyugszanak Tompa Mihály szülei is.

 travelzona_Miskolc24

 

Vizes élmények a barlangban

 

travelzona_Miskolc31

Ha csobbannánk egyet a kulturális élmények után, akkor meg se álljunk a miskolctapolcai Barlangfürdőig. Hála a víz évezredekig tartó kitartó munkájának, a mészkősziklából kivájt Tavas-barlang kellemes, 30 fokos vizével páratlan élményt nyújt a pancsolás szerelmeseinek.

travelzona_Miskolc30

A 3,6 hektáros strand területén hat medence, profi szaunapark, gőzkabin és különböző gyógyászati szolgáltatások várják a testi-lelki feltöltődésre vágyókat. A különböző masszázstípusok mellett vannak többek között allergia-, stresszoldó- és fájdalomcsillapító kezelések és sószoba is.

travelzona_Miskolc35

Az ejtőzés után kerekedjünk fel a fürdő szomszédságában lévő ősfás parkba, ahol kiadós sétákat tehetünk a romantikus Csónakázó-tó körül, vagy gyönyörködhetünk a tavon úszkáló tavirózsák és vadkacsák látványában. A bevállalósabbak se siessenek haza. A tó melletti erdőben az ország legnagyobb természetes környezetbe épített kalandtúraparkjában tehetik próbára ügyességüket. A 3-9 méteres magasságba telepített, 25 kiépített akadálypályán profi alpinista és barlangász túravezetők garantálják a biztonságot.

travelzona_Miskolc14

 

Királynéi pompa és erdei csatangolás

A miskolci kalandozás nem fejezhető be valamirevaló múltidéző csavargás nélkül. A város kiemelt turisztikai látványossága a diósgyőri vár, amelynek teljes épületrészeit egy komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztési projekt keretében rekonstruálták a szakemberek. Ez annyira jól sikerül, hogy ma a 14. századi, Nagy Lajos korát idéző vár Közép-Európa legnagyobb lovagtermével, jelmezes vártúrákkal, haditorna bemutatókkal tesz a látogatók kedvére.

travelzona_Miskolc41

A kívül-belül megszépült épület mellett található Lovagi Tornák terén fesztiválok, színházi előadások gazdag kínálatából válogathatunk. A középkori varázslat után érdemes kilátogatni Lillafüredre, ahol a romantikus csónakázásra csábító Hámori-tó, a Palota-szálló függőkertje vagy a Szinva-vízesés partja kínál felejthetetlen perceket. A nyugodt, ücsörgésre csábító környezet a költő József Attilát is rabul ejtette, olyannyira, hogy itt írta meg egyik legnépszerűbb költeményét, az Ódát.

travelzona_Miskolc43

Különleges élményben lehet részünk az Anna mésztufa-barlangban is, amelyhez csak hat hasonló van a világon. A zegzugos termekben mészbevonatú moha- és moszatfonalak megkövesedett függönye fogad minket. A víz itt nem utólag vájta ki a barlang üregeit, hanem azok a befoglaló kőzettel egy időben keletkeztek. Akik a tornacipő mellett szívesen húznak bakancsot is, azokat Lillafüred környékén a Bükk profi túraútvonalai várják. Lillafüredtől mindössze 9 km-re, a Garadna-völgy nyugati szegletében fekszik Ómassa, ahonnan egy közepesen nehéz, de annál szebb útvonalon juthatunk fel Bánkútra. A Száraz-völgyön át vezető, kb. 6 km-es túra nem igényel különösebb felkészülést, de a terepviszonyok miatt zárt túracipő javasolt, és  ha túránkat nyáron tervezzük, a kullancsok ellen se felejtsünk el védekezni.

travelzona_Miskolc4

 

A TravelZona ajánlja:

  • Miskolcot felülről is megcsodálhatjuk, az Avason álló 72 méter magas tévétoronyból, amelynek helyén már 1906-ban is állt egy épület II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. A fejedelem hamvait ekkor szállították Kassára.
  • A múzeumok rajongói nem fognak csalódni a miskolci Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Földtörténeti és Természetrajzi Tárában, ahol földtörténeti harmad- és negyedidőszak geológiai és őslénytani emlékeinek gyűjtését, kutatását és bemutatását végzik a szakemberek. Nyitvatartás: hétfő kivételével minden nap 9.00 – 17.00-ig.
  • Aki különleges kulináris élményekre vágyik, a Lillafüredi Pisztrángtelep felé vegye az irányt, amely a legkönnyebben az ómassai útról közelíthető meg. A természetes környezetben tenyésztett őshonos pisztrángnak a füstölt változatát ajánljuk kóstolásra, amelyet különböző fűszerekben pácolnak egy éjszakán keresztül, majd bükkfa fűrészpor fölött füstölnek 24 órán át.

travelzona_Miskolc48

 

Ezt nézd meg még a környéken:

–          Lillafüreden a libegőpark. Ennek végén van a Rollerösvény és az Oxigén túraútvonal
–          Lillafüredi Sport-  és kalandpark
–          Lillafüredi kisvasút
–          Bükkszentkereszt a gyógyító kövekkel
–          Bartók Plusz Operafesztivál amit évente rendeznek
–          Avalonpark Miskolc Tapolcán
–          Ha a Bükkben kirándulunk, érdemes megtekinteni Bükkszentlélek közelében lévő  Pálos Kolostorromot, vagy a  Dédesi várromot: ez utóbbi felkeresése szintén feltöltődő kirándulás lehet  Bánkútról. Nem mellesleg itt fut az Országos Kéktúra  nyomvonala is.

 

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

Térkép: