Jenga-torony a hegytetőn

Az utóbbi években több nagyszerű kilátótoronnyal gazdagodott a hazai természetjárás. Köztük volt Piliscsaba határában, a Nagy-Kopaszon tornyosuló Jenga-torony is.

travelzona_Jenga_torony_Piliscsaba6

Szó szerint különleges megvilágításba kerül a Dévényi Antalról elnevezett kilátó a 447 m magas Nagy-Kopasz hegy csúcsán, ugyanis egyedi fény-árnyékot játszik, ahogy napfelkeltétől napnyugtáig a komótosan körbemenő nap fénypászmák karcolják a Jenga játékra emlékeztető kilátó fatestét.

travelzona_Jenga_torony_Piliscsaba7

A több mint 10 méter (pontosan 11,5 m) magas kilátó tervezőit a népszerű faépítő-logikai játék, a Jenga ihlette: nagy sikerrel. A mutatós 4,2 x 4,2 m alapterületű torony egymásra rakott fenyő gerendákból készült, s egyszerű, de mégis letisztult küllemével szépen belesimul a tájba.

travelzona_Jenga_torony_Piliscsaba3

Ha felbaktatunk a kilátóhoz és megállunk a tetején, szétnézve a Pilis és a Budai-hegység előttünk hullámzó szelíd vonulatainak látványa kárpótol a fáradalmainkért.

travelzona_Jenga_torony_Piliscsaba17

A Pilisi Parkerdő munkatársai a kilátó mellé erdei pihenő- és tűzrakóhelyet, valamint padokat, asztalokat és információs táblát is készítettek, sőt a lelkes túrázók még a pilisi pecsétjüket is begyűjthetik.

travelzona_Jenga_torony_Piliscsaba10

Útvonal a kilátóhoz:

A kilátó a piliscsabai vasútállomástól rövid (2,3km), ámde meredek kaptatón kék háromszög jelzésű turistaúton érhető el. Aki inkább a kissé hosszabb, de kevésbé meredek utat választja, az a Piliscsaba-Klotildliget megállóhelytől a Szántói utcát követve éri el sárga, majd a kék félkör jelzés nyomvonalat.

travelzona_Jenga_torony_Piliscsaba18

 

Gondolatok a névadóról:

 

Dévényi Antalról, Bedő Albert-díjas erdész, aki évtizedekig dolgozott a Pilisi Parkerdő munkatársaként. 1955-től a Pilisi Állami Erdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének, majd a jogutód Pilisi Parkerdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének erdészetvezetőjeként tevékenykedett 1982-ig. Egész pályafutását az erdőknek szentelte.

Képgaléria:

 

 

 

 

Térkép: