Szicíliai élmények az olasz csizma orránál

Szicília nemcsak képletesen válik el az olasz csizmától mint sziget,  hanem atmoszférájában is különbözik más olasz tartományoktól. Hangulata, stílusa olasz és ugyanakkor nagyon szicíliai. A kalandok szigete. Fedezzük fel!

Amikor a Wizzair gép tiszteletteljes körét teszi Catania légikikötője fölött, még nem is gondoljuk, hogy Budapestről szűk két óra alatt milyen különleges világba csöppenünk.

A Földközi-tenger legnagyobb szigetét képtelenség néhány nap alatt bejárni, a legjobb, ha legalább egy hetet szánunk az útra, persze egy – néhány nappal megtoldott – hosszú hétvégén is rengeteg látnivalóban gyönyörködhetünk. Vállaljuk nyugodtan az autóbérlést, hisz az utak jó állapotúak, és ez az egyik legpraktikusabb módja a sziget bejárásának. Persze a városokban okozhat némi gondot a parkolás, de ne csüggedjünk, előbb-utóbb biztosan találunk egy üres helyet.

travelzona_szicilia43

Catania – az Etna tőszomszédságában

Már Catania is igazi kaland, főleg ha belegondolunk, hogy tőszomszédságában terpeszkedik Európa egyik legaktívabb vulkánja, a 3370 méter magas Etna. Ha korán kelők vagyunk, reggel semmi esetre se hagyjuk ki a város piacát, ahol csigától kezdve a kardszárnyú halon át a cápáig minden lehet kapni. Élvezetes a piac forgatagában elvegyülni.

travelzona_szicilia42

A reggel első fényeinél pedig szinte testközelből csodálhatjuk meg a város fölé emelkedő vulkánt.
Az UNESCO világörökségéhez tartozó Catania egyik legszebb tere a Dóm tér (Piazza del Duomo), ahol pózol a híres elefántos szökőkút is. Gyakorlatilag innen indul a Via Etnea is, amely mentén csodás templomok, épületek, és a város 1400-as években alapított egyeteme is látható.

travelzona_szicilia45

De ha időnk engedi, megkereshetjük itt a római amfiteátrumot és a fekete lávából épített középkori kastélyt (Castello Ursino) is.

Etna – a tűzhányó Szicília meghatározó vonzereje

Cataniától egy kőhajításnyira lévő Etnát gyakorlatilag jó időben a sziget nyugati feléből is lehet látni: már önmagában ez is nagy élményt nyújt, de igazán az teszi felejthetetlenné az utazást, ha testközelből éljük át a tűzhányó megdermedt lávafolyásait, krátereit.

travelzona_szicilia46

A 3350 méteres tűzhányóóriás lenyűgöző látványt nyújt, pláne úgy, hogy hóborított cukorsüvegje nyáron sem mindig olvad el teljesen. Végeláthatatlan, megdermedt fekete lávafolyásai, törmelékei és színkavalkádban tetszelgő ormai tekintélyt parancsolóan nyújtóznak el a kies végtelenben. Az Etna főkráteréhez teljesen nem lehet felmenni, de érdemes tenni egy sétát az alsóbb „szinten” található színes Silvestri parazitakráter körül.

travelzona_szicilia16

Az Etna nemzeti parkot évente százezrek keresik fel, ami sajnos meg is látszik a környezetén. Az SP 92-es úton a csúcs felé haladva iszonyatos szeméthegyek fogadják a látogatót, ami igencsak kiábrándító. Reméljük előbb-utóbb ebben is lesz szemléletváltozás.

Közlekedés az Etnára:
Felvonóval fel lehet menni Rifugio Sapienza menedékháztól, a Montagnola kúp tetejére, amely több mint 2500 m magas, ahonnan aztán gyalog túrázhatunk tovább több kijelölt útvonalon is, de a főkráterhez nem szabad felmenni.

 

travelzona_szicilia21

Szicília mesebeli barokk városainak vonzásában

Sokan nem is sejtik, hogy Siracusa a bizánci korban Szicília fővárosa volt. A keleti part déli részén fekvő város idilli fekvésének köszönhetően igen népszerű a turisták körében. Láthatunk itt i.e. IV. századi római amfiteátrumot, görög színházat, átélhetjük, amint „Dionüszosz füle” – ami egy 65 m maga barlang – visszhangzik, de tehetünk egy felejthetetlen sétát az elbűvölő Ortiga városrészben. A szigeten talán itt a legszebb a napnyugta, amit a tenger melletti kiülős éttermek egyikéből egy hamisítatlan szicíliai bor kíséretében érdemes átélni.

travelzona_szicilia41

Az óváros barokk épületei, palotái és pazar szökőkútja kedves emléket hagynak bennünk, de a dómot se hagyjuk ki a városnézésből.

travelzona_szicilia36

Fotótipp: Naplemente fotózása a siracusai tengerpartról. Szép felvételek készíthetők a csodás szökőkútról is.

Siracusától délre keressük fel Noto városát, amely az UNESCO Világörökség listáján is szerepel – joggal. Ez a parányi barokk ékszerdoboz Szicília egyik legbájosabb városkája. Egy gigantikus kapun juthatunk be a város „szentélyébe”, ahol sorban jönnek a templomok, kedves terek, paloták és a dóm. Barokk templomai, utcái, már-már giccsesen túldíszített erkélyei rabul ejtik az ember, egy pillanatig sem pihenhet a fényképezőgép.

travelzona_szicilia30

Tipp: Mindenképpen szenteljünk kellő figyelmet az erkélyek kialakítására és a sétálóutca valamelyik templomában menjünk fel a templomtoronyba, ahonnan pazar kilátás kínálkozik az egész városra és környékére.

travelzona_szicilia29

Nototól 35 km-re nyugatra fekszik Modica, amelyet szintén érdemes felkeresni. Nem meglepő módon itt is a barokk az uralkodó stílus. Az utcaképet feldobják az izgalmas erkélyek, de két dómot is megnézhetünk: a Szent Péter dóm (San Pietro) a főutcát uralja, míg a Szent György (San Giorgio) dómhoz kissé fel kell kapaszkodnunk a domboldalba, de fáradozásainkat kárpótolja a látvány: ugyanis, már önmagában a dómhoz vezető 250 díszlépcső kialakítása is csodás, nemhogy a tetejéről az alattunk elterülő város látványa.

travelzona_szicilia27

Modicát nyugati irányban félóra autókázás után érjük el a megejtően szép Ragusát, amely tekintélyt parancsoló módon két dombon trónol. Barokk templomai, díszes erkélyei, és Modica dómjára kísértetiesen hasonlító Szent György (Duomo di San Giorgio) dómja megér egy misét. A városka domboldalakra felkapaszkodó girbegurba utcácskái múltidéző hangulatot teremtenek. Ibla barokk városrészében megannyi templomban, ódon épületben gyönyörködhetünk, miközben folyamatos az az érzésünk támadhat, hogy néhányszáz évet visszamentünk a történelemben.

travelzona_szicilia12

Taormina – Szicília bűbájos ékszerdoboza

Itt tuti nem leszünk egyedül, lépten-nyomon turistákba botlunk, de itt ennek van valami különös bája. A virágokkal zsúfolt Taorminának olyan varázsa van, hogy aki Szicíliába jön, annak az Etna és Taormina biztosan fent van a listáján.

travelzona_szicilia11

A város kétségkívül leghíresebb látványossága a görög színház, ahonnan kiváló panorámában csodálhatjuk meg a várost és az Etnát is. Ha egy kicsit szeretnénk a turistatömeget a hátunk mögött hagyni, keressük fel a város meseszép parkját, ahol az árnyas fák alatt még szusszanhatunk is egyet, miközben az azúrkék tengerben gyönyörködhetünk. Taormina nagyon szerethető hely.
Kötelező kűr a nappali nagy hőség után egy esti sétát tenni a kellemesen lehűlt levegőben, amikor a városka utcái még inkább benépesednek és kiülős éttermei, kávézói megtelnek.

travelzona_szicilia15

Tipp:
Taorminától mintegy 6 km-re egy szikla tetején trónol Castelmola. Innen varázslatos a kilátás Taorminára, az Etnára, és másik nagy előnye, hogy szerény az idegenforgalma, így nem fogják a turisták ezrei letaposni a sarkunkat.

travelzona_szicilia8

Savoca – Nincs Szicília maffia nélkül

Taorminát elhagyva, észak felé fordulva a Peloritani-hegyei között közel 20 km-re egy különleges faluba jutunk, Savocába. Tipikus szicíliai falu, méghozzá azzal a nevezetességgel, hogy Francis Ford Coppola itt forgatta a Keresztapa egyik jelenetét egy „kimustrált” villában, amely manapság Vitelli bárként üzemel. Az árnyas lugasos kerthelyiségben mindenképp igyunk egy helyi jégkását, de ne felejtsük meg odabent megnézni a forgatás emlékeit. Ha kedvünk szottyan, tegyünk egy sétát a szép fekvésű falvacskában, és a helyi múzeumban múmiasírokat is szemügyre vehetünk.

travelzona_szicilia7

 

Palermo – a pulzáló város

A megkapó fekvésű Palermo kissé szedett-vedett, koszos, igazán „eklektikus” városképet mutat.  A málladozó falú házak és szinte a nyakunkba eső romos erkélyek mellett hihetetlenül gazdag történelmi és kulturális emlékekkel rendelkezik. Egy-egy romos utcából kibotorkálva rácsodálkozhatunk számos értékére: Monreale dómjára, műemlékeire, templomaira, szökőkútjára.

travelzona_szicilia4

 

Képgaléria:

« 1 A 2 »