Színes, krétai élmények

Kréta, a görög fővárostól légvonalban mintegy 320 km távolságban töri meg a Földközi-tenger valószínűtlenül kék tükrét. A sziget barátságos klímája és változatos tájai mágnesként vonzzák a turistákat.

 

Kreta_travelzona25

Ha krétai utazásunkat tervezzük és kezünkbe vesszük az útikönyvet láthatjuk, hogy a szigetet négy régióra osztják (Chania, Rethymno, Heraklion, Lassithi), amelyek mindegyike egyedi és varázslatos.

Chania – hegyek, lagúnák vonzásában

A sziget legnyugatibb régiója Chania, ahol a hegyek ormai a 2000 méteres szintet is elérik, így a természetrajongóknak igazi túraparadicsom lehet, tengerpartjai pedig elbűvölik a látogatókat, elég csak a már-már giccsesnek tűnő flamingó-rózsaszínű homokjáról híres Elafonissi-re gondolni. Méltán vélhetjük úgy, hogy ez a sziget legnépszerűbb üdülőhelye, ahol a lassan mélyülő, kristálytiszta vízben sokan lubickolnak kedvükre. A lagúna paradicsomi állapotot idéz kicsiknek és nagyoknak egyaránt, és az igazi „tengerparti életérzést” testesíti meg.

Kreta_travelzona33

Szamariai-szurdok 

A természet és az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek kötelező „mutatvány” a 15 km hosszú Szamariai-szurdok felfedezése. A több mint 1200 méter tengerszint feletti magasságból induló és a tengernél végződő varázslatos sziklaformációkkal megáldott szurdok bejárása akár 5-6 órát is igénybe vehet. Olykor-olykor több száz méter magas függőleges sziklafalak között túrázunk, ami rendkívül különleges élményt nyújt. Mielőtt nekivágnánk a túrának, érdemes figyelni a stabilan tartó lábbelire, a vízutánpótlásra és a nap elleni védelemre.

Kreta_travelzona18

Rethymno – történelmi helyszínek, bájos falvak, hívogató strandok

Rethymno a sziget legkisebb régiója, ennek ellenére ő büszkélkedhet a legmagasabb csúccsal, hisz itt emelkedik a majd 2500 méter tengerszint feletti magassággal rendelkező Psiloritis (2456). A régió központjáról elnevezett Rethymno pedig bűbájos üdülőközpont, amelynek történelmi részei igen figyelemre méltóak.

Kreta_travelzona2

Maga Rethymno város Kréta egyik legpezsgőbb tengerparti városa, ahol a hangulatos bárokban, tavernákban tetten érhető a bohém fiatalságra jellemző – olykor kora reggelig tartó – tivornya csakúgy, mint az épületek tégláiból lüktető történelmi idők lenyomata. Ez utóbbira jó példa az óváros és a velencei stílusú kikötő, vagy a városképet uraló XII. századi erőd.  Krétát is tépázta a történelem vad szele, hisz a török időben nemcsak a várost, hanem a sziget nagy részét is feldúlták a törökök. Ellenük történő védekezés szimbóluma lett a velenceiek által épített erőd.

Kreta_travelzona24

Ezer méter élvezet

A város partvidéke egy rendkívül hosszan elnyúló, csodás, homokos strand, ahol a szállodák, hotelek strandjainak változatos napernyői és nyugágyai várják a strandolókat.

Kreta_travelzona40

Arkadi kolostor

Ha vonzódunk a történelmi helyszínekhez, semmi esetre se hagyjuk ki a Rethymnotól nem messze található XII. századi Arkadi kolostortort, amely Arkadios szerzetesről kapta a nevét. A velencei stílusú kolostort körbejárhatjuk és bepillantást nyerhetünk az ikonok, és bizánci műemlékek sejtelmes világába is.

 

Kreta_travelzona42

Heraklion – paloták ölelésében: Knosszossz, Fesztosz és társai 

A sziget fővárosáról elnevezett régió ugyancsak megér egy „misét”, hiszen festői tengerpartjai mellett történelmi időutazást is tehetünk, ha felkeressük a várostól csupán 6 km-re lévő híres Knosszoszi palotát, de Fesztoszt (Phaistos) vagy Gortüszt (Gortys) is említhetnénk. Azzal szinte mindenki egyetért, hogy aki Krétára látogat, annak mindenképpen fel kell keresnie a sziget legnagyobb palotáját, a mínoszi időkből származó Knossost, amelyet csupán 1878-ban fedeztek fel a régészek.Ha kivárjuk a kapunál kígyózó sort, és utána bebocsátást kapunk, minden egyes kő a történelmet leheli, és hátborzongatóan izgalmas mínoszi civilizáció romjai között kószálni.

Kreta_travelzona39

Az épületegyüttes alapos megismerésére szánjunk időt, mert megéri.A monda szerint ide zárták be egy labirintusba Minotauruszt, az embertestű, bikafejű lényt, de erről még tárgyi bizonyítékokkal nem sikerült előrukkolni a történészeknek. Mindenesetre, óriási élményt nyújt a többezer éves romok között elmerengeni azon, hogyan élhettek itt anno az emberek.

Kreta_travelzona31

A palotától nem messze keressük fel a Fesztoszt (Phaistos) is, ez kevésbé ismert, de szintén figyelemre méltó palotarom.

Kreta_travelzona15

Laasithi – pálmafák, Zeusz és történelem

Laasithit már csak azért is érdemes felkeresni, mert a monda szerint itt született az ég és a villámok görög főistene, Zeusz. A görög mitológia mellett megmerítkezhetünk a régió csalogató fürdőhelyeinek habjaiban, vagy nyugalmat kereshetünk a hegyek között csendesen megbújó falvacskákban. És ha már felkerestük Laasithit, a világért se hagyjuk ki a pálmaligetéről híres, meseszép Vai Beach-et. A kékes-zöldes színű tenger homokos partja nem hagyja érzéketlenül a látogatót: itt olyan érzésünk támad, mintha a Karib-térségben nyaralnánk.

Képgaléria:

« 1 A 2 »