Salzburg: Fedezzük fel Mozart városát kerékpárral

Ha a magyarok Ausztriába utaznak, általában azt szokták mondani, hogy az igazi nagy hegyek Salzburgnál kezdődnek, ami magával hozza az aktív időtöltés lehetőségének változatos skáláját is. No persze, azért Salzburg is megér egy misét, sőt, nem is egyet…

 Fahrrad-Salzach (c) Tourismus Salzburg

Közel 200 km-es úthálózat 13 túraútvonallal

 

Az osztrák sógorok tudnak egy s mást: az átgondolt kerékpáros infrastruktúrának köszönhetően Salzburg nagyszerűen felfedezhető kerékpárral is. Legyen szó családi kirándulásról vagy sportos kikapcsolódásról, a Mozart-város igazi titkos tippnek számít, ha valaki különleges városnézésre vágyik.

Salzburg egészen más nézőpontból: igazán különleges módja az UNESCO világörökségek közé tartozó barokk város felfedezésének, ha kerékpárral vágunk neki a városnézésnek. Az egész települést behálózó kerékpárúthálózat 184 kilométer hosszú és 13 különböző, jól kitáblázott útvonalat foglal magában.

Im Miralbellgarten.

Különösen kedveltek a Salzach mindkét partján vezető kerékpárutak, amelyek mentén a kerékpárosok több kilométer hosszan követhetik a folyót akár egészen a Hohe Tauern hegységig. Aki egy rövidebb túrára vágyna, annak érdemes a város déli részén rákanyarodnia a Hellbrunner Alléra, amelyen eljuthat a Hellbrunni kastélyba. Itt megtekintheti a híres Vízijátokat, valamint a kastély szomszédságában található állatkertet.

 

 További információk a kerékpáros túrákról és útvonalakról: www.salzburg.info/fahrrad

 

A túra- és hegyikerékpározás fellegvára

 A jól kitáblázott kerékpárútvonalaknak köszönhetően Salzburg közvetlen és távolabbi környezete egyaránt nagyszerűen felfedezhető két keréken: a Tauern kerékpárút (175 kilométer) Oberndorfból indul és a Salzach mentén vezet Salzburgba, majd tovább Halleinba, Gollingba vagy Krimmlbe. A Mozart kerékpárút egy 450 kilométer hosszú körút, amelyen bejárhatjuk Salzburg tartomány és Bajorország jelentős részét. A Salzkammergut kerékpárút 345 kilométer hosszan köti össze a régió 13 tavát. Az országúti kerékpározás kedvelői a Salzburgi tóvidék irányába vezető, egykori vb-útvonalon tekerhetnek egyet. A hegyikerékpárosokat pedig a Salzburg közelében található Gaisberg és Untersberg mountainbike ösvényei várják.

 

Kapitelplatz mit Festungsblick

Ingyenes szerviz – ha segítségre van szükség

Salzburgban szükség esetén tizenkét önkiszolgáló szervizállomás áll rendelkezésre szerszámokkal és kompresszorral. Ezek a szervizállomások ingyenesen vehetők igénybe. A Főpályaudvaron (Südtiroler Platz) található egy kerékpárgarázs, amely összesen 350 kerékpárnak kínál férőhelyet. Emellett számos hotelben kölcsönözhető kerékpár ingyen vagy minimális költségtérítés ellenében.

 

Vor_dem_Festspielhaus (c) Tourismus Salzburg

 

SLOW BIKE – Fedezd fel a hegyeket két keréken

A „3 EuRegio-hegycsúcs” jelenti azokat a messziről is jól látható földrajzi iránypontokat, amelyek a Salzburg tartományra és Bajorországra kiterjedő Salzburgi-medencét körül ölelik. Keleten a Gaisberg (1288 m) az erdei rezervátumával, északon a Buchberg (801 m) a natúrparkjával és nyugaton a Högl (827 m) a tájvédelmi körzetével és biotópjaival. Mind a három hegycsúcs kedvelt kirándulóhely.

Az EuRegio-nális slow bike túra egyrészt a Gaisberg, Buchberg és Högl egyedülálló természeti környezetére fókuszál, amelyet kilátótornyok és panorámapontok segítségével ismerhetünk meg, másrészt az útvonal olyan különleges természet- és tájvédelmi területeket érint, mint például a Weidmoos und Haarmoos dagadólápok, vagy az Oichten völgye, illetve a Trumer tavak.

 

A Gaisberget, a Buchberget és a Höglt 2015-től köti össze a 160 kilométer hosszú slow bike – Salzburg és Berchtesgaden kerékpáros körtúraútvonal. A túrának természetesen elektromos kerékpárral is nekivághatunk.

 

Salzburg-kártya
A salzburgi üdüléshez ideális választás a 24, 48 vagy 72 órás Salzburg-kártya, amellyel ingyenesen látogathatók a város múzeumai és látnivalói, ingyenes a tömegközlekedés (beleértve a Festungsbahn siklót, a sétahajókat és az Untersbergbahn felvonót), valamint számos kedvezmény is igénybe vehető a különféle kulturális események és kirándulóhelyek esetében.

 

Egyházi államból, egyházi várossá: Salzburgot sokan Észak Rómájának tartják

A Salzburgi Hercegséget több mint 1000 éven át a nagyhatalmú hercegérsekek irányították. A világi és egyházi hatalom megtestesítőjeként a hercegérsekek számos különleges kiváltsággal és joggal rendelkeztek, amelyek részben mind a mai napig fennmaradtak. Ez is bizonyítja, hogy a Vatikán után Salzburg volt a legjelentősebb egyházi metropolis. A só- és ércbányáknak, valamint a drágaköveknek köszönhetően Salzburg hatalmas gazdagságra tett szert, amely jelentős mértékben a hercegérsekek élénk építtetői tevékenységében nyilvánult meg. Mintegy 400 évvel ezelőtt láttak neki a grandiózus feladatnak, hogy a várost az Alpoktól északra fekvő területek barokk gyöngyszemévé varázsolják. Az épületek és a városkép kialakításához a pompázatos Róma szolgált mintaként. Ennek köszönhetően olasz mintára és olasz építőmesterek segítségével épültek fel a Salzburgot ma is meghatározó épületek: a dóm, a templomok, a kápolnák, a kolostorok és a temetők. A szinte egymást érő díszes építmények és egyházi épületek, valamint az óváros tágas terei Róma városképére emlékeztetnek. A hercegérsekek tették le az alapkövet Salzburg mai kinézetéhez, amelyet városépítészeti remekműként 1997-ben az UNESCO is felvett a kulturális világörökségek listájára.

De bármely pontját is vesszük szemügyre Mozart városának, bizton nem fogunk unatkozni.

 

További infó: www.salzburg.info/salzburgcard

www.salzburg-tourguide.com

Fotók:
Fahrrad-Salzach (c) Tourismus Salzburg
Familie-Mirabell (c) Tourismus Salzburg
Kapitelplatz (c) Tourismus Salzburg
Vor_dem_Festspielhaus (c) Tourismus Salzburg