Főváros a természetben: Oslo

Oslo, a norvég főváros páratlan fekvéssel büszkélkedhet. Már az sokat elárul a városról, hogy több kisebb-nagyobb hangulatos dombra épült, területének tekintélyes részét erdő borítja és fjordok ölelik körül, így a tehetősebbek akár yachtjaikon is járhatnak munkába. De milyen is Oslo voltaképpen? Fedezzük fel, megéri.

 

travelzona_Oslo33

Közel a természethez

A mintegy 600 ezer főt számláló norvég főváros, Oslo több mint 1000 éves múlttal büszkélkedhet. A legenda szerint a várost III. Harald norvég király alapította 1049-ben, de a régészek már az az előtti korból is találtak civilizációra utaló bizonyítékokat.
Mindenképpen megéri egy hosszú hétvégét eltölteni Európa egyik legzöldebb fővárosban és megismerni parkjait, erdeit, múzeumait, királyi kastélyát vagy akár a hangulatos Akersbrygge kikötőt.

travelzona_Oslo34

Oslo igen nagy területen nyújtózkodik el, amelynek tekintélyes részét a természet „birtokolja”: erdők, dombok, tavak.  Már az sokat elárul az idilli környezetről, hogy a város közigazgatási határán belül negyven sziget, valamint több mint háromszáz kisebb-nagyobb tó található.

És ez azért óriási dolog, mert újkori kutatások is bizonyítják, hogy a nagyvárosokban élők mentális egészségi állapotát milyen jelentős mértékben befolyásolja a természetközeli életmód és a zöld környezetben eltöltött idő. Ezáltal sokkal jobb életminőségük lehet.

 

travelzona_Oslo9

A múzeumsziget és társai

Mivel egész Norvégia – beleértve a fővárost is – a magyar pénztárcákhoz mérten méregdrága (néhány éve még a világ legdrágább fővárosa címmel is büszkélkedhetett.), így mindenképp megéri néhány napra kiváltani az Oslo Passt.

travelzona_Oslo40

Az Oslo Pass voltaképpen egy kombinált Jolly Jocker, amelynek birtokában ingyen vehetjük igénybe a tömegközlekedési eszközöket, ingyen látogathatunk számos múzeumot és nevezetességet, sőt még parkoláskor is kedvezményt kaphatunk, ha fejünkbe vesszük az autóbérlést. Bár a városban autó helyett inkább busszal, hajóval vagy komppal érdemes utazni.

travelzona_Oslo31
Ez utóbbi például praktikus lehet, ha szándékunkban áll felfedezni Oslo múzeumszigetét, vagyis a Bygdøy félszigetet. Itt találhatók ugyanis többek között olyan híres múzeumok, mint a Fram Múzeum, a Norvég Tengerészeti Múzeum, a Kon-tiki Múzeum, a Viking Hajók Múzeuma vagy akár a Néprajzi Múzeum. Mind-mind felejthetetlen élményt okoz. És ha Oslóban esik az eső – ami gyakran megtörténik – az egyik legjobb kikapcsolódás a múzeumlátogatás.

travelzona_Oslo32

A sokat látott Fram

Míg a „Viking Múzeumban” megcsodálhatjuk a gondosan és mívesen faragott évszázados hajókat és a vikingek használati eszközeit, addig egy másik épülettel arrébb már a híres Kon-tiki hajó sorsán merenghetünk, a Fram Múzeumban pedig olyan világhírű felfedezők és sarkkutatók hajóját és relikviáit nézhetjük meg, mint Fridtjof Nansen vagy Roald Amundsen. Az ember szinte beleborzong, ahogy bejárja a Frammot és betekint Nansen kabinjába…

travelzona_Oslo35

A híres Kon-tiki

Egy nem mindennapi park élményei

 

travelzona_Oslo24

Mindenképpen keressük fel a megosztó és „polgárpukkasztó” a Vigeland- szoborparkot (Frogner park), ahol több mint kétszáz extravagáns, meghökkentő szobor „kel életre” a szemünk előtt. A bronzból és gránitból készült szobrok Gustav Vigeland (1869-1943) szobrászművész alkotásai: a szoborcsoportok általában ember legkülönfélébb érzelmeit és viselkedési formáit (dühkitörés, mosoly, gyengédség, stb.) meséli el. A művész kívánsága volt, hogy a parkot mindenki ingyenesen látogathassa, de nem csak ezért lett a város egyik emblematikus helye, népszerű látványossága.

travelzona_Oslo21

travelzona_Oslo20

 

Kastély és kikötő

A Városházára is érdemes vetni egy pillantást, hisz minden évben itt adják át a Nobel-békedíjat.

travelzona_Oslo13

És ha már a híres épületeket vesszük górcső alá, időzzünk el az Akershus várkastélynál, valamint a Királyi kastélynál is (Slottet). Ez utóbbinál, ha szerencsénk van, még a látványos őrségváltást is átélhetjük.

travelzona_Oslo12

Őrségváltás

 

travelzona_Oslo27

Ha időnk engedi, keressük fel a Holmenkollen síugrósáncot, amely kissé távolabb van a városközponttól, de szép út kanyarog fel, és nem mindennapi látvány közvetlen közelről felnézni egy síugrósáncra, sőt egy interaktív kiállítás keretében még szimulációs játékot is játszhatunk.

travelzona_Oslo8

Az oslói városnézés elképzelhetetlen a kikötő felkeresése nélkül. Az Akersbrygge kikötőben a felhőtlen szórakozásé és kikapcsolódásé a főszerep. Itt egymást érik a jobbnál-jobb bárok és éttermek, de a gyermekek is autentikus játszótereken mulathatják az időt.

TIPP: Ha korán érkezünk, a kikötőben még friss halat is vásárolhatunk a helyi halászoktól.

 

travelzona_Oslo3

travelzona_Oslo2

Különös szoborpár a kikötő egyik éttermében

 

Ezt nézd meg még Oslóban:

Munch Múzeum
bevásárlóutca (Karl Johans gate)

botanikus kert (Tøyen városrészben)

Tudtad?
Oslo göröngyös és hosszú történelme során háromszor is nevet váltott. 1624-ben IV. Keresztély dán király után kapta a Christiania nevet, amely 1878-ban a Kristiania névre módosult, 1925-től hívják a norvég fővárost Oslónak.

 

Tömegközlekedés

Oslo kiváló közösségi közlekedéssel büszkélkedhet. A következő közlekedési eszközökkel utazhatunk: busz, metró, villamos, hajó, komp és igen fejlett a kerékpár-úthálózat is. Mint ahogy említettük, a vonaljegyek nagyon drágák, így érdemes inkább városkártyát vásárolni.

travelzona_Oslo1

Érkezés repülővel:

A fapados járatok (Wizz Air, Ryanair) többsége főleg a Sandefjord Airportra érkezik. Minden órában megy vonat Torp állomásról Oslo főpályaudvarra, amelynek menetideje kb. 1 óra 40 perc. A reptérről az állomásra a Shuttlebus 4 perc alatt repít át, amelyért nem kell fizetni, mert a vonatjegy árában ez is benne foglaltatik.

Oslo büszkeségei:

Henrik Ibsen (1828–1906) drámaíró
Fridtjof Nansen (1861–1930) Nobel-békedíjas sarkkutató, felfedező
Gustav Vigeland (1869-1943) szobrász, akinek művei megtekinthetők a Vigeland-parkban
Edvard Munch (1863–1944) festőművész

 

Képgaléria:

« 1 A 2 »