Egy hófehér karcsú szépség: Szent Magdolna Árpád-kori templom

Az Országos Kéktúra Balaton-felvidéki nyomvonalán, Hévízen, az Egregyi „hegyen”, idilli környezetben, szőlészetek és borospincék felé magasodik az ország egyik legbájosabb Árpád-kori temploma, amely a Szent Magdolna névre hallgat.

travelzona_Szent_Magdolna_Templom_Heviz22

Ha a régióban járunk, mindenképpen érdemes egy pillantást vetni e bájos hófehér szépségre. A maga puritán egyszerűségében álló, megejtően szép templom kiválóan illeszkedik a tájba, közvetlen környezetében lévő sírkövek pedig még inkább erősítik az épület és környezete között érződő harmóniát.

travelzona_Szent_Magdolna_Templom_Heviz25

A kiváló fekvésű üdülőváros, Hévíz több csodás templommal is büszkélkedhet. Egyike ezeknek a Szent Magdolna templom, amelyet – a történészek kutatásai alapján – 1340-es években említették először írásos dokumentumok, de a kutatók feltételezik, hogy a templom a XIII. század környékén épülhetett,  és az építők nem mentek messzire a nyersanyagért, hanem praktikus módon a pannon vidék homokkövét használták.

travelzona_Szent_Magdolna_Templom_Heviz14

A déli bejáratnál egy tábla hirdeti, hogy az Árpád-kori templom 1965-ben egy felújításon esett át, amely az Országos Műemléki Felügyelőség égisze alatt zajlott. Ekkor kapott a templom autentikus padokat, és ekkor erősítették meg a karzatot.

travelzona_Szent_Magdolna_Templom_Heviz7

Isten e csodás hajlékát sem kímélték az évszázadok, a történelmi idők alaposan megtépázták, így a XVI-XVII. századra elég siralmas állapotba került, és a „megmentő” újjáépítés csak az 1730-as években érkezett.

A renoválást értő és gondos kezek végezték, így fennmaradhatott az épület eredeti, középkori alakja.

travelzona_Szent_Magdolna_Templom_Heviz12

A háromemeletes nyúlánk templomtorony messziről vonzza a tekintetet, emeletenként váltakozva kettős és hármas ikerablakokon keresztül szűrődik be a fény. Az ablakok mívesen faragott oszlopai is figyelemre méltóak. A torony egyedi és különleges sisakja nyolcszögű, meghatározott élei jól elkülönülnek egymástól.

travelzona_Szent_Magdolna_Templom_Heviz24

Korabeli dokumentumok arról tanúskodnak, hogy a templom első védőszentjében Alexandriai Szent Katalint tisztelhettük, de a renoválását követően  templomot ismét felszentelték és ekkor kapta a Szent Magdolna nevet.

Isten szent helyére bebocsátást a déli oldalon kapunk, ahol egy igen figyelemreméltó, míves barokk ajtón keresztül léphetünk be.

travelzona_Szent_Magdolna_Templom_Heviz17

A templomhajó egy négyszög által bezárt területen nyúlik el. Jelenleg néhány padsor található benne, de már hosszú évek óta nem tartanak itt istentiszteletet.

Az épület északi oldalán fülkesor figyelhető meg, amelynek keletkezésére nincs pontos adat. A boltív vonalában íves falfestéssel díszítették a templomot, felette pedig a következő szöveg olvasható:

travelzona_Szent_Magdolna_Templom_Heviz11

RENEVATUM

EST ANNO DOMINI

1731

DIE 16 MARCI

A déli és a nyugati falakon is felfigyelhetünk kör szimbolikájú festésre, valamint a templom külső homlokzatát is festéssel díszítették, amely 1731-ben készült.

Ha körbejárjuk a piciny templomot, felfedezhetjük a román korabeli keresztelőmedence megmaradt részleteit.

travelzona_Szent_Magdolna_Templom_Heviz20

Felújítások:

A templom több restauráláson is átesett. Ezek sorrendben a következők voltak: 1731, 1860, 1912, 1965, 1991.

 

Képgaléria:

 

 

Itt találod a templomot:

8380 Hévíz, Egregyi utca