Jó szomszédi viszony: Córdobai virágos udvarok ünnepe

Május első felében minden évben kezdetét veszi a córdobai virágos udvarok ünnepe. Ilyenkor roskadásig telítettek virággal a meghitt belső udvarok, erkélyek Spanyolország egyik legszebb településén.

A córdobai belső udvarok eredetileg az egyszerűbb, több család által lakott házakhoz tartoztak: itt zajlott a családi élet jelentős része, volt benne kút és növényzet is, amit féltő gonddal ápoltak az ott lakók.

travelzona_Cordoba23

A córdobai virágos udvarok ünnepe a közösség összetartozásáról, a vendégszeretetről, az intimitásról és a fenntartható fejlődésről szól, az önzetlen együttműködés és a jó szomszédi viszony gyümölcse. Ez az ünnep a múltból ered, és a jelenen át a jövő felé ível.

travelzona_Cordoba26

1921-től a virágos udvarok már hivatalosan is versenyre kelnek egymással. Ezt a tradíciót most az UNESCO az Emberiség Nem Tárgyi Örökségévé nyilvánította. A verseny során hagyományos építészetű és felújított udvarok kategóriában is jelentkezhetnek a résztvevők.

travelzona_Cordoba21

A 2017-es verseny résztvevői mind Córdoba óvárosában voltak megtekinthetők, ami már önmagában is a Világörökség része. Aki a versenyre kíváncsi, jobb, ha alaposan, a részletekre is kiterjedő figyelemmel szemléli meg az udvarokat, azaz ez az ünnep a lassú nézelődésé, nem pedig a sietésé. A nagyobb kényelem érdekében hat kerületre a városvezetés osztotta a megtekintendő területet:

Alcázar Viejo, a Régi Erőd, vagy San Basilio negyed

A klasszikus córdobai virágos udvari negyed. Itt találhatók az első díjazott és a legismertebb virágos udvarok. Ez a kerület büszkélkedhet a legtöbb virágos udvarral.

travelzona_Cordoba36

Zsidó negyed és San Francisco negyed

Ez a terület nagyon közel található a San Basilio negyedhez. Itt is mindig több virágos udvar nevezik a versenyre, de úgy készüljünk, hogy a negyed területe nagyobb, itt bizony sétálni kell a látnivalók között.

travelzona_Cordoba29

Santa Marina és San Augustín

Klasszikus córdobai negyedek, ahol tradicionális udvarokat szemlélhetünk. Kétség kívül, az egyik legvonzóbb célpont lesz látogatásunk során.

travelzona_Cordoba9

San Lorenzo

Itt is több udvarra tekinthetnek be a látogatók ebben a negyedben. A gyönyörű udvarokon kívül a negyed kiváló lehetőséget nyújt egy kis falatozásra és hűsítő italok elfogyasztására is.

travelzona_Cordoba18

Realejo-Regina

Córdobának ez a negyede egy kissé kevésbé ismert, itt az ideje, hogy felfedezzük szépségét. Megéri.

travelzona_Cordoba17

San Pedro és Santiago

A San Pedro és Santiago negyed az udvarokon túl szűk utcácskáival, kis, intim tereivel hívja fel magára a figyelmet.

travelzona_Cordoba12

Kovácsoltvasrácsok és erkélyek versenye

2017-ben a virágos udvarok mellett 27 rács és erkély nevezett a virágos rácsok és erkélyek kategóriában. A rácsok és erkélyek 200-900 eurós díjat nyerhetnek hat kategóriában.

travelzona_Cordoba28

 

Egyéb programok

A virágos udvarok versenye alatt kinyitnak a középületek udvarai is: sok közülük valóban figyelemre méltó és mind nagyon gondozott. A Régészeti Múzeum kertjében például kulturális programok is voltak. Ilyenkor a város tele van élettel: zenei események (flamenco gitár, flamenco tánc és ének), valamint színházi előadások elevenítik meg az utcákat.

travelzona_Cordoba15

Képgaléria:

« 1 A 2 »