Keszthely: a Festetics-kastély

Azzal talán mindenki egyetért, hogy Keszthely hazánk egyik legszerethetőbb városa: nem csupán a Balaton közelsége és népszerű Szigetfürdője miatt közkedvelt, hanem történelmi helyszínei miatt is, amelyek közül a Festetics-kastély a leghíresebb.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely41

Keszthely sokat köszönhet ideális fekvésének: a Balaton nyugati csücskében megbújó emberléptékű kisváros kiváló támaszpontul szolgálhat egy balatoni pihenéshez, a közeli Kis-Balaton felfedezéséhez, valamint a Balaton-felvidék bejárásához is.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely31

A Festeticsek színre lépése

Már az újkőkor küszöbén jó érzékkel vetették meg a lábukat itt az emberek, amelyről több tucat régészeti ásatás is tanúskodik. A település az évszázadok alatt folyamatosan változott és fejlődött, rengeteg kulturális és történelmi értéket hozott létre és teremtett meg.
Kétségkívül a város éke a Festetics kastély, amely évente több tízezer látogatót vonz a balatoni kisvárosba. Csak magáért a kastélyért is érdemes felkeresni Keszthelyt, s miközben a meseszép természetvédelmi területként „funkcionáló” kastélyparkban bóklászunk, joggal vetődhet fel a kérdés, hogy hogyan kerültek erre a vidékre a Festeticsek.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely46
A XVIII században a város és a körülötte lévő birtokok javarészt a Pethő családot gyarapították, de az 1740-es években Festetics Kristóf megvásárolta ezeket a területeket a főúri családtól, így Keszthely is a Festeticsek fennhatósága alá került. A Festeticsek nagyon megkedvelték a várost és környékét: hosszú távra terveztek, így a birtok megszerzése után néhány évvel, 1745-ben elkezdték a kastély építési munkálatait.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely14

Egy lenyűgöző barokk kastély

A barokk stílusú Festetics-kastély tekintélyes méretekkel rendelkezik, így ha hazánk kastélyait méretük alapján rangsorolnánk, akkor ez a kastély a képzeletbeli dobogó harmadik fokán állna. A több tucat szebbnél szebb helyiségből álló kastélyt a hosszú évtizedek alatt megtépázta a történelem, így számos alkalommal átépítették vagy kibővítették.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely25
A Festeticsek keze nyoma tetten érhető a kastély építése során: a család mindegyik felmenője vagy hozzárakott, vagy elvett belőle valamit. Például Festetics Kristóf nevéhez fűződik a kastélyszárnyak kibővítése, Festetics (I.) György a déli szárny felépítéséhez nyújtott hathatós segítséget, Festetics (II.) Tasziló pedig nemcsak hogy jelentősen megnövelte az épület nagyságát, hanem innovatív módon központi fűtést és vízvezetéket is szereltetett bele.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely15

A Festeticsek közül talán Festetics (I.) György tett a legtöbbet a kastélyért, a kultúráért és a művészetekért, ezt méltányolandó, az ő egész alakos bronzszobra díszíti a kastélyparkot.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely30

Festetics (I.) György

Sajnos a kastély berendezésének legnagyobb része a világháborúk alatt megsemmisült vagy eltűnt. Ennek ellenére azért számos főúri szalont és lakrészt csodálhatunk meg a korabeli enteriőr pompájában.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely17

 

Könyvtár, hintókiállítás, pálmaház és társai

A ma U-alakú épületkomplexum számos állandó és ideiglenes kiállításnak ad otthont. Igen figyelemreméltó az ún. Helikon könyvtár, amelynek építését Festetics (I.) György kezdeményezte. A könyvtár több mint 80 000 kötettel büszkélkedhet és a helyiség eredeti berendezése is külön értéket képvisel. Érdemes megjegyezni, hogy a könyvtár legrégebbi könyve Thuróczy János nevéhez fűződik: Chronica Hungarorum (1488)

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely21

A pár éve megnyílt Amazon Ház Látogatóközpontban „Főúri utazások, úti kalandok” címmel betekintést nyerhetünk a korabeli utazások históriájába. A hintókiállításon félszáz főúri hintóban és szánban gyönyörködhetünk, a vadászati kiállításon pedig az öt kontinens számos vadtrófeáját vehetjük górcső alá. Aki viszont a növényeket kedveli, az a Pálmaházban nézelődhet kedvére a különleges növények között.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely35

Idill a kastélyparkban

A Festetics-kastély parkja is megér egy misét, hiszen kiválóan megszerkesztett. A kastély közvetlen közelében mértani pontossággal megtervezett franciakertben sétálhatunk, amelyet ahogy távolodunk az épülettől, vadregényes angolpark vált fel.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely33
A parkban található idilli tavon átívelő hídon átsétálva premier plánból csodálhatjuk meg a kastély épülettömbjét, miközben alattunk aranyhalak lubickolnak. A francia kertet feldobják a látványos szökőkutak és – szó szerint – színesítik a harsány színekben pompázó virágok.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely47

Ha telítődtünk a látnivalókkal, valamint a kiállítások gazdag anyagával, a gyomrunk viszont korog az ürességtől, térjünk be a kastély cukrászdájába, ahol autentikus környezetben egy finom sütemény és egy kellemes kávé mellett ücsöröghetünk.

travelzona_Keszthely_Festetics_kastely6

Érdekes:
A patinás kastély gyakran szolgál esküvők helyszínéül, de már több filmet is forgattak itt, például a Hídember néhány jelenetét.

Cím:

Keszthely, Kastély u. 1, 8360

Nyitvatartás:

október 01. – április 30. kedd – vasárnap  10.00 – 17.00
május 01. – június 30. hétfő – vasárnap  10.00 – 17.00
július 01. – augusztus 31. hétfő – vasárnap: 9.00 – 18.00
szeptember 01. – szeptember 30. hétfő – vasárnap 10.00 – 17.00

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Térkép: