A tulipánok és szélmalmok országa: Hollandia

Viccesen szoktam mondani, hogy olyan mélyen még sosem voltam magam alatt, mint Hollandiában: ülsz az autóban, bámulod a gps magasságmérőjét, ami folyamatosan mínuszban jár. Persze azért néha „feljössz” a tengerszint fölé, de bárhol is vagy az országban, mindenhol csodákra lelsz.

travelzona_Hollandia16

A kicsiny területű Hollandia – területe kisebb, mint Magyarország fele – szinte minden szeglete csodákat rejt. Kis túlzással az autót nem tudod felkapcsolni négyesbe, mert ismét jön valami látványosság: egy meseszép városka (pl. Monnickendam, Giethoorn, Delft, Marken stb.), egy idilli liget, egy izgalmas tengerpart, egy tekintélyes lapátokat forgató szélmalom, vagy a németalföldi festők ecseteit oly sokszor megihlető tájkép, amelyek mellett csakúgy nem suhan el az ember.

travelzona_Hollandia29

Hollandia nem a hegyeiről ismert! Mondhatjuk, hogy az ország „ősidők” óta viaskodik a vízzel: vagy éppen szimbiózisban él vele? Hozzáállás kérdése, hogy mely fogalmat is hangsúlyozzuk. Egy biztos, a víz sokat formálta Hollandia arculatát, megjelenését, köszönhető ez az ország számos helyszínén megfigyelhető poldereknek is. Városait, falvait, régióit csatornák szövevénye hálózza be, amelyeket zsilipek, kisebb-nagyobb praktikus hidak, malmok színesítenek.

 

travelzona_Hollandia6

Felnyíló híd az autópályán

A csatornákon átívelő hidak alkalmakként megnyílnak, utat engedve a hajóforgalomnak, majd ismét bezárulnak, hogy az autóutak, járdák és utcák ismét zavartalanul bonyolítsák forgalmukat. Akarva, akaratlanul a víz folyamatosan alakítja, formálja az ország építészetét, megjelenését.

travelzona_Hollandia3

Polder: földhódítás a tengertől
Mi az a polder? A polder egy olyan alacsonyan fekvő földterület, amely a tenger szintje alatt húzódik. A poldereket az ember tevékenysége által (gátak építésével, zsilipek működésével, vízszivattyúzással) „nyeri el” a tengertől, így nagyobb szárazföldi terültre tesz szert. Hollandia eklatáns példa arra, hogy a polderekkel hogyan tudott nagyobb szárazföldi terültekre szert tenni.

 

Szinte nincs olyan település, amelyet ne szőne át pókhálószerűen a csatornarendszer. Ennek egyik legszebb példája Giethoorn. A fővárostól, Amszterdamtól északkeletre fekvő idilli település igazi turistalátványosság: csónakázni a csatornákon a pompásabbnál pompásabb házak között felejthetetlen élmény.

travelzona_Hollandia5

 

Tipp: Ha nem akarunk óriási turistaáradatba beleolvadni, inkább a korai vagy a késő délutáni órákban keressük fel ezt a kis ékszerdobozt.

travelzona_Hollandia41

Ne hagyjuk ki Kinderdijket sem, ahol egymás hegyén-hátán állnak katonás sorban a szélmalmok. Kinderdijk első malmai 1700-as évek közepén épültek, és többjük még ma is működőképes állapotban van. Nem csoda, hogy a terület az UNESCO Világörökség részét képezi. Ha szeretjük a bringázást, Kinderdijket bringával is felfedezhetjük.

travelzona_Hollandia42

 

Hollandia szerethető helyei: Leiden, Marken, Monnickendam és társai

Hollandia-szerte festői városok és takaros és csinos falvak csábítanak a városnézésre, valamint a pihenésre. Mindegyik település egyedi és különleges. Leident a legtöbb útikönyvben Észak Velencéjeként találjuk meg: ha házait és utcácskáit megcsodáljuk, megállapíthatjuk, a fenti jelző nem is áll messze a valóságtól.

travelzona_Hollandia36
De szép idilli sétát tehetünk a bájos halászfaluban Monnickendamban is, ahol megízlelhetjük a helyben készült híres füstölt angolnát is. Marken halászfalvacska egymáshoz ragasztott elbűvölő házacskái, girbegurba utácskái szintén idilli képben tűntetik fel a holland valóságot, igaz, ide nem nagyon tudunk olyan időpontot választani, amikor ne lenne tele turistával. A falvacska első házait a XV. század közepén emelték.

travelzona_Hollandia27

Tipp: Keressük fel Markenben a kikötő mögött húzódó utcákat, ahova kevesebb turista merészkedik el.

 

travelzona_hollandia67

A holland tulipán messze földön híres. Április, május a legideálisabb időszak, ha tulipántengert szeretnénk látni…

travelzona_hollandia_tulipan
Volendam szintén egy „kötelező kűr” a holland út során, ahol a nyüzsgő utcák forgatagából kissé kiszakadva, azt is megtudhatjuk, hogyan készítik az autentikus holland sajtot.

travelzona_Hollandia19
A hangulatos Deft főterén viszont egy ügyes kezű holland úriembertől a híres holland fapapucs készítésének fortélyait leshetjük el, sőt meg is vásárolhatjuk tőle az elkészült példányokat. A város több mint félezer történelmi épülettel büszkélkedik, így nem nagyon pihentethetjük a fényképezőgépünket, no és persze a kereskedők legtöbbjénél bevásárolhatunk az elmaradhatatlan kék-fehér porcelánból is.

travelzona_Hollandia39
Sajtból van a… város

Edam nevét megemlítve pedig óhatatlanul a kiváló minőségű holland sajt ugrik be a legtöbbünknek, jó lehet a város több szép XIV században épült templommal is dicsekedhet, köztük a sajtmázsaházzal (Kaaswaag). Egyébként a ház körüli területen tartják szerdánként a sajtpiacot. Érdemes megjegyezni, hogy a város a sajteladási jogot Orániai Vilmostól kapta.

travelzona_Hollandia22
Goudában csütörtökön, Alkmaarban pedig péntek rendezik a fergeteges sajtpiacot. Ilyenkor ováció közepette „dísz-hollandba” öltözött hordárok cipelik fura szerkezeteiken a sajtokat.

travelzona_Hollandia11

Heti sajtpiacok:
Edam – szerda
Alkmaar – csütörtök
Gouda – péntek

Ha szeretnénk megtekinteni a városokban egy autentikus sajtpiacot, érdemes korán kelni és már 7-8 órakor a helyszínen lenni, így még láthatunk és élvezhetünk is valamit ebből a nem mindennapi forgatagból.

travelzona_Hollandia1

Zaanse Schans a holland Szentendre

Amszterdamtól északra mintegy 15 km-re találjuk a hollandok szentendrei skanzenjét, vagyis Hollandia egyik leghíresebb szabadtéri múzeumát. Itt gondozott, ápolt kertekre, takaros házakra bukkanhatunk, de betekintést kaphatunk arról is, hogyan készítik a méltán híres holland sajtot, vagy éppen a kenyeret. A szélmalmok és jellegzetes ódon házak között sétálni felér egy időutazással. Persze, ha elfáradunk, beülhetünk egy kávéra vagy némi harapnivalóra a múltidéző helyszínek egyikébe. Zaanse Schans Hollandia egyik leglátogatottabb turistalátványossága, így érdemes itt is korán érkezni, ha elkerüljük a tömegturizmust.

travelzona_Hollandia38

Texel: a nyugalom és a béke szigete

Az Északi-tengerben Texel a nyugalom szigete, egy meghitt zug, amit a madarak is már jó régen felfedeztek: megszámlálhatatlan madárfaj vert itt tanyát, vagy használja a sziget háborítatlan részeit költőhelyül. Éppen ezért a madarak szigetének is hívják. A sziget tekintélyes területe természetvédelmi oltalom alatt áll, de sok szép túraútvonal és bringaútvonal nyújt kiváló alkalmat a sziget felfedezésére.

travelzona_Hollandia9

Természetesen a gyakori viharos szélben és a hideg tengerben nem mindig lehet megmártózni, így a leleményes sportimádók kitaláltak egy errefelé igen közkedvelt sportot, a Dutch kitebuggyt. E sport szerelmesei boszorkányos ügyességgel és őrült sebességgel irányítják speciális járműveiket a tengerpart homokjában.

 

travelzona_hollandia_55

Komoly nemzetközi versenyeket is szerveznek e sportágban. Az aktív sportok kedvelői pedig az ár-apály sétának hódolnak: a Watt-tenger minden képzeletet felülmúló formációkat hoz létre ár-apály idején, és ilyenkor a helyi lakosok hosszan besétálnak a tengerpart vízmentes részére. Texel De Koog nevű strandja megér egy misét, ha jó az idő. A sziget északi végében álló világítótoronyba pedig érdemes felkapaszkodni, ahonnan a végtelen tengert pásztázhatjuk és elmélázhatunk azon, miként verik a hullámok szünös-szüntelen a vízfelszínt, és hogy nem csupán az Alpok csúcsai csodálatosak, hanem a lapos Hollandia is.

travelzona_Hollandia8

Mikor utazz?

Aki szereti a téli sportokat, azoknak felejthetetlen élményt jelenthet, ha a téli befagyott csatornákon korizhat egy jót, egyébként tavasztól szeptemberig kellemes a hőmérséklet, persze szél- és esőkabátot ne felejtsük ki a csomagunkból.

travelzona_Hollandia25

Utazás:

repülővel: a fapados légitársaságok már több hollandiai városba indítanak járatokat Budapestről, ahonnan akár vonattal, busszal vagy bérelt autóval utazhatunk tovább.

travelzona_Hollandia20

saját autóval: nyáron ideális lehet saját autóval útra kelni, Hollandiában jók az utak, és északon hosszabbak a nappalok, így egész sok minden beleférhet egy napba.

Tipp: Ha utunkat április-május időszakára szervezzük, akkor az országban terített tulipánszőnyegben gyönyörködhetünk. Szinte mindenhol nyílnak a változatos színű virágok.

Képgaléria:

« 1 A 2 »