Memento Mori: a váci múmiák titkai

A meseszép Dunakanyar bal partján elterülő Vácot sok mindenért érdemes felkeresni. Csodás fekvése, emberléptékű utcácskái, a város hangulata mind-mind hatalmába kerítik a látogatót, de ha nemcsak felületes szemlélői szeretnénk lenni a városnak, hanem szándékunkban áll felfedezni annak kultúrtörténeti kincseit is, mindenképpen tekintsük meg a Tragor Ignác Múzeumban a Memento Mori kiállítást is, amely Vác történetből mesél el egy rejtélyes epizódot.

travelzona_vac_memento_mori37Vácott szünös-szüntelen valamilyen városszépítő munka zajlik. Mindez annak érdekében, hogy a történelmi emlékeket méltóképpen megőrizzék és még élhetőbb, szerethetőbb város váljék a gazdag történelmi múlttal rendelkező Vácból. Így volt ez korábban is, és épp egy ilyen építkezés során bukkantak a kutatók bizarr és rejtélyes leletekre.

travelzona_vac_memento_mori29

1994-ben a Domonkos templom renoválási munkálatai során a munkások egy titokzatos kripta nyomait fedezték fel a mélyben. A kripta majd másfél évszázadig Csipkerózsika-álmát aludta, és a kedvező klímának köszönhetően az elhunytak a csodával határos módon kiváló állapotban mumifikálódtak. Az ide temetett személyek között a régészek találtak nőket és férfiakat, de gyermekeket is különböző társadalmi rétegekből.

travelzona_vac_memento_mori22

A viszonylag nagy kiterjedésű kriptában több, mint 250 (pontosan 262) színes, mívesen megfestett koporsót fedeztek fel.

travelzona_vac_memento_mori26

Az értékes és felbecsülhetetlen leleteket kiemelték és DNS-vizsgálatoknak vetették alá.

A vizsgálatok megállapították, hogy a halottakat vélhetően a XVIII. század közepétől a XIX. század elejéig temették ide.

travelzona_vac_memento_mori1

Utazás a mélybe, a múlt bugyraiba

A főtér egyik sarkában megbújó ház hűvös pincéjébe leereszkedve szembesülhetünk a “Memento Mori” kiállítás szakrális anyagával. A gondosan és jó ízléssel kialakított bemutatóhely méltóképpen állít emléket azoknak a holtaknak, akiket a felfedezett kriptában helyeztek örök nyugalomra.

travelzona_vac_memento_mori18

Sok elhunytat a koporsójuk feliratából sikerült azonosítani. A jó állapotban fennmaradt koporsókat szépen megfestették és míves vasalásokkal is díszítették.

travelzona_vac_memento_mori2

A meglepően jó állapotban fennmaradt, mumifikálódott holtestek úgy jöhettek létre, hogy a körülmények szerencsésen alakultak. A szellős, de hűvös hely és a fakoporsók mikroklímája is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az elhunytak testi maradványai ilyen kiváló állapotban konzerválódhattak.

A koporsókon Krisztus-ábrázolásokat és halálszimbólumokat figyelhetünk meg. A korabeli koporsókon, ládákon olyan halotti jelképeket is felfedezhetünk, mint a kasza vagy a gyertya.

travelzona_vac_memento_mori8

A  “Memento Mori” szabad fordításban pedig annyit tesz: „Emlékezz a halálra”

A kiállítóteremben természetesen nem látható az összes felfedezett mumifikálódott holtest, de egy szabómester mellett láthatjuk egy kisgyermek, valamint egy asszony földi maradványait is.

travelzona_vac_memento_mori10

A teremben lévő táblákon pedig olvashatunk a korabeli emberek halálhoz való viszonyáról és a temetkezési szokásokról.

A pince másik, de lényegesen kisebb kiállítótermében azokat a tárgyakat állítottak ki, amelyeket a megtalált holtak koporsóiban találtak: érméket, füzéreket és egyéb kegytárgyakat vehetünk górcső alá.

travelzona_vac_memento_mori20

Érdekes: A mumifikálódott holttestek rengeteg hasznos információval rendelkeznek a tudomány számára, ugyanis a mai kor fejlett orvosi eszközeivel (pl. DNS-vizsgálat, képalkotó diagnosztika) mélyrehatóan lehet vizsgálni, hogy az elhunytak halálát mi okozta, vagy életük során milyen betegségben szenvedtek.

travelzona_vac_memento_mori11

 

Jó tudni:

A Vácott talált mumifikálódott elhunytak földi maradványait a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában őrzik.

Cím:

Tragor Ignác Múzeum, Vác, Március 15. tér 19.

Képgaléria:

« 2 A 2 »