A bűbájos Český Krumlov

Csehország sok bájos városkával büszkélkedhet, de Český Krumlov talán az egyik legkülönlegesebb: egy igazi ékszerdoboz, ahol tetten érhető a történelem atmoszférájának és a XXI. századi vidéki cseh idilljének elegye. Český Krumlovot egyszer látni kell mindenképp.

travelzona_cesky_krumlov36

Dél-Csehország kedves városkái között minden kétséget kizáróan Český Krumlov a legnépszerűbb. A város kiváló fekvésének és történelmi épületeinek, sikátoros utcácskáinak és egyedi hangulatának köszönhetően rendkívül népszerű úti cél. Mesekönyvbe illő színházi díszletnek is beillő házai, utcácskái szívet melengetőek, idilliek. A város bebarangolása, megismerése kiváló alkalmat adhat egy tavaszi hosszú hétvége.

travelzona_cesky_krumlov37

Ezen a vidéken már a korábbi századokban is éltek emberek, de a város és környéke akkor bírt meghatározó jelentőséggel, amikor a középkorban kialakult a folyó vonzáskörzetében egy ígéretes kereskedelmi útvonal. Ez nagy lendületet adott a város fejlődésének.

travelzona_cesky_krumlov23

Český Krumlov atmoszféráján sokat srófol, hogy a várost kettészeli a vár alatt kígyózó Moldva, ezzel idilli látképet kölcsönözve a mesekönyvekbe illő házacskáknak. Már-már giccsesen szép reneszánsz épületei ámulatba ejtik az embert.

travelzona_cesky_krumlov17

Az óváros történelmi épületei között kószálni felér egy időutazással. Nem véletlen, hogy 1992 óta Český Krumlov óvárosa az UNESCO Világörökség büszke részese.

travelzona_cesky_krumlov53

Mind a várból, mind pedig a vele átellenben lévő dombtetőről pazar kilátás nyílik a városka girbe-gurba sikátoraira, középkori ódon épületeire és a piros cserepes háztetőkre.

travelzona_cesky_krumlov9

A várárokban lévő medvék sanyarú sorsa ugyan kicsit szánalmasnak tűnik, de maga a vár mindenképp „megér egy misét”, hisz számtalan állandó és időszaki kiállítás nyújthat maradandó élményt, no és persze a kilátás.

travelzona_cesky_krumlov14

A XIII. században épült vár tornyába is megéri felmenni, amely a város meghatározó jelképe, és a város szinte minden pontjáról jó látható. Innen még grandiózusabb a panoráma.

travelzona_cesky_krumlov28

Ha szép az idő, tegyünk egy sétát a kastélyparkban is, ahol szép szökőkutakban gyönyörködhetünk.

travelzona_cesky_krumlov20

Ha a várban beteltünk a város látványával, ereszkedjünk le a macskaköves utcácskákba, majd kapaszkodjunk fel a Moldva másik partján álló dombra, ahol a XIV században épült, háromhajós Szent Vitus templomot csodálhatjuk meg.

travelzona_cesky_krumlov30

Útközben, ahogy átsétálunk a Moldván átívelő kőhídon, felfrissít minket a víz felől jövő kellemes fuvallat, és gyönyörködhetünk a partmenti kiülős éttermek és kávézók nyüzsgő életében. Mindenképpen üljünk be, akarom mondani ki egy teraszra, rendeljünk egy hamisítatlan cseh sört, és szívjuk magunkba a város hangulatát, pulzáló zsongását.

travelzona_cesky_krumlov11

Az óváros főtéren áll a városháza, amely szintén igen tekintélyes múlttal rendelkezik, hiszen a XVI. században épült. Homlokzatán több nemesi címer és Csehország címere is megfigyelhető. A címeren az alábbi latin írást bogarászhatjuk ki: Audi, vide et tace – si ves vivere in pace, ami magyarul annyit tesz: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.

travelzona_cesky_krumlov2

Érdekesség:

Český Krumlov neve ófelnémet nyelven Krumme Aue, ami szó szerint görbe mezőt jelent, utalva a Moldva kettős kanyarjára.

travelzona_cesky_krumlov3

Tipp:

A hosszú hétvégébe belefér České Budějovice felkeresése is, amely a városától 30 km-re délre fekszik. Ez a város is kedves belvárossal, jó éttermekkel és hangulatos kocsmákkal fogad.

travelzona_cesky_krumlov1

Nyári program:

Júniusban rendezik az Ötszirmú Rózsa Ünnepe elnevezésű fesztivált, ahol a reneszánsz kor kerül rivaldafénybe egy nagy dzsembori keretében.

travelzona_cesky_krumlov8

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

Térkép: