Gleccserek, fjordok és vízesések országa: a csodálatos Norvégia

Mintegy 19 évvel ezelőtt valamilyen rejtelmes fondorlatból vásároltam magamnak egy Skandinávia térképet, amelyet az évek folyamán olykor-olykor vettem, nézegettem. Megmagyarázhatatlan okokból Norvégia csipkézett partszakasza mágnesként vonzotta a szememet, s erősen megmozgatta fantáziámat. Többször eljátszottam a gondolattal, milyen jó lenne egyszer ezt a tájat bebarangolni…

travelzona_Norvegia21

Akkor még nem sejtettem, hogy ez az álom valóra válhat és én is megtapasztalhatom a fjordok és gleccserek különlegesen világát, gyönyörködhetek a bájos, fűtetővel fedett norvég házacskákban, s átadhatom magam az ősi szúette fatemplomok hangulatának.

travelzona_Norvegia5

Norvégia olyan ország, amelyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az ország a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik, lakossága 4,6 millió körül van. A norvégok mintegy 70 százaléka a partszakasztól 30 km-es sávban lakik. Az országnak vannak olyan belső részei is, amelyek szinte teljesen lakatlanok.

travelzona_Norvegia35

A norvégok a „természetben”, a szabadban élnek, saját országukban rengeteget utaznak, és igazi lokálpatriótának tarják magukat. Ízig-vérig természetközeli emberek, akik nem abban mérik az élet értékét, hogy mekkora házat építenek. Általában kis alapterületű, bájosan színes vagy fűvel borított házaikat, nyaralóikat otthonosan rendezik be, de minduntalan keresik a lehetőségeket, hogy idejüket a szabadban tölthessék.

travelzona_Norvegia40

Ezt a hozzáállást nem nehéz megérteni, hiszen a hegyek, a fjordok, a tengerek, a gleccserek és a vízesések igazi Kánaánt jelentenek a természetimádó norvégok és a turisták számára. Egyébként itt található a Jotunheimen nemzeti parkban Észak-Európa legmagasabb pontja a Galdhøpiggen csúcs (2469 méter magas) is.

A tenger több mint 2000 kilométeren ostromolja az ország csipkézett partjait, s a fjordok szövevényes „útvesztője”mélyen behatol a szárazföld belsejébe.

Partvonala annyira tagolt, hogyha „kihajtogatnánk” több mint 25 000 km hosszú lenne. Annyi itt a víz, hogy a víztömegek által hajtott generátorok termelik az ország szinte teljes villamos energiáját.

travelzona_Norvegia12

 A fjordok nyugalma

 Norvégiát joggal nevezhetjük a fjordok és a vízesések országának. A fjordok tulajdonképpen mély, gleccservájta völgyek, amelyeket a jégkorszak után a tenger „töltött fel”. Különös atmoszférája van a hegyek és a tenger eme háborítatlan birodalmának.

Az ország több mint 100 fjordja között az egyik leghíresebb a Geiranger-fjord, amely az Unesco Világörökség része. A Geirangeren végighajózva a közeli hegyeken olykor gigászi vízeséseket pillanthatunk meg, amelyek a meredek sziklafalakról irtózatos erővel zuhannak a tengerbe, s nem kerülheti el figyelmünket néhány, a meredek hegyoldalba építettel valaha lakott, de mára már elhagyatott ház sem.

travelzona_Norvegia11

 

Különös érzés lehetett itt lakni, a meredek hegyoldalakban, szó szerint mindenféle településtől elszigetelten. E lelki nyugalmat árasztó környezetben kis szerencsével szirtisast is megfigyelhetünk.

travelzona_Norvegia14

A partvidék mentén a Golf-áramlatnak köszönhetően az átlagosnál magasabb a hőmérséklet, de több a csapadék is az ország belső területeihez képest.

Hegyek bűvöletében

 

travelzona_Norvegia48

Az ország hegyeinek kőzete részint gránitból és gneiszből áll, de a pala és a mészkő is számos helyen előfordul.

A Trollok fala többszáz méteres magasságával, stabil kőzetével kiváló adottságokkal rendelkezik, így a sziklamászók körében óriási népszerűségnek örvend. A hegység monumentális falait megmászni igazi profi teljesítményre vall.

A Troll-hágó hajtűkanyarjain felkapaszkodva az „Óriások ösvényén” az út közvetlen közelében csodálható meg a közel 200 méter magas, hatalmas erejű Stigfossen-vízesés is.

travelzona_Norvegia45

Aki szereti a hegyvidéket, az ne hagyja ki Norvégiába jövet az elbűvölő Rogaland vidéket sem, amelyet számos szigetecske, ezüstösen csillogó tavacska és romantikus tengeröböl tarkít. Innen egy – megszámlálhatatlan tavakkal – szabdalt fennsíkon juthatunk el a Kjerag monumentális hegyvidékére.

travelzona_Norvegia42

Kopár, sziklás meredek terepen, olykor vasalt (Klettersteig) szakaszokon 1,5 órai túra során kapaszkodhatunk fel a Kjeragnosen sziklateraszra, ahol döbbenetes kilátásban lehet részünk. Letekintve függőlegesen 1000 méteres mélység tátong alattunk, s a mélykék Lysefjord víztükre. Nem csoda, hogy ez a hely a világ egyik legkedveltebb bázisugró központja.

travelzona_Norvegia10

Innen már csak néhány percre található a két függőleges sziklafal közé szorult „elhíresült” kőtuskó (Kjeragbolden). A merészek ki is állhatnak a tetejére, bár előtte érdemes mérlegelni, mert aki ott meginog, annak nincs vissza út, mert örökre elnyeli a Lysefjord habja…

 

travelzona_Norvegia_55

Jégmezők és nemzeti parkok

Ha viszont a gleccserek „bűvöletében” élünk, keressük fel a Jostedalsbreen Nemzeti Parkot, ahol Európa egyik legnagyobb összefüggő jégmezeje található. Aki még nem látott „testközelből” gleccsert, azokban fantasztikus benyomást kelt a gleccserkapu és a gleccserhasadékok kékesen csillogó színe.

travelzona_Norvegia32

 

Meghatározó élményt nyújt a Hardangervidda nemzeti park is. E kopár, de mégis gyönyörű táj egyszerűségével rabul ejti az embert. Itt található Norvégia egyik legimpozánsabb vízesése, a Voringsfossen, amelyet mind felülről, mind pedig a folyómeder felől meg lehet csodálni.

travelzona_Norvegia22

 

Városimádóknak – Bergen

 A városimádók viszont ne hagyják ki Bergent. E régi Hanza-város Bryggen (rakpart) nevű városrésze az UNESCO kulturális világörökség része.

Bergen már akkor is fontos kereskedelmi központ volt, amikor a mai főváros Oslo, még csak „gyerekcipőben” járt.

travelzona_Norvegia18

A Bryggen városrész azért is különleges, mert a hajdani faházak, épületek nem skanzen-szerű múzeumot képeznek, hanem mind a mai napig lakják és használják őket. Van itt fodrász, kozmetikus, kisebb ajándékboltok, raktárak, irodák és magánlakások is. Bergenben érdemes „eltévedni” és bolyongani a fapallóval burkolt sikátorok között, egy kötélpálya pedig néhány perc alatt felrepíthet minket a város fölötti Flöyen hegyre, ahol pazar kilátás tárul a városra és a Bergen környéki fjordokra.

travelzona_Norvegia20

 

Hasznos infó:

Legideálisabb időpont az utazásra július- augusztus. Ezek a legmelegebb hónapok, és hosszúak a nappalok is. A nap csak néhány órára (3-4) bukik le. Az időjárás rendkívül változékony, így mindenféleképpen érdemes erre alaposan felkészülni.

Árak: Európa egyik legdrágább országa, így minden rendkívül sokba kerül.

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

 

Térkép: