Málta: az azúrkék tenger színes gyöngyszeme

Máltát minden bizonnyal jókedvében teremtette a Mindenható, hiszen már a fekvése is festői: a Földközi-tenger közepén fekvő meseszép szigetecske kiváló úti cél. Ha pedig felkeresed az azúrkék tenger eme gyöngyszemét, és izgalomba jössz a sok látnivalótól, lehűtheted magadat a tenger habjaiban.

DSC_1762

Törpeállam gigantikus látványosságokkal

A javarészt mészkőből álló sziget Szicíliától kevesebb, mint 100 km-re emelkedik ki a Földközi-tenger habjaiból. A törpeállamot több apró sziget alkotja, de csupán Málta, Gozo és Comino lakott.

DSC_2462

Málta az évszázados történelem során központi szerepet töltött be, így az ország városai történelmi helyszínei, erődítményei, várai, templomai és palotái igazán elkényeztetik az arra fogékony turistákat.

Málta igazi gyöngyszem, itt a tengerimádók is megtalálják számításaikat. És mivel a sziget nem nagy, így könnyedén bejárhatjuk akár már egy hét alatt is.

DSC_2178

Málta hosszú és izgalmas története során nagy népszerűségnek örvendett, több náció is fente rá a fogát. A neolitikumkori ember a szigeten való megjelenése után jártak itt főníciaik, rómaiak, franciák és britek is. Napóleon uralma után az 1814-es párizsi szerződés a Brit Birodalom részének tekintette a szigetet, amely csak 1964-ben nyerte el függetlenségét. A hosszú angol uralom miatt Máltán a hivatalos nyelv az angol.

DSC_0730

De mit érdemes megnézni Máltán?  – vetődik fel a kérdés. A sokszínű szigeten bizonyosan nem fogunk unatkozni, hisz gazdag kultúrája, lenyűgöző természeti adottságai senkit nem hagynak hidegen.

DSC_2315

Valletta – a főváros, amelynek szinte minden épülete történelmet lehel

Málta fővárosáról, Vallettáról a következőképpen vélekedik Sir Walter Schott Lord Byronnak írt levelében: „Egy gentlemenek építette város gentlemeneknek.”  És ebben a magvas mondatban sok minden benne van a közel 7000 főt számláló fővárosról. Meseszép történelmi épületei, kikövezett utcácskái, gigantikus erődei, pazar templomai és terei, valamint bájos éttermeinek atmoszférája könnyedén rabul ejti az embert.  Nem csoda, hogy a Marsamxett és a Nagy kikötő közé beékelődő várost az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

DSC_0798

Fotótipp: A Nagy kikötőre pazar kilátás kínálkozik a Felső Baracca kertből, ahol idilli séta mellett gyönyörködhetünk a lebukó nap meleg fényeinél az alattunk elterülő kikötőben, Sengleában és a St. Angelo Erődben.

DSC_2323

Valetta egyik leghíresebb történelmi temploma a Szent János Társkatedrális, amely szintén „megér egy misét”, csakúgy, mint a Nagymesterek Palotája, amely a lovagok főhadiszállásaként működött századokon át.

 

DSC_0961

Ne hagyjuk ki az Unesco Világörökség részét képező Hal Saflieni-i hipogeumot, amely a máltai megalitikus civilizáció legrejtélyesebb sírboltja. Az őskori építmény i.e. 3300 és i.e. 2500 között épült és több emeleten keresztül tűnődhetünk el a letűnt kor kultúráján. Ha szeretnénk felkeresni ezt a mesés helyszínt, mindenképpen foglaljunk előre jegyet, mert naponta csak nagyon kevés látogatót engednek be, és akinek nincs foglalása, annak esélye sincs bejutni.

DSC_2494

 

Máltai-kereszt: V. Károly római császár Máltát a Szent János lovagrendnek ajándékozta, az ő jelképük volt az a nyolcágú kereszt, amely később Máltai keresztként vonult be a történelembe. A nyolc ág üdvösségeket szimbolizál, a négy kar pedig a négy erényt jeleníti meg: bátorság, igazságosság, bölcsesség, mértékletesség.

 

DSC_1815

Marsaxlokk – egy fergeteges piac a színes hajócsodák között

Képeslapra illő színes ladikjai szépen ringatóznak a csendes halászfalu öblében. A tengerparton viszont évtizedek óta vasárnaponként óriási halpiacot rendeznek, ahol friss halakat, tengeri herkentyűket vásárolhatunk, sőt helyben sütött finomságokat, salátákat is fogyaszthatunk. Ennél frissebb nemigen lehet egy halétel.

 DSC_1885

A halpiac

DSC_1800


Sómedencék a tengerparton

DSC_1300

A sziget északi részén több helyen is megcsodálhatjuk, hogy a helyi lakosok hogyan nyerik ki a tengerből a sót. Sokak számára ez generációkról generációkra öröklődő életformává vált, a só pedig a megélhetést jelenti számukra. A sómedencék különleges képet mutatnak.

DSC_1270

Északon, a tengerparti úton haladva Wied Il-Ghasrit mindenképpen érdemes felkeresni. Ez Málta egyik legromantikusabb fürdőhelye, ahol egy különös tengeri csatorna vágott hosszú rést a sziget kőzetébe. Kristálytiszta, hullámoktól mentes tengervízben hűsíthetjük le magunkat a máltai forróságban. Ide csak autóval lehet eljutni, és az útjelző táblától még mintegy 15 perc séta vár ránk, de megéri.

DSC_1289

 

Ősrégi templomok nyomában

Aki Máltára látogat, semmiképpen se hagyja ki a sziget megalitikus templomait. Óriási élmény olyan ember alkotta épületek között sétálni, amelyek 4500 – 5600 évvel ezelőtt épültek. Sok közlök az Unesco Világörökség védelme alatt áll. A több mint egy tucat templom közül talán a leghíresebb a sziget déli részén álló Hagar Qim, valamint a Mnajdra. Ne lepődjünk meg, de Gozón is találunk egy ilyen templomegyüttest: a Ggantijat, amely egy hajdani ősi kultúra lenyűgöző nyomatéka.

DSC_1140

 

A Kék-barlang (Blue Grotto), Azúr-ablak és Dwejra szirtjei

DSC_1963

Sokan azért utaznak Máltára, hogy lássák a Kék-barlangot és a sziget más természeti szépségeit. A barlang környéki tengerpart is ámulatba ejtő, érdemes a fenti út melletti kilátópontról megcsodálni, de a parton pár euróért csónakkal kivisznek a helyi erők a barlangba és a partszakasz legszebb részeihez. A helyiek véleménye szerint a Kék-barlang a reggeli, délelőtti időben mutatja meg legszebb „kék arcát”, hisz a fényviszonyok akkor a legjobbak.

DSC_1941

Fotótipp: A fenti út melletti kilátópontról nézzünk le a mélybe és a végtelenbe tűnő tengerre.

DSC_1385

Sajnos Gozón a sziget ikonikussá vált Azúr-ablakát, amely egy csodálatos természeti képződmény volt a tengerben, 2017 tavaszán egy tengeri vihar végérvényesen megsemmisítette, így azt már csak képeslapról csodálhatjuk meg…

DSC_1377

Dwejra szirtjei

 

Mdina – békés andalgás Málta régi fővárosában

DSC_1691

Annakidején nemigen hagytak esélyt az ellenségnek, hogy bevegye Mdinát, mivel az egész várost egy rendkívül masszív kőfallal vették körül. A falon túl viszont egy bűbájos kis meseváros vár ránk rengeteg történelmi épülettel, színes boltokkal, kiváló éttermekkel, meghitt tavernákkal. Ha kanyargós szűk utcákon sétálgatunk és az épületeket figyelmesen megnézzük, az az érzésünk támadhat, mintha nem is ebben a korban élnénk, hanem visszarepültünk volna jó néhány évszázadot. Ettől az atmoszférától igazán szerethető Mdina.

 

DSC_1672
Fotótipp: itt van a sziget egyik legmagasabb pontja, így a falon lévő étterméből mesés panoráma tárul elénk, ahol nem tudjuk megállni, hogy ne nyomjuk meg az exponáló-gombot.

 

Rabat – a szomszéd

DSC_1525

Mdinából egy könnyed séta során át lehet menni Rabatba, hisz a két város gyakorlatilag összeér. Ez azért van, mert a hajdani időkben Mdina elővárosa volt Rabat. A város nevezetességei a Szent Pál templom, amely megejtően szép belsővel rendelkezik, és a földalatti katakombák, amelyek voltaképpen egyfajta temetkezési helyként szolgáltak a régmúltban. A város több szép utcácskával is büszkélkedhet, ahol öröm sétálgatni.

DSC_1560

 

Jó tudni:

Málta egyáltalán nem drága ország, úgyhogy nem szükséges vastag pénztárcát magunkkal vinni.

Területe: 316 km². Málta az Európai Unió tagja.

Málta éghajlata mediterrán, így a nyarak meglehetősen melegek, eső viszont alig esik. A nagy meleg miatt látogatásra a legideálisabb időszak a tavaszi és a kora őszi hónapokra esik.

DSC_0979

Autóval Máltán: Sok cég kínálja bérelhető autóit. Érdemes alaposan átolvasni a feltételeket, mert elég nagy különbségek vannak az egyes cégek ajánlatai között.  Autóval rugalmasabbak és mozgékonyabbak vagyunk, de jó azzal tisztába lenni, hogy sokszor nagy dugók alakulnak ki, valamint útjelző táblák hol vannak, hol nincsenek. E téren van még mit fejlődnie az országnak. A szigeten angol mintára a baloldali közlekedés van érvényben.

DSC_1333

 

 

DSC_1522

 

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

Térkép: