Drávaiványi: isteni templombelső a királykazetta alatt

A vadregényes Dráva-vidék, vagyis az Ormánság egyik aprócska falujában, Drávaiványiban bújik meg hazánk egyik legszebb festett kazettás református temploma. Ott jártamkor a helybeliek arról panaszkodtak, hogy a külföldiek hamarabb odatalálnak, mint a magyarok. Reméljük, idővel fordul a kocka.

travelzona_Dravaivanyi3

A települést hajdan Ivány néven emlegették, nevét egyes források szerint a terület földbirtokosáról Petrovszky Ivánról kapta, más „olvasatban” viszont az elnevezés Draskovics Iván gróftól származik.

travelzona_Dravaivanyi7

A Dráva folyótól csupán kőhajításnyira lévő település nevét, Drávaiványit a XIV. században találhatjuk meg írásos emlékként.  Az aprócska ormánsági település éli szokványos, csendes mindennapjait, az ide látogató vándor ingerküszöbét nem igen borzolja fel semmi, egy tény azonban izgalomba hoz mindenkit, aki beteszi ide a lábát. Az pedig nem más, mint a falvacska meseszép református temploma.

travelzona_Dravaivanyi15

Az ormánsági emberek joggal büszkék Drávaiványi „ékszerdobozára”, a falu meghitt hangulatú, késő barokk építészeti stílusú templomára.

Mivel az épület műemlékvédelem alatt áll, így óvják, vigyázzák, ennek megfelelően zárva tartják, de a kulcsot könnyen megszerezhetjük a közeli házak egyikében.

travelzona_Dravaivanyi12

A festett fakazettás templom 1792-ben épült, s erről tanúskodik a mennyezet közepét díszítő, koronára emlékeztető királykazetta felirata is, amely valósággal vonzza a tekintetet:

AZ UrNAK TEMPLOMA ÉPÜLT A F.II.dik JOSEF TSÁSÁR ÉS KIRÁLY KEGYELMESENGEDELMÉBÜL,FÖLDES URASÁGNAK,TEKINTETES, NSgos PETROVZXI SIGMOND ÉS JÁNOS URAKNAKJÓ AKARATJOKBÓL. AZ IVÁNYI SZ. EKLESIÁNAK TULAJDONMAGA(KÖL)TSÉGÉVEL és MUNKÁJÁVAL TISZTELETES T. BIRO A NO AK PREDIKÁTORSÁGÁBAN 1792 dikesz

travelzona_Dravaivanyi19

Isten hajlékának ezen mennyezetét pontosan százhatvanhét négyszög alakú kazetta színesíti. Soronként kilenc kazetta olvasható meg. A templom berendezése, gazdagon festett fakarzata, díszes Mózes-széke és szószéke is megér egy „misét”.

travelzona_Dravaivanyi5

A kazettákat léckeretek szegélyezik, amelyek összekötésénél mutatós fagombocskák díszelegnek.

travelzona_Dravaivanyi18

Híres a templom halfarkú sellős kazettája is, amelyen a női sellő alak jobb kezében kardot tart, mellé pedig csőrében olajágat tartó galambot és halat pingáltak a hajdani festők. Ez a különleges kazetta jelentősen eltér a többi nonfiguratív kazettától.

travelzona_Dravaivanyi9

Egyes feltételezések szerint- bár ez nem bizonyított – a templom kazettáit Gyarmati János vajszlói asztalos készítette, s feltehetően a Kóróson és Kovácshidán található festett kazettás templomok kazettáit is ő festette.

travelzona_Dravaivanyi17

Képgaléria:


Térkép:

Az Ormánság festett kazettás templomai:

Adorjás, Drávaiványi, Kovácshida, Kórós