Edinburgh: Harry Potter szülővárosa

Skócia fővárosával nemcsak fiatalos lendülete, nyüzsgő bárjai és történelmi épületei miatt eshetünk szerelembe, hanem emberléptékű atmoszférája, családias hangulata miatt is. Jó itt a városi forgatag részesévé válni.

travelzona_Edinburgh40

Edinburgh Glasgow-tól keletre, közel egyórányi autó-, illetve vonatútra fekszik, a Forth folyó közelében. Nem járunk messze az igazságtól, ha első benyomásra úgy tűnik, mintha Edinburgh több kisebb-nagyobb dombra épült volna.  Ez voltaképpen azzal magyarázható, hogy a város hajdanán különböző magasságú területekre terjeszkedett és fejlődött.

travelzona_Edinburgh36

A települést írásos dokumentumok először a VI. században említik, és fejlődésének köszönhetően már a XV. században már Skócia fővárosa lett. A sorscsapások a történelem olvasztótégelyében nemigen kímélték a várost: többször feldúlták, kifosztották, de tűzvészek és csaták is hosszú ideig nyomot hagytak rajta. Ma viszont már egy nagyon szerethető skót metropoliszt ismerhetünk meg benne.

travelzona_Edinburgh8

Az UNESCO Világörökség része

A város igen hosszú és gazdag történelemének köszönhetően megőrizte ódon épületeit, történelmi helyszíneit, így nem véletlen, hogy mind az Óváros, mind pedig az Újváros 1995 óta az UNESCO Világörökségi oltalom alatt áll.

travelzona_Edinburgh3

Ne lepődjünk meg, ha a városban kószálva fesztiválozókba botlunk, hiszen Edinburgh nehezen elképzelhető fesztiválok és a kültéri rendezvények nélkül. Kétség kívül a város egyik bája, hogy egész évben folyamatosan zajlanak a happeningek, fesztiválok, amelyek jócskán vonzzák a turistákat és a fiatalokat.

travelzona_Edinburgh23

Messze földön híres nemcsak a ginfesztivál, hanem a The Edinburgh Festival is, amelyet minden évben megrendeznek. Ennek szerves része a The Fringe, amely egy óriási művészeti happening, ahol olykor-olykor meghökkentő mutatványokon is álmélkodhatunk.

travelzona_Edinburgh27

Ilyenkor szinte lehetetlen szálláshelyet találni a városban, vagy csak csillagászati árakon.
Viszont nagyon jó a tömegközlekedés, így a külső kerületekből is könnyedén bejuthatunk a központba.

Honnan származik a város neve?

 

A korai térképeken Edinburgh városát még „Edenburgnak jelölik. A várostörténeti kutatások alapján Skócia fővárosának neve egy kelta kifejezésből, „Eidyn Forstból” ered, ami annyit tesz : „Eidyn erődje”. A város ma is használt neve viszont northumbriai betolakodóktól származik.

 

Harry Potter nyomában

A város környékén látható dombok egy része többszáz millió éves vulkanikus kőzetből épül fel. Erre kiváló példa a skót parlament épületéből is jól látható népszerű városi „zarándokhely”, az Artúr széke (Arthur’s Seat), amely sokak szerint egy fekvő oroszlánra emlékeztet.

travelzona_Edinburgh14

Arthur’s Seat

Az óvárost (Old Town) macskaköves utcák, zegzugos sikátorok és ún. „közök” (close) teszik „kiismerhetetlenné”. Itt öröm „eltévedni”, minden utca más és más titokkal és csodával örvendeztet meg bennünket.

travelzona_Edinburgh42

Azon se csodálkozzunk, ha néhány utca neve a Harry Potter könyvből ismerősen cseng, hiszen a könyv írója, J. K. Rowling a város The elephant house kávézójában hívta életre szemüveges hősét, és sok nevet a város utcaneveiből merített.

travelzona_Edinburgh10

Az írónő kézjegyével ellátott könyv első kiadása meg is tekinthető a kávézóban. E – sokak számára „szentélyként” tisztelt – hely mindig tele van turistával. Itt vásárolhatunk Harry Potter csecsebecséket is.

travelzona_Edinburgh11

Innen nem messze fedezhetjük fel a Greyfriars Bobby szobrot, amely a kutyák hűségét szimbolizálja, ugyanis a Bobby névre hallgató kutya haláláig (14 évig) nem mozdult el gazdája síremléke mellől. Rengeteg turista zarándokhelyként keresi fel a kutyus szobrát, és a monda szerint, ha megsimogatják a kutyus orrát, szerencséjük lesz. Ezért olyan fényes a bronzba öntött kutya orra.

travelzona_Edinburgh9

Aki Edinburgh-ba látogat kötelező séta a Royal Mile (Királyi mérföld), amelynek neve is arra utal, hogy kb. egy mérföld hosszúságú útról van szó. Ez a híres mérföld köti össze az Edinburgh-i várat a királyi palotával. A Royal Mile-on nem lehet unatkozni, egymást érik a csodásabbnál csodásabb történelmi épületek és templomok, valamint hangulatos éttermek, kávézók és pubok. Nem véletlen, hogy Daniel Defoe író a világ legszebb utcájának tartotta ezt a skót mérföldet.

travelzona_Edinburgh21

 

Vár a sziklaszirten: az Edinburgh-i vár (Edinburgh Castle)

A vulkanikus dombtetőn álló vár a város meghatározó jelképe, amely – szinte bárhol vagyunk – mindenhonnan premier plánban megcsodálható. A várból lélegzetelállító kilátás kényeztet el minket.

travelzona_Edinburgh33

A vár legrégebbi, figyelemreméltó része a Szent Margit-kápolna (St. Margaret’s Chapel), amelyet a XII. században épített I Dávid.  Itt őrzik a skót koronaékszereket is (Crown House), valamint a Végzet Kövét, amelyen a skót királyok álltak koronázásuk alkalmával.

 

travelzona_Edinburgh5

Érdemes megtekinteni a Nemzeti Hadtörténeti Múzeumot (National War Museum), a Great Hallt, amely hajdanán gyertyafényes vacsoráknak adott otthont, vagy a vár mélyén lévő börtönt, ahol a rabok által a falakon, faajtókon hátrahagyott vésett üzeneteit is olvasgathatjuk.

Hoolyroodhouse-palota

A Királyi Mérföld másik végén – nem messze a skót Parlament épületétől – áll a brit királyi család egyik tekintélyes rezidenciája, a Hoolyroodhouse-palota. A palota I Jakab uralkodása alatt épült, és mai is „aktív”, vagyis működő királyi palota. Ennek ellenére minden további nélkül nyitva áll a nagyközönség számára, ha a király nincs az épületben.

travelzona_Edinburgh18

A korhű bútorok, korabeli festmények mellett a palota fő attrakciója Stuart Mária ágya. Mindenképpen megéri leszurkolni a belépőt és megnézni a palotát, valamint elmerengeni az épület mögött álló hajdani csodálatos apátság romjai fölött.

 travelzona_Edinburgh2

Az Újváros neoklasszicista hangulatú, amely szintén tartogat számunkra felfedezni valót. Elég, ha csak a rengeteg zöldfelületre gondolunk, vagy a Walter Scott skót regényíróról elnevezett neogótikus Scott Monumentre (Scott-emlékmű), amelynek több mint 60 méteres tetejéről bámulatos kilátás kínálkozik az alant elterülő városra. De mindenképp megéri a fáradságot felkapaszkodni a Calton Hillre, ahol megcsodálhatjuk a National Monumentet (Nemzeti emlékmű). Innen szintén bámulatos panorámában lehet részünk.

 

Edinburgh-i éjszakai élet – nem érdemes kihagyni

 

travelzona_Edinburgh1

Edinburgh-ban se szeri, se száma a jobbnál jobb bároknak, éttermeknek, puboknak. Az egyik legviccesebb bár a Heads & Tales, amely egy templom alagsorában található, ahol nappal istentisztelet van, esténként viszont bárként üzemel.

travelzona_Edinburgh6

Másik kiváló választás lehet a The Jolly Botanist bár, amelyet már a belső enteriőrje miatt is érdemes felkeresni, hát még a koktéljai miatt… De bárhova is térünk be, garantáltan minőségi italokat és udvarias kiszolgálást kapunk. Esténként zsúfolásig megtelnek a bárok, éttermek, és egy edinburgh-i kiruccanás szerves része az éjszakai pezsgés átélése. Felejthetetlen élményt nyújt.

travelzona_Edinburgh13

Edinburgh díjakat díjakra halmoz:

Az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb városa, nem csoda, hogy több, mint egy tucatszor  nyerte már el „Best City” és a „Short Break” díjakat, de bezsebelte már a Guardian Observer Reader Travel díját is.

travelzona_Edinburgh30

A Port Ellen whisky ezen kiadása 2650 fontba kerül (több mint 900.000 Ft)

Ezt nézd meg a környéken:

Lauriston-kastély (Lauriston Castle)

A kastélyt a XVI. században építették, jelenleg egy múzeumnak ad otthont, ahol még az eredeti berendezésben gyönyörködhetünk, de a meseszép kastélypark is megér egy misét.

A Forth hídjai (Forth Bridges)

Voltaképpen két hidat érdemes megnézni: a maguk nemében mindekettő lenyűgöző szépségű. Az egyik a 2,5 kilométer hosszú The Forth Bridge vasúti híd, a második pedig a The Forth Road Bridge névre hallgató közúti függőhíd.

Rosslyn-kápolna (Rosslyn Chapel)

Edinburgh-tól kb 20-25 percnyi kocsikázásra található e mívesen kidolgozott, kőfaragványairól híres kápolna. A Dan Brown regényéből készült film, A da Vinci-kód utolsó részét itt forgatták.

travelzona_Edinburgh29

Hasznos tudnivalók:

Tömegközlekedés: Edinburgh tömegközlekedése kiváló, számtalan éjszakai busz is közlekedik és pontosan. A város zónákra (pl. Airport Zone, City Zone) van osztva, így ki tudjuk választani a nekünk kedvező jegyeket.

Szállás: A fesztiválok ideje alatt szinte lehetetlen szállást találni a belvárosban. Érdemes jóval az utazás előtt foglalni.

Időjárás: a nyári hónapokban gyakran esik az eső, legstabilabb időjárás április, május környékén lehetséges.

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

 

 

Térkép: