Dachstein: Most megtudhatod, mi mindent rejt a gleccser mélye

A Dachstein vidéke Ausztria egyik legszebb és legnépszerűbb túravidéke, ahol minden évszakban izgalmas kalandok várnak ránk. Több ezer kilométeres kerékpár- és túraútvonalak kényeztetik el a természet szerelmeseit, de ha éppen kedvünk szottyan, leereszkedhetünk egy gleccserhasadékba is, felfedezni egy titokzatos világot.

travelzona_Dachstein37

Stájerország koronája az Unesco Világörökséghez tartozó Dachstein, amelynek csipkés csúcsai mintegy 3000 méter magasan meredeznek az ég felé. A salzkammerguti tóvidéktől egy kőhajításnyira álló Dachstein masszívum igazi Colosseumként uralja a stájer tájat.

travelzona_Dachstein33

A mészkőhegy északi oldalán lévő kabinos felvonó (Dachstein Gletscherbahn) 2700 méter magasan – mintegy 10 perc alatt – egy igazi álomvilágba repít. A tavaszból vagy nyárból néhány perc alatt a télben érezhetjük magunkat, vagy legalábbis az örök jég és hó birodalmában. A felvonó jegyében benne foglaltatik a SkyWalk-kilátó, a függőhíd (Haengebrücke) a Lépcső a semmibe (Treppe in Nichts) és a Jégbarlang megtekintése is.

travelzona_Dachstein29

Tipp: Ha a hegytetőn lepecsételtetjük a felvonón használt jegyünket, akkor a fizetős útszakaszért nem kell fizetnünk, úgyhogy egyből spórolhatunk 14 eurót.

Többszáz méteres mélység felett átívelő, idegborzoló függőhíd jelent kihagyhatatlan látnivalót és párját ritkító élményt.

travelzona_Dachstein4

Dachstein Sky walk

Az Alpok egyik legcsodálatosabb kilátóhelye, amely a felvonó mellett áll. Kell némi bizalom a Sky walk „birtokba vételéhez”, mivel az alja üvegből van, és a lábunk alatt 250 méteres függőleges sziklafalak futnak a mélybe..

De aki leküzdi félelmét, az mesés panorámában gyönyörködhet. Felejthetetlen élmény megpillantani a Hohen Tauern vonulatait, és szép tiszta időben akár a szlovén hegyeket is felfedezhetjük.

travelzona_Dachstein31

A lenyűgöző panoráma-élményt gazdagítja, hogy táblák segítik az orientálódást, vagyis, hogy melyik hegycsúcs milyen névre hallgat. Egyik pillanatban Ausztria legmagasabb csúcsa, a Gross Glockner 3789 méteres csúcsa sejlik fel a távolban, míg a másikban a szlovéniai Triglávban gyönyörködhetünk. Karnyújtásnyira van  a Dachstein-csoport legmagasabb csúcsa, a Hoher Dachstein (2995 m), valamint a 2865 méter magas Koppenkarstein is.

travelzona_Dachstein6

Az osztrákok adnak a kényelemre és a jó érzékük van a briliáns kilátóhelyek látogatóbaráttá tételében: A felvonó legfelső állomása tőszomszédságában működik a Gletscher-Restaurant, ahol nemcsak finom falatokhoz juthatunk, hanem teraszáról kiváló kilátásban is gyönyörködhetünk. A Sky walk kilátó mellett még számos élmény vár rád a magasban, no és a „mélyben” is.

travelzona_Dachstein27

Érdekesség:

A Sky walk 2700 méteren épült, így lényegesen magasabban helyezkedik el, mint a Niagara-vízesés kilátója.

A Dachstein Sky walk acélszerkezete 40 tonna, amely fent a magasban a 110 km/h-nál erősebb szelet is bírja, de 6-8 méter vastag hóréteg sem lenne neki akadály, valamint 150 fő csodálhatja róla egyidejűleg a lélegzetelállító panorámát.

travelzona_Dachstein24

Függő játszma stájer módra

Idegtépő élmény lélegzetelállító panorámával – talán így lehetne röviden összefoglalni azt a függőhidat, amely a Dachstein 2700 méteres magasságában feszítettek ki.

A felejthetetlen élmény szerves része a Lépcső a Semmibe (Trepp in Nichts), amely szó szerint csak úgy „lóg” a levegőben.

Ausztria legmagasabban lévő függőhídja, amely közvetlen összeköttetést biztosít a Dachstein Jégbarlanggal egy olyan látványosság, amelyet vétek lenne kihagyni.

travelzona_Dachstein35

Ha  bátorságpróba gyanánt rálépünk a függőhídra, és reszket a lábunk mint a kocsonya, nyugtassunk meg magunkat, hogy az nem a félelemtől van, csupán a híd „himbálózásából” fakad. Nyugodtan nézz le a mélybe, „csak” 400 méteres mélység tátong alattad. De ha van merszed körbenézni, márpedig legyen, akkor láthatod, hogy egy rendkívül különleges helyen van: a Dachstein masszívum csúcsain messze túl számos kimagasló osztrák hegycsúcsot is megpillanthatsz. Az 1 méter széles és 100 méter hosszú függőhíd 63 tonna acélból készült és a legdurvább szelet és havazást is kibírja, úgyhogy semmi pánik, abszolút biztonságos.

A híd végén jön aztán a „hab a tortán” vagyis a

Lépcső a Semmibe

Ez az igazi bátorságpróba, ugyanis az üvegaljú lépcső – szó szerint – lóg a levegőben. Finoman szólva is sajátos, különleges érzés egy olyan lépcsőn állni, amely lengedezik a levegőben, az alja üvegből van, alattunk pedig, ahogy a neve is mondja, semmi sincs, vagyis van: kb. 300 méteres mélység. Ez a Dachstein egyik legizgalmasabb élménye…

travelzona_Dachstein20

Mit rejt a gleccser mélye?

Aki remegő lábbal elhagyta a lépcsőt, az vesse be magát a Dachstein Jégbarlang misztikus világába, ahol egy egészen más élmény vár rá. A barlang egy gleccser gyomrában épült, és olyan érzésünk lehet, mintha egy jégmese díszletei között kóricálnánk.

travelzona_Dachstein12

Mindenhol csodás jégszobrok és különleges jégoszlopok vesznek minket körül, amelyeket különböző stílusban világítanak meg, így minden pillanatban más és más színben tündökölnek előttünk.

travelzona_Dachstein17

A Dachstein Jégbarlang voltaképpen egy Stájerországi „utazásra” csábít, ahol jégbe vésve ismerhetjük meg a tartomány nevezetességeinek hű mását. A gleccserben történő utunkat az altaussee-i sóbányával kezdjük, de megismerkedhetünk a Graz kastélyával (Schloßberg), valamint a schladmingi régió kedves kabala nyuszijával, Graz híres óratornyával is (Uhrturm), és sok minden mással.

travelzona_Dachstein9

 

TIPP: A Jégbarlangban létezik egy Fotópont (Fotopoint), ahol egy jégtrónon ülve egy automata fotó készül rólunk, amit aztán megvásárolhatunk és felejthetetlen emlékként magunkkal vihetünk haza, a jó meleg szobába.

travelzona_Dachstein8

Nyitvatartás: Jégbarlang, függőhíd, Lépcső a Semmibe

A felvonók üzemidejében: naponta 08:30-tól 16:30 óráig

ÁRAK:

A felvonó árában benne van a Jégbarlang, függőhíd, Lépcső a Semmibe is

További infó: ITT

Felnőtteknek 2017. november 4-től 2018. május 1-ig ingyenes

Gyerekkedvezmények is elérhetők

travelzona_Dachstein34

Utazás:

Autóval: Budapest – Dachstein (Ramsau am Dachstein) 520 km (5:45 óra)

Jó tudni:

A felvonó alsó állomásánál óriási parkoló és több vendéglátóhely étteremmel és szálláslehetőséggel (Hotel Dachstein, Türlwandhütte,  Gasthof Hunerkogel) is várja a kirándulókat.

További infók: www.derdachstein.at

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

 

Térkép: