Asturias: Tito Bustillo barlang

Asturias Spanyolország északi részén található, és túlzás nélkül állíthatom, hogy mind természeti, mind kulturális szempontból lenyűgöző. Asturiasban számos őskori barlangfestménnyel büszkélkedő barlang található, amelyek közül több is az UNESCO Világörökség részét képezi. Most betekintünk az egyikbe.

 bejarat

A barlangok közül a következő öt (!) tartozik a Világörökség részéhez: Tito Bustillo (Ribadesella), Covaciella (Cabrales), Llonín (Peñamellera Alta), El Pindal (Ribadedeva) y La Peña (Candamo).

Én a Tito Bustillo barlangba látogathattam el vendéglátóim jóvoltából, mert jó előre online jegyet kell foglalni, ha valaki be szeretne tekinteni a barlangba. Az Altamira barlanggal ellentétben, ahol mára már csak egy valósághű utánzatot nézhetnek meg a látogatók, a Tito Bustillo barlang vezetővel látogatható. Nagyon hasznos, hogy a vezető szakértelemmel, no és elemlámpával emeli ki a falfestmények részleteit.

nagyterem_6

A kiránduló csapat felfedezése

A barlangot 1968-ban egy csapat kiránduló fiatal véletlenül fedezte fel. Már az első pillanatban világos volt, hogy óriási jelentőségű, rengeteg őskori barlangfestményt tartalmazó barlangra bukkantak. A felfedezést követően az egyik fiatal, Celestino Fernández Bustillo egy mászóbalesetben életét vesztette, ezért emlékére a barlangot Tito Bustillo névre keresztelték.

A Tito Bustillo barlangban tizenkét helyszint fedezhetünk fel, ahol paleolitkori alkotásokat (festmények, karcolatok) tekinthetünk meg. Van közöttük állat- és antropomorf ábrázolás is, így az egész Cantábriai Hegység egyik legjelentősebb leletegyütteséről beszélhetünk.

Bejárat

A bejáratnál szinte azonnal egy amorf vöröses festménydarab fogadja a látogatót. Néhány szakértő szerint eredetileg egy kérődző állat alakja lehetett a mára már leszakadt mennyezetdarabra festve.

Lila ló

lilalo

A következő műalkotásokkal a barlang belseje felé haladva, nagy kiterjedésű belső térben találkozhatunk: a rácsos vörös festmény és a lila ló tárul elénk.

Nagyterem

A nagyterem falán lenyűgöző festményegyüttes tárul szemünk elé. Körülbelül száz állatábrázolás ismerhető fel a falon: 30 szarvasféle, 13 ló, 9 rénszarvas, 5 kecske, 4 bölény, 1 őstulok, 2 meghatározhatatlan állat. A szakemberek szerint a festmények nem egy időben, hanem két különböző korszakban keletkeztek:

nagyterem_5

Első: időszámításunk előtt 20.000 évet megelőző időszak: leginkább a vörös színű jeleket használták és viszonylag kevés a figurális ábrázolás

Második: időszámításunk előtt 17.000-12.000 év időszaka: egy nagy vörös alapra több vonással rajzolták az állatokat, többféle technikát ötvöztek. Vörössel, feketével és lilával zoomorf figurákat festettek.

nagyterem_4

A látogató csak a nagy alakú festményeket fedezheti fel a barlang falán. A kisebb alkotásokhoz közel kellene menni a falhoz és a megfelelő megvilágítás is elengedhetetlen.

Lovak terme

lovak_karc

A falba karcolt műalkotást a barlang egy eldugodtabb részén található. A kiemelkedő jelentőségű alkotást a barlang egyik első idegenvezetője, Aurelio Capín fedezte fel. A karc készítői a barlang természetes formáját is felhasználták a térhatás és volumen elérésére. Hat lovat, egy szarvasmarhafélét és egy medvefélét különböztethetünk meg.

Bálna

balna

Egészen különleges, hogy a Tito Bustillo barlangban az ábrázolt zoomorf figurák között egy bálnaszerű tengeri állatot is megtalálhatunk.

Tenyér

tenyer

Az asturiasi őskori ábrázolások között egyedülálló, hogy bár homályosan, de egy tenyér negatív lenyomata is kivehető vörös alapon.

Antrompomorf ábrázolások terme

antropomorfos (1)

Ezt a nehezen elérhető termet 2000-ben fedezte fel Rodrigo de Balbín. A mennyezetről egy félig áttetsző mészkőalakzat lóg lefelé, aminek mindkét oldalára vörössel antropomorf alakzatot festettek. Figyelemreméltó, hogy a művész csak nagyon sematikusan, kizárólag a körvonalait festette meg az emberalakoknak.

 

vulva_1

Vulvák terme

A Tito Bustillo barlang legemblematikusabb termét pillantották meg először a barlang felfedezői. A Vulvák terme a barlangfolyosó szintje felett néhány méterre nyílik. Ide valószínűleg csak a beavatottak léphettek be. A vulvák erős szimbolikus jelentést hordoznak magukban. Hasonló alkotások a cantábriai régió más barlangjaiban is fellelhetők:  (La Lluera II, Micolón, El Castillo), valamint Franciaországban létezik néhány hasonló barlang (Anglessur-Anglin, Abri du Poisson, La Ferrasie). Valószínűleg a Késő Paleolitikum idejében keletkeztek a festmények.

A Tito Bustillo barlang felejthetetlen élmény minden látogató számára. A barlang megtekintése azon ritka élmények egyike, amikor az ember szó szerint, testközelben maga mellett érzi letűnt évezredek embereit és alkotásaikat látva hódolattal és tisztelettel adózik művészetüknek.

nagyterem_3

Figyelem:

A barlangban szigorúan tilos fényképezni és videofelvételt készíteni.

Jegyvásárlási információk itt érhetők el.

Nyitvatartás:

Március 1-től október 29-ig

Szerdától vasárnapig 10:15 -től 17:00-ig (utolsó belépés)

Hétfőn, kedden zárva

Csoportonként maximum 15 fő, a belépőjegyeket előre kell foglalni.

nagyterem_2

Megközelíthetőség:

Autóval

A8  Santander irányába,  326-os kijárat / Ribadesella y A8  Asturias irányába, 319-es kijárat/ Ribadesella. Tovább Ribadesella irányába, majd a városközpontban hajtson át a l Sella hídon és haladjon az Avda. de Tito Bustillo-n.

 GPS koordináták:

Lat. 43º 27’ 29,14” N

Long. 5º 4’ 2,99” W