Zakynthos, a teknőssziget

Ha szeretjük a tengert, a görög szigeteket és az ott élők temperamentumát, nos, akkor a változatos és meseszép Zakynthos kiváló választásnak bizonyulhat. A mind kulturális, mind természeti kincsekben gazdag sziget igen népszerű desztináció a magyarok körében is – jó okkal.

travelzona_Zakynthos44

Zakynthos, a sokszínű görög sziget

Zakynthos, amely nevét a görög mitológiából ismert Dardanos fiáról kapta, a görög szigetek „láncolatának” legdélebbre nyújtózkodó része, amely a Jón- tenger igazi gyöngyszeme. A görög szárazföld és a sziget között kevesebb, mint 20 km-es távolság feszül.

travelzona_Zakynthos10

A közel 400 négyzetkilométeres sziget felszíne változatos, a tengerparti övezetet a sziget belseje felé több helyen hegyek, dombok teszik változatossá. Legszélesebb pontja 20, míg leghosszabb 40 km-t számlál.

travelzona_Zakynthos20

A sziget déli része a tengeri nemzeti parkhoz tartozik három zónában (A,B,C), ahol könnyen találkozhatunk a sziget jelképévé vált, őshonos teknőseivel. Szerencsére az utóbbi években egyre tudatosabban védik a Zakynthoson élő, védelem alatt álló álcserepesteknősöket.

travelzona_Zakynthos13

Muris és kissé meghökkentő képet mutat, ahogy egyes partszakaszokon a fürdőzők „között” költenek a teknősök, és a kikelt teknősbébik a gumimatracok között szlalomoznak a tenger felé. Ezt elkerülendő, Gerakas strandján a természetvédők jól elkülönítették a nyaralókat a teknősök fészkeitől.

travelzona_Zakynthos17

A régióba befizethetünk teknősnéző túrákra is (Agios Sostis, Laganas), ahol a társaságok úgy hirdetik magukat, hogy visszafizetik a pénzösszeget, ha nem látunk teknőst.

Vérbeli turistaparadicsom

Megéri a szigetet felfedezni, még akkor is, ha csak pár napot szentelünk rá. Nem nagy, ezért ha van merszünk az autóbérlésre, 2-3 nap alatt is rengeteg látványosságban lehet részünk. Az utak jó állapotúak és a szigethez mérten kellően szélesek.

travelzona_Zakynthos38

Zakynthos nyugati része vadregényes, sziklás, ahol szép fürdőhelyeket találunk, ilyen Porto Roxa, vagy Limniovas is. Itt még az ősi természet uralkodik. A legnépszerűbb strandok kétség kívül a sziget déli részén kényeztetik a fürdeni vágyókat: itt több ezer méter élvezet vár ránk, bármelyik strandra is tesszük be a lábunkat.

Az aranyhomokos tengerpartokon és a kisebb falvakban se szeri, se száma a betérésre csábító kiváló étket – és hűs árnyat – nyújtó tavernáknak.

travelzona_Zakynthos42

Akik viszont a sziget felfedezését részesítik előnyben az egész napos strandolás helyett, azok inkább észak felé vegyék az útirányt.

travelzona_Zakynthos37

Ne lepődjünk meg, ha útközben lépten-nyomon hosszan elnyújtózó olajfaligetekbe botlunk, hisz a szigeten „egyeduralkodók” az olajfák. Ennek egyik legszebb szimbóluma Exo Chora falvacskában álló – egyesek szerint közel 2000 – de inkább „csupán” 1000 éves olajfa, ami előtt előszeretettel fotózkodnak a turisták.

travelzona_Zakynthos36

Az északi hegyek között megbújó Anafonitria hegyi falu pedig meghitt, bensőséges kolostorával kápráztatja el a látogatót.

travelzona_Zakynthos30

És ha már a kolostoroknál tartunk, igen figyelemreméltó Macherado kívülről kissé furcsa, hófehér kolostora is. Sőt vegyünk egy pillantást Kiliomenora is. A Kék-barlang (Blue Caves) és a Navagio hajóroncs is észak látványosságait gazdagítja.

travelzona_Zakynthos26

Navagio, a sziget meghatározó szimbóluma

Északnyugaton semmi esetre se hagyjuk ki a sziget egyik legfőbb szimbólumát, a Navagio hajóroncsot. A híres, hírhedt kalózhajó egy dühöngő vihar áldozatává vált, és 1981 óta pihen itt.

travelzona_Zakynthos28

A sziget északi régiójából több hajótársaság is indít járatot a Kék-barlang és a Navagio felfedezésére, természetesen kiváló fürdési lehetőségekkel. Egyedi élmény a hajót elhagyva a türkizkék tengerbe csobbanni, majd visszaszállni és folytatni utunkat a jobbnál-jobb helyszínek felé. A népszerű hajóroncsot egyébként máshogy nem is tudjuk elérni, csak tengeri úton keresztül.

travelzona_Zakynthos34

Fotótipp:

Igaz, Ag. Georgiou közelében nem csupán egy szép kolostort tekinthetünk meg, hanem innen elzarándokolhatunk egy kilátóhoz is, így felülről gyönyörködhetünk a hajóroncsban és annak nem mindennapi környezetében.

travelzona_Zakynthos32

A Navagio-öböl maga a mese: a vakítóan fehér homok, a valószínűtlenül kék „lagúna” vize igazi paradicsomi hangulatot idéz, főleg, ha nem akkor megyünk, amikor egymás hegyén-hátán nyomulnak a turisták. A Navagio „szentélyét” pedig monumentális, tengerbe szakadó sziklafalalak ölelik körül. A görög szigetek egyik legszebb képét őrizhetjük meg emlékezetünkben és fotóinkon is.

Már-már giccsesen szép naplemente

Ha felejthetetlen tengerparti naplementét szeretnénk átélni, a sziget déli csücskében, Keriben erre is van lehetőség, ahol a tengerre néző kilátópont közelében még Görögország legnagyobb nemzeti zászlaját is láthatjuk lobogni a szélben.

travelzona_Zakynthos24

Sok szerelmespár és család érkezik ide a késő délutáni órákban, hogy testközelből élhesse át, amint a Nap vöröses korongját elnyeli a Jón-tenger. A kilátópont tetején egy kisebb, hangulatos büfé található, amely ülőalkalmatosságot is szolgáltat szalmabálák formájában. A színpadon pedig a két főszereplő: a Nap és a tenger!

travelzona_Zakynthos21

A sziget fővárosa, Zakynthos is megér egy „misét”, szép templomai, hangulatos utcácskái, ízletes görög ételeket kínáló tavernái maradásra csábítanak. A városokban egyébként szinte mindenhol – jó példa erre Laganas – vibráló élet zajlik, a tivornyázó fiatalok gyakran hajnalig dáridóznak és buliznak.

 travelzona_Zakynthos15

Tudtad?
A sziget fővárosában az 1953-as földrengés óriási károkat okozott, több épület is összedőlt. Az északkeleti Xigia pedig kénes vizéről nevezetes, amelynek kellemetlen záptojásra emlékeztető illata már messziről érződik, viszont nagy előnye, hogy jótékony hatással van a szervezetre.

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

Térkép: