Stockholm: vizek, hidak és szigetek alkotta metropolisz

Stockholmot gyakran emlegetik Észak Velencéjeként, jó lehet joggal, hiszen a svéd főváros több mint egy tucat – egész pontosan 14 – szigetre épült, amelyeket több mint félszáz híd hálóz be egymással. Mindenütt víz, csodás parkok és meseszép történelmi házak, pazar panoráma vár ránk. Stockholm is megér egy misét.

travelzona_Stockholm2

Sokan nem is gondolnánk, hogy Stockholm viszonylag „fiatal” főváros, hisz a településről csupán XIII. században szóltak először krónikák, és városi rangot is „csak” 1388-ban szerzett.
A város földrajzi adottsága igen pazar: keletről ugyanis a Balti-tenger mossa határát, nyugatról pedig a kesze-kusza alakú Mälaren-tó, így semmi esetre se hagyjuk ki a hajókázós városnézést sem. Egész más perspektívából tárul elénk Stockholm a hajóról.

Régi és az új találkozása
A svéd főváros azért nagyon izgalmas, mert a különböző építészeti stílusok – reneszánsz, gótikus, barokk – mellett rátalálhatunk a nyugalmat adó meseszép parkokra és a hangulatos, akár fürdésre csábító vízpartokra. Természetesen az ódon épületek mellett megtalálhatók a modern építészeti remekművek (Stockholm Waterfront, Ericsson Globe) is, amely a hidak megjelenésében is megtestesül.

travelzona_Stockholm30

Hétvégéken és a melegebb tavaszi, nyári estéken szinte kinyílik a város. Rengetegen lófrálnak az utcákon, baráti társaságok igyekeznek a jobbnál jobb bulikba, vagy ülnek be egy hamisítatlan svéd étterembe, kávézóba, ahol megismerhetik a svéd gasztronómia csodáit. A tengeri herkentyűket zseniális módon készítik szinte mindenhol.

travelzona_Stockholm52

Városháza: a Nobel-díjak átadásának színtere (Stadshuset)
Stockholm egyik legnépszerűbb épületének teteje szinte a város minden pontján megpillantható, így szimbolikusan is a város „főépületének” tekinthetjük. A vörös téglákból álló épületegyüttest idegenvezetéssel érdemes körbejárnunk, ahol még azt is megtudhatjuk, hogy a lépcsők azért olyan szélesek és laposak, hogy a fogadásokon, estélyeken magassarkú cipőben és nagy estélyikben „flangáló” hölgyek se bukjanak az orrukra.

travelzona_Stockholm36

Van itt több kiállítás, múzeum és itt csodálhatjuk meg Európa legnagyobb működő orgonáját is. Minden évben itt, a városházán adják át a Nobel-díjakat is. Az épület egyes részeit előszeretettel használják esküvők helyszíneként is. A víz felőli, hosszan elnyújtózó árkádok alól pedig kiváló panoráma nyílik a városra. A városháza torony előtt pedig megpillanthatjuk Stockholm alapítójának, Birger Jarlnak arannyal futtatott szarkofágját.

travelzona_Stockholm35

Fotótipp: A városháza tornyából pazar kilátásban gyönyörködhetünk, amiért persze le kell szurkolni néhány svéd koronát, de megéri a látványért és az ott készíthető fotókért.

travelzona_Stockholm29

Gamla Stan – elveszve az óvárosban
Ez az óváros volt a hajdani város „epicentruma”, innen indult fejlődésnek e svéd metropolisz. A szerencsének köszönhető, hogy a világháborúkat is átvészelte ez a városrész. Az anno szorosan egymás mellé épített házak igazi „olaszos” sikátorokat hoztak létre, ahol érdemes akár „céltalanul” is barangolni, eltévedni a macskaköves utcákban, vagy a város szokványosnak egyáltalán nem mondható boltjaiba, kávézóiba, bárjaiba betévedni.

travelzona_Stockholm8

Az óváros azért is vonzza mágnesként a turistákat, mert itt áll a barokk pompában tündöklő királyi palota (Kungliga slottet), ahol szinte mindig nagy a tumultus, köszönhető ez a látványos őrségváltásnak is. Ha bebocsátást „kapunk” a palotába érdemes egy szempillantást vetni a színezüst trónra is. A Gamla Stan városrész másik domináns épülete a nagy katedrális Storkyrkan, amely a svéd királyok sírjait rejti.

travelzona_Stockholm38

Stockholm egyik legbűbájosabb és egyben legrégibb tere, a Stortorget is ebben a városrészben éli pörgős (éjszakai) életét, ahol meseszép, képeslapra illő ódon kereskedő házak alatt hangulatos éttermekben, bárokban, kávézókban mulathatjuk az időt. A híres/hírhedt tér anno (1520-ban) kivégzések színtereként is szolgált, amikor a dán király több tucat svéd nemest végeztetett ki.

travelzona_Stockholm39

Királyi Paloták fényűző világa (Kungliga slottet)

A svédek méltán büszkék államformájukra, a királyságra, még ha sokba is kerül ez számukra. A költségekből nyilván egy jelentős összeget lefarag a turisták azon hada, akik megtekintik a királyi palotákat.

travelzona_Stockholm10

Igen, nem elírás a többes szám, mivel valóban két palota is felfedezhető a svéd fővárosban: az egyik a Gamla Stan óvárosban, a másik pedig Lovön szigetén, a Drottningholm, ahol a mindenkori svéd királyi család kvártéjozza be magát.

travelzona_Stockholm40

A Kungliga slottetnél minden délben nagy „csinnadrattával” történik az őrségváltás, aminek igencsak megadják a módját, majd a ceremónia után nyugodtan fotózkodhatunk az őrt álló katonákkal. Ez a palota egyébként több mint félezer szobával rendelkezik: bizony nem lehetett könnyű dolga a korabeli szobainasoknak. Itt több múzeumot is megtekinthetünk, amelyek részletesen taglalják a korábbi palota (Tre Kronor) leégésének és megsemmisülésének történetet. De megcsodálhatjuk III. Gusztáv király gyűjteményét, a királyi kincseket a kincstárban és a paloták különleges díszítésű szobáit.

travelzona_Stockholm11

 

travelzona_Stockholm27

Királyi esküvő: 2015 nyarán a svéd király egyetlen fia, Károly Fülöp herceg feleségül vette a hajdani modellt, Sofia Hellqvistet. Az ifjú arát ezt követően värmlandi hercegnő megnevezés illeti.

 

Skanzen és állatkert – felhőtlen kikapcsolódás és időutazás a múltba
Sokan nem is sejtik, hogy a stockholmi skanzen (Skansen) a világ első szabadtéri múzeuma, és mind e mellett több szempontból is különleges. A korabeli Svédországot és a svéd kultúrát, építészetet és mesterségeket felvonultató tárlat a Djurgarden nevű szigetre telepítették, ahol a másfélszáz épület (templomok, szélmalmok, műhelyek, lakóházak, iskolák, stb.) mellett a híres állatkertet is megtekinthetjük. Így a főváros eme szigetére úgy tekinthetünk, mint egy földi édenkert, ahová a svédek és a turisták pihenni, feltöltődni, kikapcsolódni és lazítani jönnek.

travelzona_Stockholm21

A skanzen iparos házaiban korhű ruhába öltözött pékeket, asztalosokat, varrónőket láthatunk, de bepillantást szerezhetünk arra is, hogy milyen volt a paraszti és vidéki élet a XVIII- XIX századi Svédországban. Az egész egy nagyszerű időutazás hús-vér emberekkel és valódi házakkal.

travelzona_Stockholm20

Az állatkertben nemcsak a svédországi endemikus fajokat csodálhatjuk meg, hanem majmokkal, lajhárokkal, rénszarvasokkal, medvékkel, farkasokkal és más különleges állatokkal is „összefuthatunk”.

travelzona_Stockholm17

Az óriási kiterjedésű skanzen számos helyen kínál finomságokat, így nem kell aggódnunk, nem fogunk nézelődés közben éhen maradni.

travelzona_Stockholm15

Két napja született lajhárbébi az állatkertben

travelzona_Stockholm16

Állatkerti majomhad

Fotótipp: A Solliden nevű magassági pontról elénk tárul a város az őt körülölelő vizeivel.
A hajótúra kihagyhatatlan

travelzona_Stockholm3

Észak Velencéjében, vagyis Stockholmban nem szabad kihagyni a hajókázós városnézést sem. Többféle lehetőség és szolgáltató között választhat az ember. Létezik például a Királyi Canal túra, valamint a város történetét bemutató Canal túra is. Mindegyik majd egy órás és a megfelelő hajóállomásokon lehet csatlakozni, illetve érdeklődni.

travelzona_Vasa001

A svéd fővárosban kihagyhatatlan a Vasa múzeum, ahol egy mesekönyvbe illő hajómatuzsálemet csodálhatunk meg, amely pontosan 333 évig pihent a tenger mélyén. A Vasáról ebben a cikkünkben írtunk.

Természetesen Stockholmban is elérhető az úgynevezett Hop On/Off városnéző buszos, sőt a hajós városnézés is. Így akinek csak kevés ideje van, az benevezhet egy ilyen rövidített városnézésre is.

travelzona_Skogskyrkogarden23

És Stockholmban létezik egy UNESCO Világörökség alatt álló kegyhely is, amelyről itt olvashatsz bővebben.

travelzona_Stockholm12

Mikor menjünk?
Sokan azt hiszik, hogy Stockholmot, földrajzi fekvésének fogva, csak nyáron érdemes felkeresni. Nos, a nyári időszakon kívül akár a tavaszi (április, május) vagy az őszi napok (szeptember, október) is ideálisak lehetnek a városnézésre, és ilyenkor még kevesebb a turista is. Nyilván aki fázósabb, az inkább a nyári, melegebb időszakot válassza.

travelzona_Stockholm37

Hasznos:

utazás repülővel: fapados légitársaságok egész évben indítanak járatokat
városi közlekedés:
A Stockholm-Pass (Stockholm-kártya) egy kiváló szolgáltatás, hiszen
több mint 60 helyre ingyen lehet vele belépni
érvényes a városnéző buszokra és hajókra
még több infó a kártyáról: ITT
szállás: a város külső kerületeiben könnyebben találhatunk olcsó szállást, de mivel a tömegközlekedés kiváló, ezért nem okoz gondot hamar bejutni a belvárosba. A mostanában divatos ökoházak is jó lehetőséget jelenthetnek a megszállásra.

Stockholm alapvetően – mint általában az észak országok és városok – nem olcsó hely, de mindenképpen megéri önmagunknak is felfedezni.

Tudtad?
Stockholm csak 1419-ben lett az ország fővárosa.
Stockholm 1988-ban Európa Kulturális Fővárosa volt.
Két UNESCO Világörökségi védelem alatt álló területe van: a svéd királyi család palotája, a Drottningholm, valamint a Skogskyrkogarden-temető

Képgaléria:

« 1 A 2 »