Dr. Vogelgesang-szurdok: séta a sziklafalak oldalában

A vadregényes Dr. Vogelgesang-szurdok jócskán bővelkedik vízesésekben és meredek sziklafalakra épített lépcsőkben, létrákban. Minden egyes lépés élmény és kaland a javából.  

 

Vogelgesang_szurdok_TravelZona29

Ha Spital am Pyhrn környékére visz az utunk semmi esetre se hagyjuk ki Ausztria egyik legszebb és leghangulatosabb szurdokvölgyét, a Dr. Vogelgesang-szurdokot. A magyarok körében a Medve-szurdok talán a legnépszerűbb, de a Dr. Vogelsang-szurdok is méltán felveszi vele a versenyt.

Vogelgesang_szurdok_TravelZona27

A meseszép szurdokot eredetileg „Fallbachklamm“– nak nevezték, egészen 1905-ig. Az új névadó Dr. Moritz Vogelsang Pyhrn orvosa volt, aki mellesleg a helyi Alpenverein vezetőjeként is tevékenykedett.

Vogelgesang_szurdok_TravelZona25

Ő kezdeményezte 1906-ban először a szurdok kiépítését, járhatóvá tételét a nagyközönség számára. Nagyszabású tervéhez makacsul ragaszkodott, így viszonylag rövid időn belül ki is építették az 1500 m hosszú szurdokot, amelyben több mint félezer lépcső vezet. A szurdok érintésével szép túrát tehetünk, amelynek felső állomása az 1043 m magasan lévő Bosruckhütte.

Vogelgesang_szurdok_TravelZona3

Menetelés a sziklafalban

Ha túránkat Pyhrn-nél kezdjük, érdemes autónkat az utolsó parkolónál (Klamm-Parkplatz) hagynunk, majd egy kénforrás érintésével elérjük a szurdok kis faházacskáját (itt egyébként kulturált mosdó is található), ahol miután leszurkoltuk a belépődíjat (felnőtt jegy 4,5 Euro, gyermek 3 Euro) beléphetünk a „szentélybe”.

Vogelgesang_szurdok_TravelZona16

Mellettünk robog a Klammbach patak, majd nemsoká megkezdjük menetelésünket a lépcsőkön, amelyek hol hidakként folytatódnak, hol szűk és meredek létraként kanyarognak a monumentális sziklafalak oldalában. A kiépített út mindenhol biztonságos és jól járható, bár az útvonal kerekesszék számára a szűk létrák miatt nem alkalmas.

Vogelgesang_szurdok_TravelZona11

A Vogelgesang-szurdok különleges fényjátékával, vízeséseivel, sziklába vájt medencéivel és patakjának vad zúgásával nem csupán a gyerekeknek okoz felejthetetlen természeti élményt.

Vogelgesang_szurdok_TravelZona8

Különösen impozáns a szurdok azon négy vízesése, amely brutális erővel dübörög a völgy felé.

Vogelgesang_szurdok_TravelZona19

Három-Hütten-Túra

A szurdok felső végénél hívogatóan áll a Bosruckhütte, ahol jólesik a megpihenés, egy hamisítatlan Almdudler vagy Apfelstrudel társaságában. Kiváló konyhát vezetnek a menedékházban, úgyhogy bármit választunk, nem nyúlunk mellé.

Vogelgesang_szurdok_TravelZona2

Visszafelé választhatjuk ugyanazt az útvonalat, de ha sokan vannak, érdemes egyrészt az erdei úton leereszkedni, amely helyenként aszfaltozott szakaszokat is tartalmaz, vagy az igazán vállalkozó szelleműek egy teljes körtúrát is bejárhatnak: a Bosruckhütte-től kb. egy órányira érhető el a Rohrauerhaus (1308 m.), ahonnan szintén egy óra járásra található a Hofalm (1335 m.) (3-Hütten-túra).

Vogelgesang_szurdok_TravelZona4

Ha a teljes körtúra mellett döntünk, 3 órás időtartammal számoljunk.

Túraadatok:

táv: 5.20 km
túraidő: 03:00
szintemelkedés: 325 m
legmagasabb pont:1.053 m
legalacsonyabb pont: 724 m

Vogelgesang_szurdok_TravelZona21

Hasznos információ:

Nyitva tartás: Májustól október végéig:

Hétfő – Péntek 7:30-18:00,

Szombat, vasárnap és ünnepnapokon: 7:00-18:00

Vogelgesang_szurdok_TravelZona10

Belépőjegy:

Felnőtt jegy: 4,50 Euró

Gyermekjegy: (6-15 éves korig) 3 Euró, de családi kedvezmény is van.

Gyermekeknek a szurdok látogatása 4 éves kortól ajánlott!

A szurdokot évente 30.000 látogató keresi fel.

Képgaléria:

 

 

Térkép: