Sonkád: virágok és mosolygós tulipánok temploma

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén bújik meg Sonkád, az a parányi kis település, amely református templomának mennyezetét virágok és tulipánok díszítik. Szemet gyönyörködtető Istennek eme háza, meghitt maradásra készteti a vándort.

travelzona_Sonkad_templom26

Sonkádot, a barátságos és vendégszerető települést az Öreg- és az Új-Túr folyók találkozásánál idilli környezetbe teremtette a Jóisten. Sonkád nevét elsőként az írásos krónikák 1181-ben említik a cégényi monostor birtokait igazoló oklevélben. Hosszú évszázadokig a Káta nemzetségből származó Csaholyi család birtokolta a települést és környékét. A Csaholyiak a középkorban jelentős birtokokat szereztek meg, amely között megtalálhatjuk Sonkádot is.

travelzona_Sonkad_templom3

A falu református temploma a középkorban e család fennhatósága alatt működött kegyúri templomként. Magát a templomot egyébként a XV. században emelték.

travelzona_Sonkad_templom20

A mívesen kialakított, festett és faragott karzatmellvéd

A vad történelmi idők igencsak megtépázták az épületet, hiszen a tatárok a faluval együtt a templomot is feldúlták, és szinte szó szerint porig égették. Ebben az időben semmisült meg a templomtető is. Isten otthona sokáig az idő martalékává vált, és majdnem későn jött a restaurátorok személyében a „megmentősereg”. Erre 1750-ig kellett várni, de megérte, hisz ekkor jelentős felújításon esett át az épület.

travelzona_Sonkad_templom24

A karzatokat és a padokat részint az akkoriban „divatos” életfa-motívumokkal látták el. A templom 1766-ban pedig festett fakazettás díszítést is kapott. A mívesen kialakított gótikus templombejárat a régi időkről tanúskodik.

travelzona_Sonkad_templom4

A gazdag díszítésű szószéket 1773-ban adták át, a templom  –  ma is álló –  L-alakú karzatát pedig közel húsz évvel később alkották.

Az 2000-es ezredforduló előtt néhány évvel fedezték fel a restaurátorok, hogy a templombelső (falak) milyen változatos díszítőelemeket rejtett a vakolat alatt.

travelzona_Sonkad_templom6

A sonkádi templom szinte minden elemében tetten érhetők a kor szellemének megfelelő faragások és festések. Színvilágában a vörös, piros, barna és szürke az uralkodó, motívumai között pedig gyakori a szőlőre emlékeztető levél és inda, valamint a virágok és különféle tulipánok.

travelzona_Sonkad_templom10

A festett fakazetták díszítőelemeinek szinte mindegyike eltér egymástól, de mégis csodás harmonikus egységet alkotnak. Sok helyen virágok, levelek, indák láthatók, de felfedezhetünk égitesteket is. A kazetták egy része már erősen kopott.

Az ablakfülkék és a boltívek is szépen díszítettek, csakúgy, mint az áttört faragású szószékkorona.

travelzona_Sonkad_templom25

A mennyezeten leginkább a virágmotívum az uralkodó, ezért is nevezik a sonkádi templomot a virágok templomának.

travelzona_Sonkad_templom21

Egy helyen még szöveg is olvasható a famennyezeten:

ÉPITtETEt
ANNo
1795
DiEBUs
MENsIs Seps

 

Tudtad?
A sonkádi református templom 1998-ban megkapta az Európa Nostra-díjat is.

Képgaléria:

 

 

 

 

 

 

Térkép: