Szikrázó napsütés, síelés, élmények: Karintia

Szeretsz napsütésben síelni? Akkor legjobb választás, ha Karintiába tervezed a síelést, mert ott nemcsak a Nap mosolyog rád…

A természet úgy rendezte, hogy az Alpok déli oldalát sokkal többet süsse a nap, mint a többit: különösen jól jön ez a téli síeléskor, hiszen a napfürdőben nyújtózkodó sípályákon mindenki sokkal szívesebben síel.

Karintiában nemcsak a nap mosolyog rád…

Nem véletlenül Karintia oly népszerű a téli sportok kedvelői és elsősorban a családosok körében. A napos lesiklópályák, egy adag délies vendégszeretettel fűszerezve és a karintiai Alpok-adriai konyha kulináris élvezeteivel kiegészítve tökéletes téli pihenésről gondoskodnak.

4684

Igazi „áldás”, hogy Karintia szívében – Gerlitzen Alpe Stella Ronda Snow Challenge sípályája – reggeltől estig a hegyek napos oldalán lehet síelni. Az osztrákok nagyon profik, és mindenre gondolnak: számos karintiai Hütte szabadon kínálja különböző fényvédő faktorú naptejeit.

 

2026

Ki korán kell, aranyat lel

Igaz a fenti mondás Ausztriában is. Aki szeret korán kelni, az semmi estre se hagyja ki a kora reggeli síelést, vagyis az Early Morning Skiinget. Páratlan élményben lehet része, hiszen a felkelő nap első sugarainál siklani a havon felejthetetlen érzést nyújt. A Goldeck (2018 márciusában) és a Turrach pályáin élhetjük át mindezt. A 6.30-as kezdés kicsit korainak tűnhet, de valljuk be, micsoda élvezet csupán néhánymagaddal az első nyomokat meghúzni a hóban!

Síelj olimpiai bajnokkal

Bad Kleinkirchheimben a „Síelés 9 előtt” programban Franz Klammer olimpiai bajnok kíséri a pályán a korán kelőket. Egyébként 2018. január 13.-án és 14.-én itt vendégeskedik az alpesi sí világkupa is, ahol a világ legjobb női síelői mérik össze erejüket a lesiklásban és az óriásműlesiklásban.

Távol a tömegturizmustól

Karintia TOP síterületei ideális feltételeket biztosítanak a pihentető téli üdüléshez a sípályákon és pályán kívül egyaránt. Egészen tavasz közepéig garantált a hóbiztos síelés, a kényelmünket pedig a fűtött ülésekkel is biztosítják.

„Egy mindenhova”

„Egy mindenhova” – ez a jelszava a karintiai TOPSKIPassnak, amely hozzáférést biztosít minden karintiai és kelet-tiroli síterülethez. Ezzel párhuzamosan regionális síbérletek is válthatók, melyek számos vonzó szolgáltatást tartalmaznak. A Bad Kleinkirchheim fürdőibe belépést biztosító kombinált bérlet vagy a családbarát „Ski for free” hetek napfényben gazdag téli élményt kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az egyes régiók különböző akciókat kínálnak, ilyen például a „Ski surprise“, a „Schneeflocke – hópehely“ akció, a napi egy eurós gyermekbérlet, a Schneemann/hóember kártya vagy a „Kinder gratis – gyermekek ingyen“.

4708

Napos kilátás az érintetlen természetre – sítúrák az új Nockberge túraútvonalon

Új lehetőség a karintiai télben: a Nockberge Trail, az öt sívidéket, a Katschberget, Innerkremst, Turrachot, Falkertet és Bad Kleinkirchheim/St. Oswaldot összekötő túraútvonal. Olyan sítúrázóknak ajánlott, akik gyakorlott és jó erőnlétű túrázók, de kerülik a magashegyi szakaszokat. A túra egy-egy szakaszára legfeljebb hat órát érdemes betervezni. A Nockberge túrán kitűnő alpesi-adriai konyhát kínáló, színvonalas (wellness-)szállókban lehet éjszakázni.
Jótanács: Karintia lenyűgöző hátteret kínál a hótaposós túrázások élvezetes válfajához például a hótaposó táborban Klippitztörlben, a Dobratsch természeti park vezetéses túráin vagy a három ország határvidékén, a Dreiländereckben.

Ezeket a pályákat érdemes felkeresni:
Nassfeld, Gerlitzen, Turrach, Goldeck, Katschberg, Mölltaler Gletscher/Ankogel, Grossglockner/Heiligenblut területe. Az utóbbi helyszíneken háromezer méter magas csúcsok között síelhetsz. A kisebb karintiai síterületek köztük a lavanttali és a nockbergi kiváló családbarát pályákkal várják a vendégeket.