Stockholm: sírkert az erdőszélen

Stockholmot sok mindenért érdemes felkeresni, elég, ha csak a híres Vasa múzeum említjük, de talán nem sokan sejtik, hogy a svéd főváros egy UNESCO Világörökséghez tartozó nyughellyel is büszkélkedik, ahova mindenképp megéri ellátogatni.

 

travelzona_Skogskyrkogarden23

A magyarok számára szinte kimondhatatlan nevű temető, a Skogskyrkogården a főváros peremvidékén, meseszép természeti környezetben található. Neve annyit tesz. erdei temető. A tekintélyes méretű sírparkot majdnem 5000 méter hosszú kerítés veszi körbe. Idilli hely – ha lehet ilyet mondani – az örök álomra, hisz a sírkert egyes részeit szinte „benőtte” az erdő.

travelzona_Skogskyrkogarden5

A sírkövek és a fák „szimbiózisa” harmonikus hatást mutat, egyes síremlékeken pedig megmutatja magát a feltartóztathatatlan idő múlása. Árnyékok, fények, virágok: csak egy-egy madár éneklése és az apró méhecskék zümmögése töri meg a csendet.

travelzona_Skogskyrkogarden14

A közel száz hektáros sírkert 1920-ban nyitotta meg kapuit, és az egész területen gondozott sírhelyek, ápolt környezet várja a látogatót. Az emlékhelyet két kiváló építész, Gunnar Asplund, valamint Sigurd Lewerentz tervezte.

travelzona_Skogskyrkogarden3

A több tízezer sírhely között több híresség nyughelyére is bukkanhatunk, ugyanis itt alussza örök álmát Greta Garbo színésznő is, aki 1990-ben hunyt el.

travelzona_Skogskyrkogarden13

Bevallom, e temető meglátogatása előtt még nem halottam, hogy egy sírkert is kaphat világörökségi címet. Az 1994-ben odaítél díjban nagy szerepe volt a természeti és az ember keze által épített környezet (pl. Erdei-kápolna, Feltámadás-kápolna) „egybeolvadásának”, egységességének. A svéd fővárosban több megtekintésre érdemes sírkert is található.

travelzona_Skogskyrkogarden29

Jó tudni:

A híres sírkert az év bármely szakában ingyenesen látogatható. Néhányan ide járnak elmélázni, elgondolkozni dolgaikon, „rendbe tenni” saját magukat.

travelzona_Skogskyrkogarden26

Hasznos információ:

Honlap: www.skogskyrkogarden.se

 

Így jutsz el a sírkertbe: Stockholm Gamla Enskede nevű városrészében található. A zöld metróvonal Skogskyrkogården megállójánál kell leszállni, és onnan néhány perc séta.
A világ egyik legíresebb sírkertjét évente többszázezren keresik fel.

Képgaléria:

 

 

 

 

 

Temetők:

Mívesen faragott kőszívek a temetőben

A hegymászómennyország titkai