Almabtrieb: Cicomába öltöztetett tehenek masírozása

Móricz A török és a tehenek című verse sokféle tehenet megénekel –  fehéret, feketét, tarkát – , de olyanok még ebben a közkedvelt versikében sem tűnnek fel, amilyeneket az alpesi Almabtrieb ünnepein láthatunk. Érdemes a helyszínen átélni a nagy becsben tartott állatok őszi ünnepét, vagy részt venni egy igazi osztrák Erntedankfest-en.

travelzona_Almabtrieb4

Az osztrák sógorok imádnak fiesztázni, az évnek nincs olyan időszaka, amikor nem ünnepelnének valamit. Így van ez ősszel is. Amikor Ausztriába beköszönt az ősz, sok helyen szerveznek ún. Almabtrieb-et, amikor az alpesi legelőkről leterelik a szarvasmarhákat a biztonságot jelentő völgyekben lévő legelőkre,  vagy Erntedakfest-et –  vérbeli betakarítási ünnep -, amellyel számos esetben egybekötik a szarvasmarhák leterelését is.

travelzona_Almabtrieb28

Szarvasmarhák cicomában

Almabtrieb-kor a szarvasmarhákat különleges díszekbe öltöztetik, élő virágokból meseszép fejdíszeket készítenek nekik, hogy ezekkel a díszekkel masírozzanak aztán a magasan fekvő hegyi legelőiről (Almen) a völgyekbe. Ilyenkor a gazdák megünneplik, hogy az Almsommer, vagyis a nyár a hegyi Almokban balesetmentesen zajlott, se ember se jószág nem sínylette meg a hegyi viharokat és egyéb rájuk leselkedő veszélyeket. A csordák igen egyedi képet mutatnak, ahogy „díszosztrákban”, méltóságteljesen vonulnak le a hegyről.

travelzona_Almabtrieb16

Az eseményt rendszerint zenés-táncos bemutatókkal teszik még izgalmasabbá. A tehenek feldíszítéséhez természetes alapanyagokat válogatnak, rendszerint hegyi fenyőket és virágokat használnak. Több helyen a hagyományoknak megfelelően a „vezérürü” kapja legszebb és legdíszesebb fejdíszt, és ő utána masírozik a „díszes marhatársaság”, amelynek díszeit szintén nagy szeretettel és odaadással készítik a gazdák és barátaik.

travelzona_Almabtrieb8

Néhány szarvasmarhának keresztet ábrázoló díszt rögzítenek a fejére, amely az isteni védelmet hivatott szimbolizálni, de felfedezhetünk rajtuk tükröt és csengettyűket is, amelyek pedig az ártó szellemeket tartják távol a csordától. A tehenek méltóságteljes vonulása rendkívüli látványt nyújt és a „feelinget” csak erősíti, ahogy a jószágok nyakában lévő kolompok hangja betölti a völgyeket.

travelzona_Almabtrieb9

Nem csak a tehenekre gondolnak


Nyáron annyi munkát végez a gazdák, hogy nincs idő a szórakozásra, amikor viszont már biztonságban tudják jószágaikat és a termést, teret adnak örömüknek és megkönnyebbülésüknek.

 

travelzona_Almabtrieb3

Számos helyen ez a tradicionális fesztivál már igazi turistaattrakcióvá nőtte ki magát, sőt ilyenkor számos alpesi faluban átélhetjük a gazdálkodói piac vidám hangulatát, ahol helyi finomságokat lehet vásárolni.

travelzona_Almabtrieb1

A fesztiválok helyszínén hamisítatlan helyi ételeket lehet fogyasztani, szól az élő zene, a torkunkat pedig kiváló sörökkel locsolhatjuk. Az egész egy nagy dzsembori, és eggyel több indok, hogy az osztrákok a hűvösebb őszi napokon jól érezzék magukat. Ez a hagyomány az alpesi régiókra jellemző, így Ausztria mellett Németországban és Svájcban is átélhetünk hasonlót. Ha ősszel a szomszédos Ausztriába visz az utunk, előtte érdemes tájékozódnunk a lehetőségekről, és ha épp egy ilyen ünnepségbe „botlunk”, ki ne hagyjuk a világ kincsérét sem.

 

travelzona_Almabtrieb26

Zergefej és egyéb furcsaságok

Ezen igen látványos őszi ünnepeket minden régióban más és más időpontban és különbözőképpen ünneplik. A fieszták általában szeptemberben, illetve októberben zajlanak. A tradícióknak köszönhetően, egyik érdekesebb és színesebb, mint a másik. Több helyen évtizedekre visszamenő hagyomány például, hogy a betakarítási vagy szüreti hálaadó ünnep díszkocsiját minden évben más család készítheti el, illetve díszítheti fel.

travelzona_Almabtrieb25

Ilyenkor a családok igencsak megadják a módját és próbálnak „túllicitálni” az előző évek vezérkocsijain.  Így fordulhat elő, hogy a díszítőelemek között még igazi, frissen levágott zergefejet is láthatunk, ami – valljuk be őszintén – nem egy szokványos díszítőelem.

travelzona_Almabtrieb22

Tudtad?
Az Almabtrieb és Erntedankfest Ausztria, Németország és Svájc magashegyi, alpesi régióiban évtizedek óta – egyes helyeken évszázadok óta – hagyomány.

travelzona_Almabtrieb27

Képgaléria: